szerző:
hvg.hu

A New York magazin párhuzamot von Orbán Viktor és Donald Trump között, és a magyar példával figyelmezteti az amerikaiakat.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Most már tudjuk, hogy kell csinálni – ezzel a felütéssel kezdődik a New York magazin internetes oldalán megjelent Egy demokrácia eltűnik (A Democracy Disappears) című cikk, amely a magyarországi fejleményeket próbálja meg tanulságként felvázolni az amerikai olvasóknak. A szerző, Andrew Sullivan szerint Magyarország a példája annak, hogy lehet egy virágzó, 21. századi liberális demokráciából előbb illiberális demokráciát, majd de facto diktatúrát csinálni.

Nincsenek tankok, nem tartóztatják le tömegesen az ellenzéki politikusokat, nincsenek puccsok, a jogállam nincs direkt támadás alatt, és nincs új totalitárius ideológia. Valójában nem is jött el a pillanat, amikor határozottan ki lehet jelenteni, hogy a demokrácia megszűnt létezni. De Magyarországon, az Európai Unió tagállamában a demokrácia ma halott

– írja a szerző.

Sullivan végig veszi azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak Orbán Viktor és a Fidesz 2010-es győzelméhez, majd a 2018-as újabb kétharmadhoz a menekülttémától kezdve a propagandát közvető állami médiáig és kormányközeli sajtóig, Soros Györgytől a kerítésig, hozzátéve, hogy sokan kétségbe vonják, hogy lesz-e még valaha szabad választás Magyarországon.

A téma azért is volt érdekes a szerzőnek, mert a magyarországi minták az Egyesült Államokban is ismerősek lehetnek. Erőteljes társadalmi változások és az illegális bevándorlási hullám közepette egy jobboldali párt a populizmushoz nyúl. Feltűnik egy karizmatikus vezető, aki a bevándorlás ellenességével válik ikonikus figurává, és bár nem nyeri meg a szavazatok többségét, mégis a választás győztese lett.

Nyílt propagandával foglalkozó sajtóorgánumok jelennek meg, terjednek az álhírek, miközben az elnök arra használja a hatalmát, hogy támadja, hiteltelenítse a többi sajtóterméket.

Donald Trumpot könnyű beazonosítani ezek alapján. A cikk szerint közte és Orbán között csak annyi a különbség, hogy az utóbbi tapasztalt politikus, és pontosan tudja, mit csinál. Trump viszont bolond, inkompetens és képtelen bármilyen stratégiát kialakítani vagy tartani magát hozzá. Fontos különbség az is, hogy az Egyesült Államokban a populista jobboldal ellen felsorakozó erők erősebbek mint Magyarországon: az amerikai intézmények masszívabbak, az amerikai kultúra sokszínűbb, mint a magyar, és az amerikai demokrácia is sokkal régebbi.

Mégis, írja Sullivan, szinte minden Magyarországon megmutatkozó trend fellelhető az Egyesült Államokban is. Azt reméli, hogy az illiberalizmus térnyerése talán felrázza a többi, a liberális demokráciát még értékként őrző államot, és ennek a jegyében az amerikaiak nagy tömegekben vonulnak majd szavazni idén ősszel. „Már nem vehetünk semmit sem magától értetődőnek. Ami egykor egy liberális demokrácia összeomlásának csak az elmélete volt, most gyakorlati bizonyítéka is van. Ne kérdezzék, hogy a liberalizmus és az illiberalizmus közötti választás mikor érkezik az Egyesült Államokba. Már itt van” – zárja vészjóslóan a cikkét Andrew Sullivan.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

A mobiljaink alapján derítették ki, hogy nem is dolgozunk a szombati munkanapokon

A mobiljaink alapján derítették ki, hogy nem is dolgozunk a szombati munkanapokon

Szezonja van, most tüntet a magyar: 100-ból hárman meg is teszik

Szezonja van, most tüntet a magyar: 100-ból hárman meg is teszik

Szavaznak a bajorok, döntő lehet Merkelnek

Szavaznak a bajorok, döntő lehet Merkelnek