szerző:
Gergely Márton
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor lemondott a centrális erőtérről, amikor a választási kampányban kétosztatúvá tette a politikát: vagy ő, vagy Soros. A lehengerlő kétharmad után az ellenzéki szavazók találták meg egymást minden korábbi ideológiai határon túl. A szombat esti tömeg rossz hír a Fidesznek, és talán még rosszabb az ökölharcba süllyedő ellenzéknek. A helyzetet az sem könnyíti, hogy a tüntetés szervezői irreális célt tűztek ki maguk elé.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Épp egy héttel ezelőtt sokan hitték azt, akik Orbán Viktor hatalmának megtörését kívánják, hogy a levegőben lóg a változás. A Facebook kedvünkért megszűrt valóságában úgy tűnhetett, hogy az emberek megindultak a Fidesz ellen. Számos közösségben az Orbán-ellenes álláspont volt a menő, és ha egy trend kialakul a Facebookon, ahol lassan fél Magyarország több időt tölt, mint analóg ismerősei társaságában, akkor miért ne lenne politikai trend is a kormányellenesség?

Sokak reménykedését fűtötte a nap közben publikált magas részvételi adat, és az éveken keresztül hallott magyar politológiai egyszer egy:

a Fideszt mindig felülmérik,

már csak a fülkében merik elmondani véleményüket az emberek,

Orbán híveinek száma nem bővíthető 2,2 millió felé,

ergó a magas részvétel csak az ellenzéknek lehet jó.

Bla-bla, mondjuk most már, mert vasárnap estére az ellenzékiek által már érezni vélt trendfordulóra rég nem látott gyomros jött. Talán ezért volt sokak számára sokkolóbb a harmadik kétharmad, mint az előzőek.

Ilyen tehát arra ébredni, hogy Donald Trumpot választottuk elnöknek

– mondta valaki másnap, miközben már a kilencedik Orbán-évbe lépünk a NER-en belül. Most szombaton hasonló önszugeráció zajlott a Facebookon. Mindenki részvételét ígérte, terjedtek a hírek, hogy most olyanok is ott lesznek, akik eddig soha.

És most a Facebook-valóságot az élet messze meghaladta. Ahogy a tömeg fél órával kezdés után is még csak a helyszín felé hömpölygött, jelezte a tüntetés páratlan méretét. A békemenethez hasonlították magukat, akkor mi is rögzítsünk pár tényt:

A békemenetre Orbán és Bayer, a Fidesz és a KDNP, valamint a kormány és a CÖF hívta az embereket. A tüntetést Lányi Örs és Homonnay Gergely szervezte, és az ellenzék felsült pártjai mindössze azt jelezték, hogy megbújnak majd a tömegben.

A békemenetre megindult a Fidesz és a kormány minden haszonélvezője, csatlósa és kiszolgáltatottja, hogy buszokkal vigyék az embereket. A tüntetésre mindenki maga jött.

A békemenetről az állami csatorna nem tudósított, hanem aktívan szervezte a részvételt, a kormány egyéb kommunikációs felületei az Origo vezetésével maximalizálták a csatazajt. Most a hivatalos csatornák rettenetes zavargásokkal fenyegettek.

A békemenet végcélja Orbán Viktor volt, aki számára az állami ünnep örvén adófizetők pénzéből építettek tulipános színpadot. A tüntetés szervezői maguk állták a technika költségeit.

Sorolhatnánk még, milyen előnyben volt a félmilliárd forinttal áram alá helyezett CÖF, amikor „spontán” akcióját meghirdette, de simán a tömeg nagyságát nézve is kikapott a tüntetőktől. Ha ők csak így értik, akkor álljon itt:

FC Bayer v. Senkiháziak 0:1

Ez pedig helyzetet teremt a magyar politikában, mert van egy jelentős szavazói réteg, amely nem érzi, hogy a parlamentben kellő módon képviselve lenne. Megfosztva érzi magát egy legalább 34 százalékos mandátumaránnyal rendelkező ellenzéktől, és elárulva érzi magát a pártoktól, amelyektől a kétharmad megakadályozását remélte. Egy részük pedig elhiszi, hogy mindez csak jelentős csalások miatt alakulhatott így.

Ebben a tömegben egyszerre volt jelen a Jobbik még nem néppártos bázisa, az MSZP és a DK utolsó hű rajongói, valamint a nyugatos, liberális életre vágyók sokasága. Ha úgy tetszik, kialakult a centrális Orbán-ellenes erőtér, ami minden politikai szereplő számára hatalmas kihívást jelent. A következőkben az ő perspektívájukból elemezzük a helyzetet.

