szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindkét ellenzéki párt újraszámoltatná a voksokat ott, ahol a csalás gyanúja felmerül.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az elnökség döntése alapján a Jobbik az országgyűlési választáson leadott voksok újraszámlálását követeli – jelentette be Jakab Péter, a párt szóvivője a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatón. "A Fidesz elvileg kétharmaddal nyert, mégis feltűnően nagy a csend, nincsen örömujjongás. Mint hogyha attól tartanának a fiúk, hogy még a végén lebuknak. És talán joggal tartanak ettől, hiszen ma az országban az az általános közvélekedés, hogy a Fidesz ezt a választást elcsalta" – magyarázta Jakab.

Jakab szerint úgy tűnik, hogy az egykori fideszes államtitkár, Pálffy Ilona vezette Nemzeti Választási Irodától is segítséget kaphatott a Fidesz a győzelemhez.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az NVI szervere vasárnap többször is megbénult, "mintha váratlanul érte volna a választási irodát, hogy négyévente van Magyarországon országgyűlési választás". Az is érdekes Jakab szerint, hogy az urnazárás után órákig nem közöltek részeredményeket, amikor pedig mégis, akkor már 70-80 százalékos volt a feldolgozottság. "Mi történt az azt megelőző órákban, a választás utolsó fél órájában, amikor a választási iroda adatbázisa szerint 170-180 ezer szavazat eltűnt."

Teljes körű újraszámlálást akar az LMP

A párt szakértői már vizsgálják a választási visszaélésekről szóló beszámolókat.

Felidézte: arra is találtak most már példát, hogy a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a Jobbikra leadott szavazatokat az NVI nem a Jobbik neve mellett könyvelte el, hanem egy kamupártnak írta be.

A Jobbik dolgozik a szavazóköri jegyzőkönyvek adatait az NVI adataival, a párt pedig a határidőig kezdeményezni fogja a szavazatok újraszámlálását, "mert úgy tűnik, hogy a Fidesz – finoman szólva – nem bízta a véletlenre és a puszta mozgósításra ezt a kétharmados győzelmet".

Kérdésre Jakab közölte: ha felmerül a választási csalás gyanúja, akkor meg kell kérdőjelezniük a választás végeredményét is.

A Demokratikus Koalíció sem fogadja el a választás végeredményét, mert elképzelhetőnek tartja, hogy vasárnap "előre kitervelt, tudatos, rosszindulatú" csalás történt.

Gyurcsány Ferenc pártelnök bejelentette, a DK az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikéri, hogy azokat összevethessék az interneten közzétett hivatalos választási adatokkal.

A politikus emellett újraszámlálást követel minden olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló. Azt is egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le a választók, és ezeket melyik pártok kapták volna – tette hozzá. Azt is egyenként kell ellenőrizni, hogy a jegyzőkönyvek tartalmaznak-e életszerűtlen aránytalanságokat az egyéni és a listás szavazatok között.

©

A pártelnök indoklásként azt mondta, nincs hiteles magyarázat a választási informatikai rendszer vasárnapi összeomlására, ahogy arról sincs kimutatás, hogy a helyreállító munkák nem befolyásolták-e a nyilvánosságnak szolgáltatott adatokat. Hozzátette, hogy az informatikai rendszer összeomlása miatt nem lehetett interneten mozgóurnát rendelni, amivel sokakat kizártak a részvételből.

Az is gyanús – tette hozzá –, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjait több választókerületben nem engedték oda, amikor elektronikusan rögzítették a szavazás eredményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Ott is feltörölték a padlót a DK-val, ahol győzelmet várt – mutatjuk a számokat

30 ezer szavazaton múlt, hogy a DK bekerült a parlamentbe, az egyéni választókerületek többségében megalázó vereséget szenvedett. És csak azokat néztük át, amelyeket egy pár hónappal ezelőtti háttérbeszélgetésen a párt meghatározó politikusa – még a kötelező, "hurrá, nyerni fogunk" optimizmussal – a nyerhető/nagyon fontos körzetek között emlegetett.