szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Angela Merkel, Horst Seehofer, Andrej Babis, Geert Wilders... egymást érik az Orbánnak szóló üzenetek a kétharmados választási sikert követően.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"Gratuláció Orbán Viktornak a kiváló eredményhez. Jól megérdemelt győzelem" – írta a Twitteren a Fidesz választási sikere után Geert Wilders, a holland szélsőjobb vezetője. A két politikus nemrég találkozott is: Wilders január végén Magyarországon népszerűsítette könyvét, abból vitt egy példányt a magyar miniszterelnöknek a parlamentbe.

Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője is megemlékezett a magyar kormánypártok újbóli sikeréről. A Nemzeti Front vezetője ugyancsak a Twitteren írta: "Orbán Viktor győzelme nagy és világos: az értékek megváltoztatását és a tömeges bevándorlást, amit az EU szorgalmaz, újra elutasították. A nacionalisták többséget szerezhetnek a 2019-es európai parlamenti választáson!"

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek vezetője február végén járt Magyarországon, akkor fogadta őt a kormányfő az parlamentben. A Silvio Berlusconi pártszövetségéhez tartozó párt elnöke azt üzente: "Az európai patrióták ünneplik, hogy Orbán Viktor maradt Magyarország vezetője. Az identitás védelme, harc a kényszerített iszlamizáció ellen, szembeszállás a pénzügyi spekulációval és a globalizmussal: ez az a modell, amelyet az Olasz Testvérek is követni akar Olaszországban."

Nem maradt le mögöttük Beatrix von Storck, az Alternatíva Németországért (AfD) frakcióvezetője sem. "Gratulálok Orbán Viktornak! Rossz nap ez az EU-nak, jó Európának!"

Üzent Orbánnak a szerb köztársasági elnök, Aleksandar Vucic is. Gratuláló levelében azt írta, a magyarországi választók újra igazi vezetőt választottak maguknak, aki bebizonyította, hogy a szorgalmas munka elkötelezettje, és eltökélt abban, hogy békés és gyümölcsöző jövőt teremtsen számukra. Hozzátette: azok a nehéz, de megalapozott döntések, amelyeket Orbán Viktor a fenti célok elérése érdekében hozott, bizonyítják, hogy bölcsességgel és gazdag politikai tapasztalattal lehet előrébb vinni az országot és a népet.

Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa a Twitteren gratulált Orbán győzelméhez, szerinte Magyarország "szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival".

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke ugyancsak a Twitteren csehül és magyarul is gratulált Orbánnak a választási győzelméhez. A sikert Babis meggyőzőnek minősítette bejegyzésében, és leszögezte: szeretne az Európai Unió és a visegrádi csoport keretein belül, illetve kétoldalú szinten továbbra is együttműködni a magyar miniszterelnökkel.

Horst Seehofer pártelnök a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nevében gratulált a magyar kormányfőnek "nagyon magas" választási részvételi arány mellett elért "nagyon jelentős" győzelméhez. Kiemelte, hogy a CSU és ő személyesen is mindig kitartott a magyar kormányfővel ápolt partneri kapcsolat mellett, és ez továbbra is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás harcosai közé tartozott, és a lakosság többször világosan kifejezte a bizalmát iránta.

Hétfő kora délután a német kancellár írásbeli gratulációja is befutott. A kormányszóvivő elmondta: Angela Merkel a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország "a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség" révén "szoros kapcsolatban" áll egymással, és Magyarország "megbízható partnerként számíthat Németországra" az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában.

A szóvivő hozzátette: "nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak", köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint "közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kalapáccsal esett egy autónak egy féltékeny nő Dunakilitin

Kalapáccsal esett egy autónak egy féltékeny nő Dunakilitin

Az újbudai Nyéki Imre Uszodát is bezárhatják a koronavírus-para miatt

Az újbudai Nyéki Imre Uszodát is bezárhatják a koronavírus-para miatt

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air