szerző:
Tetszett a cikk?

Választási parajelenségek sorát tapasztalták Baranya 4-es számú választókerületében, voksok tűntek el és fel, miközben az összes, nem fideszes szavazó szavazólapja érvénytelenné vált. A jobbikos jelölt szerint a megyei főjegyző arra hivatkozott, hogy már nagyon fáradtak voltak a szavazatszámlálók, de majd „összenézik” utólag.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Még kedden számoltunk be a Baranya 4-es számú választókerületében tapasztalt furcsaságokról, amit a Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapján szúrt ki egy olvasónk. Egy pici, Bogdása nevű településen a névjegyzékben szereplők közül 136-an mentek el szavazni, az urnában viszont az egyéni jelöltre leadott voksok közül csak 111 szavazólapot találtak, vagyis 25 eltűnt. Ráadásul hivatalosan pártlistára csak 111-en jelentek meg szavazni (25-en nemzetiségi listára szavaztak), viszont az urnában 136 pártlistás szavazatot találtak, vagyis 25-tel többen szavaztak pártlistára, mint lehetett volna.

A másik, országos listával kapcsolatos jelenség még érdekesebb, tekintettel arra, hogy a kétharmados győzelmet arató Fidesz elsősorban vidéken produkált elsöprő fölényt: a választókerület Bogdása szavazókörében csak a Fideszre voksolók húzták be szabályosan az x-et, az összes ellenzéki jelöltre leadott szavazat érvénytelen lett. Az Index írt kedden részletesen arról, hogy a szavazatszámlálók hibája miatt, de amúgy szabályosan érvénytelenítették a szavazatokat, ez nullázta le az ellenzéket. A megjelentek számának eltérései miatt ugyanis minden ellenzéki párttól levontak, amelyik kevés szavazatot kapott, ott ezzel gyakorlatilag eltűntek a voksok.

"Lehet, hogy rossz sorba írták"

Az egyéniben nem elpárolgott szavazatok közül 2 volt érvénytelen, a Fidesz-KDNP jelöltje 68, az MSZP-Párbeszéd jelöltje 17, a Jobbik mindössze 14 szavazatot kapott. Megkerestük Andrics Aliz jobbikos jelöltet, akinek maga a megyei főjegyző, Göndöc András utalt arra, hogy akár hibázhattak is a számlálók. „A megyei főjegyző arra hivatkozott, hogy bizonyára nagyon fáradtak voltak már a szavazatszámlálók, késő volt, lehet, hogy rossz sorba írtak valamit. De azt ígérte, majd utólag összenézik az adatokat a jegyzőkönyvekkel” – mondta. Így az is elhangzott, hogy talán szombatra „helyreállhat” a matek, és stimmelni fognak a megjelentek/szavazók számának furcsaságai.

„Megértem, hogy ők is emberek, és előfordulhat, hogy tényleg fáradtak voltak. De nem egy, hanem több esetről tudok, ami elgondolkodtató. A szintén választókerületbe tartozó Nagypeter településről például jelezték, hogy rám szavaztak mind egyéniben, mind listán, de ennek ellentmondanak az adatok” – magyarázta. Andrics Aliz nem bízik abban, hogy valaha kiderül az igazság arról, hova lettek ezek a voksok. „Ha történt is csalás, visszaélés, nem hiszem, hogy ez utólag felfedezhető” – jegyezte meg.

Akik utólag megtudták, hogy érvénytelen a szavazatuk

Némi keresgélésbe telt, de sikerült találnunk egy bogdásai választópolgárt, aki – legalábbis az NVI adatai alapján – érvénytelenül szavazott, vagy érvényesen, de az eljárási szabályoknak megfelelően levonták, mert egységesen ellensúlyozni kellett az érthetetlen többletvoksok számát. Utóbbiról az Index írt részletesen még kedden.

Felajánlottuk neki , hogy anonim módon nyilatkozhat, de Dusnoki József azonnal rávágta, vállalja a véleményét. Ahogy azt is, amit „a faluban is mindenki tud”: ő baloldali , így vasárnap mind egyéniben, mind országos listán az MSZP-re voksolt. Csakhogy mivel a hivatalos végeredmény szerint mind a 68 érvényes szavazat listán a Fideszre ment, végül ezt érvénytelennek találták, akárcsak szintén a szocialistákat támogató feleségének a voksát.

A férfi ezt egyértelműen utólagos meghamisításnak tartja. Ahogy keresetlenül fogalmazott

"ki gondolta volna, hogy egy ilyen kis p..ányi helyen is megéri csalni. Na, de akkor mi lehet országosan?”

Többen a voksok újraszámolását követelik, miután vasárnap óta sorra buknak ki a különféle anomáliák az ország legkülönbözőbb pontjain. Egy bajai férfi például arról számolt be, hogy Bács-Kiskun megye 6-os egyéni választókerületében, a bajai 9-es számú szavazókörben az MSZP-Párbeszéd egyéni jelöltje láthatóan 159 szavazatot kapott, a listán a pártszövetség nullát. A férfi szerint ez azért is külön érdekes, mert ő maga egyébként listán az MSZP-Párbeszédre szavazott, szóval minimum egynek kellett volna ott lennie. Itt összegyűjtve megtalálja a választásról szóló minden hírünket!

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva