szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?

Április 8-ig volt a duma, most jönnek a döntések. Orbán Viktor jól halad a saját magával folytatott tárgyalásokkal, és hamarosan eredményt hirdet, hogy kinek kell levonulnia a színről, és ki bizonyíthatja még több munkával hűségét. Soros György is meghányja-veti, mit veszít két legfontosabb intézménye azzal, hogy egy illiberális állam fővárosában működik, az első lépéseket már megtette, hogy ezek máshova költözzenek. A hét legfontosabb kérdése azonban az lett, hol tölti következő éveit Gyárfás Tamás. Ez heti belpolitikai összefoglalónk.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Most már van némi tapasztalatunk, hogyan osztja be kormányzati ciklusait Orbán Viktor. A megosztó, kemény beavatkozásokkal kezdi, és a látványkonyhát hagyja a végére. Az április 8-at megelőző fél évben már nem nagyon tett mást, csak kampányolt. Minden intézkedés kommunikációs célt szolgált. Miközben dübörgött a Stop Soros, a kormánypárt elhalasztotta az erről szóló törvénytervezetet, és egy év haladékot adott a főellenségnek számító üzletember által alapított egyetemnek. Nagy volt a füst, minimális a láng, hogy semmi se zavarjon be a voksolásig.

©

Vannak viszont jelei annak, hogy a kommunikáció mindenhatósága véget ért, és küszöbön állnak a döntések, a politikai cselekvés. Orbán Viktor az állami mikrofonállványba mondta pénteken, hogy

„a tárgyalások zajlanak, jól haladok”.

Micsoda kendőzetlen őszinteség az egyes szám első személy a miniszterelnöktől. Magával tárgyalja meg, és egyedül is dönt.

Lázár hazamegy

Orbán azt ígérte a Kossuth Rádióban, hogy a kormányát személyi állományában jelentősen átalakítja. Amikor négy éve kikerült belőle Németh Lászlóné, az nem egy sikertelen miniszter leváltása volt csupán, hanem a Simicska Lajos elleni háború kezdete. Egyelőre annyit tudunk ez évi terveiről, hogy Lázár Jánosnak távoznia kell a hatalom központjából. Egyelőre nem látszik, hogy ez hasonlóan drámai eseménysorrá állna össze, ha úgy tetszik, Lázár messze nem tűnik olyan fontos pillérnek a hatalmi építményben, mint Némethné. Ezt majd emésztheti négy évig, amíg ígérete szerint a makói és hódmezővásárhelyi szavazók szolgálatába áll.

Orbán Viktor nyilatkozik Lázár János háza előtt, miután miniszterénél töltötte az éjszakát
©

A páratlan választói felhatalmazással elért kétharmad arra ösztönözheti Orbánt, hogy tovább centralizálja hatalmát. A Simicska elleni meccsben volt jelentős kockázat, ki tudja, van-e még olyan, amit eddig nem tudott elintézni? A kérdésre pedig tudjuk a választ:

ezt csak és kizárólag Orbán tudja.

Hogy ki lesz a Miniszterelnökség következő vezetője? Hamarosan nekünk is kiderül. Tippelgetni ugyan lehet, hogy Rogán Antalt nem fogja maga mellől elengedni Orbán, így az apparátust megkaphatja valamelyik szorgalmával bizonyított fiatal követője. Szijjártó Péter vagy Gulyás Gergely, mondjuk. De erre semmi rálátásunk és semmi befolyásunk sincsen. Annyit ér ezt elemezni, mint kristálygömbbe nézni. Lehet Németh Szilárd lesz az, vagy Nárcisz kutya. Majd kiderül.

Nők, fedezékbe!

Az ugyan még nem látszik, hogyan akarja a miniszterelnök átszabni a hatalom csúcsán lévő emberek közötti viszonyt, de azt már tudjuk, mi az a politikai termék, amit a migránsellenességen kívül el akar adni a szavazóknak: ez a népesedéspolitika. Az kiderült, hogy Orbán hű marad eddigi gazdaságpolitikájához, és igyekszik fegyelmezett költségvetéssel dolgozni. Az anyagi biztonság ugyanis számára függetlenségi kérdés. Azt tanulta meg a Gyurcsány–Bajnai-kormány, valamint Görögország példáján, hogy aki az IMF vagy az unió pénzügyi felügyelete alá kerül, az elveszíti döntési jogát. Erre figyelni fog. Amit e felett az ország költségvetése enged, az a gyerekvállalás ösztönzésére megy majd.

