szerző:
hvg.hu

Az ott a választás kezdete előtt még megtalálható információk hosszú időre elérhetetlenek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Még mindig "csökkentett módban" fut a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere, amely még vasárnap délelőtt, a voksolás kellős közepén adta meg magát. A szervezet weboldalán csak néhány menüpont érhető el, a választási eredmények, a névjegyzéki és jelölésekkel kapcsolatos adatok, a választás napján kiadott jelentések, az akkori, rendkívüli események listája, valamint a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott határozatai.

Nem lehet azonban hozzáférni a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnap készített jegyzőkönyvi adataihoz, illetve korábbi választások során az egyes választókörzetekben született eredményekhez sem, így össze sem lehet őket hasonlítani a most vasárnapiakkal.

A 24.hu a Magyar Szocialista Párttól kapott információkra hivatkozva azt írja, Pálffy Ilona, az NVI elnöke szerint az adatok még jó ideig nem is lesznek elérhetőek. Az informatikai rendszert ugyanis várhatóan csak a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy a honlapon korábban megtalálható információk ismét elérhetőek legyenek.

Az MSZP szerint kétséges, hogy a rendszer jelenleg is megbízható, auditált formában működik, mint ahogy azt az NVI elnöke állítja. A párt éppen ezért azt kérte, hogy a választási iroda fogadja az általuk delegált szakértőket, és biztosítson betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!