Orbán és a kormány

A magas részvétel és a vártnál is jobb listás eredmény miatt a Fidesz legitimitása április 8-án jelentősen megnövekedett. De a felhőtlen kormányalakítás csak hat napig tartott. Bevallani nem fogják, de a hatalmas tömeg számukra is gondot jelent, elvesz a legitimitásukból, érezni engedi, hogy számos trükk segítette őket hozzá a győzelemhez. Aktív polgárok egy jelentős csoportja tagadja meg őket, és már azzal sincs problémájuk, hogy a teljes politikai paletta ott legyen soraikban.

Bismarcknak tulajdonítják a mondást, hogy a hatalmat meg lehet szerezni szuronyokkal, de azok hegyén trónolni nem lehet. Tud-e Orbán úgy kormányozni, hogy minden pillanatban szemben találhatja magát az utcával? Ha ez a tömeg beiktatása napján tüntet például ellene? Vagy minden fontosabb intézkedésnél?

Jogilag nyilván nincs akadály a Fidesz előtt, és politikai értelemben is messze még a következő megmérettetés. Valójában hidegen is hagyhatná őket, de ez hosszú távon megbosszulná magát. Racionális az lenne, ha valamilyen módszerrel a tüntetők egy részét pacifikálná a kormány. Ez azonban nehéz lesz, ha a kommunikációs pitbullok az MTVA-tól a Ripostig a tüntetők bokáját marcangolják.

Orbán még nem szólalt meg. Ahogy Hódmezővásárhely után hagyta, hogy pár napig a Fidesz holdudvarában a sorosozás csökkentéséről gondolkodjanak, úgy a választások óta hagyta, hogy maximálisra tekerjék épp ezt a nótát. Ha váltás lesz, azt csak Orbán tudja. Hogy képes-e még rá, sokat elárul majd arról, milyen lesz a következő pár évünk. Az agresszív elégtétel folyamatos utcai ellenállást hozna, ez már biztosnak tűnik.

Az ellenzék és a koordináció

Érdekes módon a tüntetés nem segített az ellenzéken sem. Mindenki tudja, milyen egy MSZP majális, egy Gyurcsány-tüntetés vagy a néppártos Jobbik megemlékezése a Corvin közben. Kínosabb, mint a Felcsút-Paks meccs nézőszáma. Az ellenzék tehát ballasztja az ellenzéki szavazóknak, és a szónokok vagy lesajnálják őket, vagy a feltételeiket sorolják.

Alakítsatok egységpártot!

– ez volt tömören a civilek követelése. Ennek realitása és értelme is nulla. Hat nappal a választások után, egy erős felhatalmazással rendelkező parlamenttel szemben megfogalmazni a szivárványos egyharmadot naivitásnak hat. Az ellenzéki pártok mégis ennek a kényszerzubbonyában politizálnak majd a jövőben.

Toroczkai László és Gyurcsány Ferenc megnyerték egymást. A kettősükből nyilván nem lesz semmi, de ez az együttműködési képtelenség elmoshat teljes pártokat. Aki akadálya a tömeg céljának, azt meg fogják büntetni.

Az egymilliós bázisú néppártos Jobbik megkerülhetetlen, a baloldal viszont épp úgy mozog, ahogy Hadházy Ákos zuhan hátra R. Sallai Benedek lökésétől. Ebben a tömegben a Momentum volt az, amelyik még észrevehető volt, erősnek látszott, a többieknek már túl sok esélyük volt, hogy megmutassák, lehet más a politika. Most valami újat keresnének az emberek.

A tüntetés szervezői és a civilek

Volt egy pillanat, amikor a szombathelyi Szendrő-Németh Tamás hangja elcsuklott a sok tízezres tömeg előtt. Az ellenzék impotenciája és egy jelentős választói blokk változásigénye folyamatosan új arcokat sodor a felszínre. Gulyás Mártonnak megvolt a maga egy éve, felsült a pártokkal együtt. Most Gulyás Balázs áll a színpadon, hogy legyen valaki, aki már egyszer (a netadó ellen) szervezett jelentősebb tömeget.

Új választást követelnek, és permanens tüntetést ígérnek – de a cél is irreálisnak, az eszköz is alkalmatlannak tűnik. Orbánék nem akarhatnak mást, mint hogy lassan leüljön az utcai ellenállás, ha hétről hétre zsugorodik a tömeg. Ezt a hatalmat ugyanis nem söpri el egy békés tüntetéssorozat, hiszen ahhoz nem csak a teljes állam van a zsebükben, de a szavazók másik fele is.

Lukácsi Katalin volt az, aki reális célt próbált kitűzni. Arra figyelmeztette Orbánt, hogy

nekünk is felelős a miniszterelnök, a mi szolgálatunkra is felesküszik.

Most azt lehet jelezni, hogy az ellenzék az utcán van, és onnan ellenőrzi a hatalmat. Minden más a mutatott erő kipukkanásához vezethet. Nem lesznek egyhamar új választások, és egyelőre nincs is szükség egységpártra (hisz a verekedést megoldják anélkül is párton belül). Fék kell és ellensúly, ezt adhatná az utca.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését