szerző:
hvg.hu

A párt szakértői már vizsgálják a választási visszaélésekről szóló beszámolókat.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Dőlnek az LMP-hez a panaszok, amelyek megkérdőjelezik a választás tisztaságát. Jogsértésekre utaló jeleket is tapasztalunk, ezért azon dolgozunk, hogy feltárjuk, mi áll ezek hátterében – mondta a Szél Bernadett az LMP másik társelnökével, Hadházy Ákossal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A bejelentések alapján több konkrét esetet már most vizsgálnak a párt jogászai – például a Pest megyei 2. választókerületben, ahol csak néhány száz szavazatnyi a különbség Szél Bernadett és a fideszes Csenger-Zalán Zsolt között. Ott szombaton, a külföldön szavazók voksainak megszámlálása után születhet végeredmény.

Hamarosan azt is vizsgálni kezdik az LMP szakértői, hogy összességében mekkora lehet a gond a választások tisztaságával. Szél Bernadett elmondta: a Nemzeti Választási Irodától azt az ígéretet kapták, hogy 24 órán belül hozzájutnak az összesített választási adatokhoz, így azok elemzését is megkezdik.

Az LMP emellett ahhoz is ragaszkodni fog, hogy azokban a körzetekben, ahol az egyes választási bizottságokban nem volt ellenzéki delegált, a szavazatok újraszámlálásánál független képviselők is részt vegyenek.

"Ha ezt nem hagyják, meg fogjuk szervezni, hogy ellenzéki képviselők legyenek jelen" – mondta Szél Bernadett.

"Nem nagyon találkoztam ma olyan emberrel az utcán, aki ne elcsalt választásokról beszélt volna. Ezzel kapcsolatban nagyon óvatosan kell fogalmazni még, de az látszik: nehezen lesz elkerülhető a szavazatok teljes újraszámolása" – írta korábban a Facebookon Hadházy Ákos, az LMP lemondott társelnöke.

A sajtótájékoztatón megismételte ezt, hozzátéve: nyilvánvalónak tűnik, hogy ezen a választáson tömegével történtek csalások, és az is nagyon fontos kérdés, hogy a központi nyilvántartásban történt-e beavatkozás.

„Tudjuk, itt is vannak zavarba ejtő tények, volt programleállás, -váltás, és rendkívül lassan jöttek az eredmények a választás éjszakáján” – emlékeztetett.

Arról is beszélt, hogy volt Fidesz-tagként egyértelműen tudja állítani: a kormánypárt már a választások megkezdése után néhány órával meg tudja saccolni, hogy milyen eredmények várhatók. "A Kubatov-lista ugyanis létezik, ezen minden választópolgár rajta van, és minden választópolgárhoz tartozik egy szám aszerint, hogy ő mennyire működött közre a Fidesz akcióiban, a konzultációkban, aláírásgyűjtéseknél, népszavazásoknál. Ez alapján a Fidesz pontosan be tudja azonosítani mindannyiunkról, hogy várhatóan kire adjuk a szavazatunkat."

Szerinte ennek tudatában még zavarba ejtőbb, hogy reggel leállt a program, és az, hogy este nagyon lassan jöttek az eredmények. "Ez, a számtalan választási csalás és a választók körében tapasztalható egyértelmű bizalmatlanság miatt, azt gondolom, nem lesz elkerülhető az a kormány, a választási iroda részéről, hogy a szavazatok teljes körű újraszámlálását elvégezze" – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Földgázimport: a lengyelek leváltak a Gazpromról

Földgázimport: a lengyelek leváltak a Gazpromról

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Szuperolcsó új villanyautó 410 kilométeres hatótávval – ön lecsapna rá?

Szuperolcsó új villanyautó 410 kilométeres hatótávval – ön lecsapna rá?

Hasogdzsi-ügy: a török rendőrség mégsem kutatta át a szaúdi főkonzul rezidenciáját

Hasogdzsi-ügy: a török rendőrség mégsem kutatta át a szaúdi főkonzul rezidenciáját