szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt elnök Hadházyt és az LMP választási stratégiáját, arcvesztését is bírálta.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"Tavaly tavasz óta teljesen kivonultam a párt életéből: sem döntéshozó fórumokon, sem pártrendezvényeken nem vettem részt, ezt amúgy néhány portál az ősz folyamán szóvá is tette. Szemenszedett hazugság a fenyegetés is" – így reagált a 168 Óra című hetilapban az LMP korábbi elnöke, egyik alapítója arra a felvetésre, hogy a kampány időszakában – Hadházy Ákos szerint – ő Sallai R. Benedekkel együtt perrel fenyegette meg azokat a képviselőjelölteket, akik vissza akartak lépni.

Schiffer András szerint annyi történt csak, hogy Sallai jogi szakvéleményt kért több, jogász végzettségű tagtárstól. "Etikai okokból nem vállaltam a feladatot, mivel két éve még törvényes képviselője voltam a pártnak. Mások, így egy irodai kollégám is, azonban elkészítették. Ha valaki látott már ügyvédi szakvéleményt, pontosan tudja, hogy az soha nem lehet 'fenyegetés', mert nem egy százszázalékos megoldást vázol, hanem a lehetőségeket és azok következményeit."

A volt politikus élesen bírálta Hadházy Ákost is, amiért az "sem az alaptörvény, sem az új választójogi törvény elfogadásakor, sem pedig a Közgép közbeszerzéses 'sikertörténeteinél' (...) nem érezte úgy, hogy ki kell lépnie a Fideszből", és "hibának" nevezte, hogy bevitte Hadházyt a pártba. Emlékeztetett arra, hogy az LMP-ben három kongresszusi határozat is született az önálló indulásról, és bírálta azt a "werberi" stratégiát, amely miatt az LMP az MSZP és a DK szavazótáborára hajtott rá. "A párt zöld, globalizáció-kritikus arculata eközben kikopott, egyszerűen nem lehetett megkülönböztetni az LMP mondanivalóját a többi ellenzéki pártétól."

"A külső okok keresését, a csalás emlegetését abba kellene hagyni" – idézte Karácsony Gergelyt a Heti Válasznak adott interjújában, az ellenzék bukásával kapcsolatban. 2002-höz hasonlóan "voltak furcsaságok idén is, a névjegyzék összeállítása körül például, de az újabb Fidesz-kétharmad nem módszeres csalás eredménye akkor sem, ha a kormánypropaganda léte önmagában is csalás és tiltott pártfinanszírozás" – jelentette ki, hangsúlyozva: "Orbán aztért tudja verni az ellenzéket, mert van narratívája. A józsefvárosi és a falusi szavazó számára is."

A Heti Válasz kérdésére egyébként Schiffer cáfolta, hogy alkotmánybírói posztra jelentkezne, inkább egy "rendszerkritikus, ökopolitikai irányzat" körüli "szellemi építkezést" segítene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!