szerző:
hvg.hu

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és nyertes óbudai képviselője közölte, segítenek az aláírásgyűjtésben.

A Párbeszéd közölte, üdvözli a Fővárosi Választási Bizottság döntését a római-parti mobilgátról szóló népszavazás ügyében. A népszavazást egy magánszemély, dr. Czirmes Györgyné kezdeményezte, a kérdés pedig úgy szól:

Akarja-e, hogy a Duna Budapest római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?

Szabó Tímea, a Párbeszéd óbudai nyertes képviselője közölte, készek most is támogatni a népszavazási kampányt, és segítenek az ehhez szükséges aláírásgyűjtésben. Emlékeztetett arra is, hogy a Párbeszéd a kezdetektől ellenezte azt, hogy a mobilgát közvetlenül a parton épüljön, szerintük a gátnak inkább a Nánási út–Királyok útja-nyomvonalon kell megépülnie.

Tavaly októberben hitelesítette a Kúria a párt mobilgátról szóló népszavazási kezdeményezését, ám az elől a főváros vezetése alig egy héttel később kitért. Akkor ugyanis úgy volt megfogalmazva a kérdés, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?" A Párbeszéd most emlékeztetett arra, hogy akkor egyébként az első két nap több mint 10 ezer aláírás gyűlt össze.

Hozzátették, Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének kezdeményezésére már az Európai Bizottság is vizsgálta a beruházást. Korábban amúgy a Momentum és az LMP is azt közölte, segítenek az aláírásgyűjtésben.

A népszavazás fővárosi szintű lenne, vagyis nem csak a III. kerületiek, de egész Budapest lakossága szavazhatna a mobilgátról. A népszavazáshoz a nolimpiás kezdeményezéshez hasonlóan 138 ezer aláírásra van szükség 30 nap alatt, de a törvényi előírások szerint az országgyűlési választások előtt és után 40 napig nem folytatható aláírásgyűjtés népszavazási ügyekben, így azt legkorábban május 18-án lehet megkezdeni, a 30 nap onnan kezd ketyegni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken