szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem túl hízelgő képest fest Magyarország jövőjéről a The Guardian vélemény rovatának szerzője. Cas Muddle szerint Orbán Viktor Magyarországa nem Európa jövőjét, hanem a haldokló múltat képviseli.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az Európa rossz fiújaként, sőt Európa lángszórójaként is emlegetett Orbán Viktor pártszövetsége, a Fidesz-KDNP a szavazatok 48,9 százalékát söpörte be a vasárnapi választáson, és 134 mandátummal ismét kétharmados többséget szerzett a parlamentben. A nyolc éve hatalmon lévő magyar miniszterelnök az országot küszködő liberális demokráciából illiberális kleptokráciába fordította át: kétharmados többségük birtokában új alaptörvényt fogadtak el, propagandagépezetet csináltak a közmédiából, és rengeteg pénzt elvertek unióellenes, illetve migránsellenes kampányokra – írja véleménycikkében Cas Mudde.

A vasárnapi választás előtt sokan azt jósolták, hogy a magas részvétel sebezhetőbbé tenné a Fideszt, és az ellenzéknek hozna szavazatokat. Sőt, egyes ellenzéki vezetők már egy esetleges kormányalakítás lehetőségét is megpendítették. A részvétel aztán valóban magas volt, a többnyire kormánypárti vidéken és a többnyire ellenzéki Budapesten egyaránt, de mindez nemhogy gyengítette, hanem végül erősítette a Fideszt az adatok szerint.

Orbán Viktor a választási kampányban azt magyarázta híveinek, hogy nekik Magyarország az első, a főellenségnek kikiáltott Soros Györgynek pedig a hatalom, aki pénzért cserébe semmitől sem riad vissza. Illegális migránsok segítésétől se – állította.

Miközben az Orbán-kormány a magyar kormány megmentőjeként szeret tetszelegni, Magyarország népesedési mutatói a második legrosszabbak az EU-ban. Az ország gyakorlatilag minden 16. percben veszít egy embert, és egyelőre a kormány családsegítő intézkedései sem éreztetik hatásukat.

A The Guardian szerzője állítja: a helyzet most rosszabb, mint 2010-ben, a Fidesz újbóli hatalomra kerülésekor volt. Nem állt meg az agyelszívás, a magasan képzett fiatalok nyugatra vándorlása, sőt, Orbánék mostani újraválasztásával valószínűleg újabb kivándorlási hullám indul, illetve a már kint élők megerősítést nyernek azzal kapcsolatban, hogy nem érdemes hazajönniük. Ez Magyarország elveszett generációja, amely még akkor is kísérteni fog, amikor a Fidesznek híre-hamva sem lesz – jósolja Cas Mudde.

A szerző megállapítja: Orbán Viktor Magyarországa nem Európa jövőjét, hanem annak hanyatló, nacionalista múltját képviseli.

Cas Muddle a lap amerikai szerzője, a Georgia Egyetem közéleti és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó iskolájának munkatársai, az Oslói Egyetem szélsőséges csoportokkal foglalkozó kutatóközpontjának kutatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Ezeknél az autómárkáknál a legnagyobb az eltérés a márkaszerviz és a független szervizek díjai között

Ezeknél az autómárkáknál a legnagyobb az eltérés a márkaszerviz és a független szervizek díjai között