szerző:
hvg.hu

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Ihász Sándor Péter volt főügyészt.

Az ügyészség tájékoztatója szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított nyomozás során, április 20-án, a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott, a gyanúsítottat a házkutatás után kihallgatták. A megalapozott gyanú lényege szerint ”a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az ún. Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek”.

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében. „A leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy volt, aki azért fordult az általa személyesen ismert gyanúsítotthoz, hogy tőle tanácsot kérjen. Dr. I. S. P-nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, e személy vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta. Ezen bizonyítékok a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatás során kerültek lefoglalásra” – áll a közleményben.

A volt főügyész Ihász Sándor Péter, akit tavaly decemberben indoklás nélkül váltott le Polt Péter legfőbb ügyész. Ügyvédje, Papp Gábor a hvg.hu-nak azt mondta, abszurd, ténybelileg és jogilag megalapozatlan a gyanúsítás.

A gyanúsítás minden pontját cáfolni fogjuk, Ihász Sándor törvényesen végezte ügyészi munkáját. A gyanúsítás ellen panaszt is tettünk - mondta Papp Gábor.

Az ügyészség azt írta, hogy a Gyárfás-kihallgatást követően kerülhetett sor Ihász gyanúsítotti kihallgatására. Úgy tudjuk, ez pénteken délelőtt történt csak meg. Ihász panaszt tett a gyanúsítás ellen, vallomást nem tett és a továbbiakban szabadlábon védekezik.

A Gyárfás-ügyről korábban megírtuk, hogy a volt úszóelnök péntek reggel megérkezett a bíróságra, ahol lakhelyelhagyási tilalomról döntöttek az ügyében. Gyárfást kedden a rendőrség meggyanúsította: felbujtóként részt vett a Fenyő-gyilkosságban.

(Ügyészség)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Már a beszláni öldöklést emlegetik a krími iskolai támadással kapcsolatban

Már a beszláni öldöklést emlegetik a krími iskolai támadással kapcsolatban

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Egy nap alatt elszívták az összes füvet Kanadában

Egy nap alatt elszívták az összes füvet Kanadában

Ma egész Kanada be van szívva

Ma egész Kanada be van szívva

Éjjel akarta elbontani a pécsi önkormányzat a Kétfarkú által épített buszmegállót

Éjjel akarta elbontani a pécsi önkormányzat a Kétfarkú által épített buszmegállót