szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eltűnt szavazatok, jogosulatlan átszavazások, száz százalékos Fidesz - különös jelenségek helyszíne volt egy apró baranyai falu.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Kúriánál fellebbezi meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amellyel elutasították a Baranya 4-es választókörzetében tapasztalt "parajelenségek" vizsgálatát.

Kovács Gergely, az MKKP elnöke lapunknak elmondta, összesen 5 szavazókörben támadták meg az eredményt, ebből 2 jutott el az NVB-ig. Az egyik ügyben - ahol nemzetiségi delegáltakra is lehetett szavazni - megállapították ugyan a jogsértést, de nem ismétlik meg a szavazást, a másik ügyben viszont ugyanazt a beadványt érdemi vizsgálat nélkül elutasították. Abban az ügyben, amelyben a jogsértést megállapították, a bizottság tagjai leszavazták Patyi András elnököt (aki a jogorvoslat elutasítását szerette volna elérni), viszont arról, hogy ne ismételhessék meg a szavazást, az NVB nem szavazott,

"ezt Patyi András saját kútfőből írta bele a határozatba".

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Baranya 4-es választórkörzethez tartozó Bogdásán a névjegyzékben szereplők közül 136-an mentek el szavazni, az urnában viszont az egyéni jelöltre leadott voksok közül csak 111 szavazólapot találtak, vagyis 25 eltűnt. Ráadásul hivatalosan pártlistára csak 111-en jelentek meg szavazni (25-en nemzetiségi listára szavaztak), viszont az urnában 136 pártlistás szavazatot találtak, vagyis 25-tel többen szavaztak pártlistára, mint lehetett volna. Az országos listás szavazatoknál azért csak a Fidesznek maradt szavazata, mert az többi párt 25-nél kevesebb voksot kapott, és mivel minden párttól levontak 25-öt, nekik 0, azaz nulla maradt.

A "parajelenségek" láttán a kétfarkúak fellebbezést nyújtottak be az NVB-nél, de az egyik szavazókörre vonatkozóan ezt  azzal dobták vissza, hogy a hivatkozott szavazóköri jegyzőkönyv nem tekinthető sem véglegesnek, sem bizonyítéknak. Ha lennének bizonyítékok, például szavazók vagy szavazatszámlálók vallomása, azt alátámaszthatná a jegyzőkönyv, amely önmagában viszont kevés a történtek megállapításához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Továbbra sincs megoldás a bogdásai szavazókör rejtélyére

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fellebbezését, szerinte a választási jegyzőkönyv önmagában nem bizonyíték arra, hogy a nemzetiségi listás szavazók pártlistára is voksoltak egyéni jelöltek helyett.