Novák Katalin a választás éjszakáján
©

Eddig a Fidesz mindig a harmadik gyerekre fókuszált. Úgy számoltak, könnyebb azt a párt még egy utód vállalására ösztönözni, amelyik már úgyis vállalt kettőt, mint amelyik még nem alapított családot. Hamarosan kiderül, hogy ezen az úton robognak-e tovább, vagy szélesítik azt a társadalmi csoportot, amelytől a demográfiai számok megfordítását, illetve saját újraválasztásukat várják. Ha tippelni kéne, ez az ügy saját kormányzati intézményt kap, és Novák Katalin személyében még akár női minisztere is lehet a negyedik Orbán-kormánynak.

Hallatlan!

Berlin felett az ég

Kész tényeket azonban nem csak Orbán Viktor teremt a jelek szerint. Soros György birodalmában is jelentős változásokat hozhat Magyarországgal kapcsolatban a kialakult politikai helyzet. Az Open Society Foundations azon része, amely Budapestről működött idáig, könnyen lehet, hogy csomagolhat. Nem lesz ez teljes kivonulás, ahogy a CEU sem költözik teljes egészében Bécsbe. De mindkét intézmény egyik lábát Magyarországon kívül veti meg, hogy könnyebben reagáljon bármire, amivel a kormány a következő években előáll.

Hátat fordíthat
©

Fontos azonban tudni, hogy az OSF egy globálisan működő donorszervezet, amely különböző területeken van jelen. Például az egészségügyben vagy az oktatásban, a drogprevencióban vagy a jogvédelemben. A budapesti irodát úgy kell elképzelni, mint néhány minisztériumot a szervezeten belül. Innen irányították például világszerte az egészségügyi programokat. Chilei szakértők dolgoztak az ugandai rákszűrésen. Az ő Berlinbe költözésük csökkenti a magyar állam és Budapest város bevételeit, de más következménye nincs. A magyar civil szervezeteknek juttatott pénzekről sok esetben nem is Budapestről döntöttek, mert egy másik programcsaládba tartoztak, és az illetékes irodák eddig is New Yorkban, Londonban vagy Barcelonában voltak.

Bizonyos szinten a CEU fő működése sincs közvetlenül beágyazódva Budapestre. Soros magyar érdekeltségei az ő kötődése miatt szervezték életüket a magyar fővárosból, és nem azért, mert annyira fókuszáltak hazánkra. Ha fél lábbal továbbállnak, akkor is fenntarthatják a magyar közéletet, nyilvánosságot, politikát leginkább befolyásoló jelenlétüket. Ahogy a kormányalakításra, erre sem látunk rá, csak a döntést tapasztaljuk majd, ha megtörtént.

Az igazi krimi

©

A heti összefoglaló nem lehetne teljes Gyárfás Tamás meggyanúsítása nélkül. Egy évtizedes pletykát emelt az igazságszolgáltatás már most jogerőre, függetlenül attól, a végén el tudják-e ítélni a médiavállalkozót Fenyő János megöletése miatt, vagy sem. Az ugyanis egyértelmű, hogy ezt a gyanút mostantól nem moshatja le magáról a sportvezető egy felmentő ítélet esetében sem. Csak remélni tudjuk, hogy ennek a felelősségnek tudatában jártak el a magyar hatóságok.

Miközben tehát Orbánnak, Sorosnak és az ügyészségnek sikerült a döntések felé ellépnie, egyedül az ellenzék maradt meg a kommunikáció szintjén. Szél Bernadett a harmadik kétharmad árnyékában már úgy érzi, hogy „az LMP-nek nyitnia kell”. Úgy nyilatkozott, hogy „azt fogom javasolni, hogy a jövőben az új pólus felé nyisson a párt”. Az MSZP-Párbeszéd szövetség közben bemutatta, hogy annyi innováció sem kell, mint Szél igyekezete arra, hogy másodszor lépjen bele ugyanabba a folyóba. A szocialisták mindössze azt üzenik:

a pártszövetség üdvözli és támogatja a tüntetők tegnap megfogalmazott kezdeményezéseit!

Csak fel ne kelljen sorolniuk, mik azok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Lázár az arcát mentené, de Orbántól kíméletlen gyomrost kapott

Orbán Viktor még azt a lehetőséget sem adta meg Lázár Jánosnak, hogy ő maga jelenthesse be, távozik a kormányból. A miniszterelnök egy szenvtelen mondattal dobta az elmúlt évek egyik legnagyobb hatalmú politikusát. Lázár kicsivel később egy interjúban igyekezett hangsúlyozni, hogy ez az egész az ő döntése volt. Őszintének csak akkor tűnt, amikor a hallgatókat (és leginkább magát) arról biztosította, hogy ő még húsz év múlva is mindössze 63 éves lesz.