szerző:
hvg.hu/MTI

Egy korszak lezárul: a felcsúti polgármester a ciklus végét sem várja meg, idő előtt visszavonulót fúj. Személyes okokra hivatkozik, illetve hogy "kizárólag gazdasági érdekeltségeire koncentráljon".

Április 24-én kedden délután rendkívüli ülést tart a felcsúti képviselő-testület és nem is akármilyen apropóból: Mészáros Lőrinc lemond polgármesteri tisztségéről – vette észre az Mfor.hu a felcsúti önkormányzat oldalán megjelent dokumentumban, amelynek első pontja a következő:

Tájékoztatás Mészáros Lőrinc polgármester tisztségről történő lemondásáról.

A gázszerelőből lett milliárdos környezetéből jó ideje hallani, hogy nem kíván ringbe szállni a következő önkormányzati választáson, az mindenesetre meglepetés, hogy Mészáros a jelenlegi ciklus végét sem várja meg.

A lemondás okáról egyelőre csak találgatni lehet, a polgármester az Mfor birtokába került lemondó nyilatkozata alapján személyes okokat említ.

A lap egyébként azt valószínűsíti, hogy Mészáros azért mond le, mert az egyre terebélyesebb céghálóval rendelkező milliárdost eddig kizárólag Felcsúton, az ottani testületi üléseken lehetett elkapni egy-egy szóra, illetve videóra venni őt – sehol máshol. Lemondásával értelemszerűen erre nem lesz többet lehetőség, legalábbis Felcsúton már nem.

A lemondásról szóló hírek megjelenése után Mészáros Lőrinc közleményt adott ki, az MTI-ben megjelentek szerint Orbán Viktor jó barátja azért vonul vissza a közélettől, "hogy kizárólag gazdasági érdekeltségeire koncentráljon". Az üzletember közleményében hangsúlyozta, hogy "vállalatbirodalma irányítása egész embert kíván".

©

"Az irányításom alatt lévő tőzsdei vállalatok jelentős tranzakciók előtt állnak, gazdasági érdekeltségeim átfogó szervezeti átalakuláson mennek keresztül, amelyek tulajdonosként teljes embert igényelnek, így lehetetlenné teszik, hogy az üzleti élet mellett közfeladataimnak is eleget tegyek" – indokolta döntését Mészáros Lőrinc.

Az üzletember bízik abban, hogy a közélettől történő visszavonulását követően nyugodtabb időszak következik a község életében, az ellenzéki sajtó szerinte ugyanis állandó nyomás alatt tartotta az önkormányzat működését, a képviselő-testületi üléseket, jelentősen megnehezítve ezzel a munkavégzést.

A jövőben is minden erőmmel támogatni kívánom a szülőfalumat, illetve a következő polgármestert, akinek egy prosperáló, biztos lábakon álló település irányítását adom át. Munkájában a Felcsúton és a térségben működő alapítványaim és vállalkozásaim is segítik majd. A közélettől való visszavonulásom nem jelenti azt, hogy a Felcsúton, vagy a Vál-völgyi kistelepüléseken élők ne számíthatnának rám

– hangsúlyozta a leköszönő polgármester.

A dokumentum szerint Mészáros Lőrinc döntéséről április 20-án írásban is tájékoztatta Felcsút község alpolgármesterét és jegyzőjét. Az időközi polgármester-választás időpontjáról a helyi választási bizottság határoz majd, miután keddi ülésén a képviselő-testület is hivatalos tájékoztatást kap Mészáros Lőrinc lemondásáról.

©

A lap- és erőműtulajdonos Mészáros Lőrincet 2011-ben választották Felcsút község polgármesterévé, tevékenységét társadalmi munkában látta el, így munkájáért nem vett fel fizetést az MTI-ben írtak szerint. Polgármestersége alatt a település közszolgáltatásai megújultak, a közintézményeket – személyes anyagi támogatása mellett – felújították. Felcsút adóbevételeinek többségét Mészáros Lőrinc vállalkozásai biztosítják, a község hitelfelvétel nélkül gazdálkodott az elmúlt években – zárul a közlemény.

Ha visszanézné a polgármester szerintünk aranyat érő megnyilvánulásait, ezt a cikket ajánljuk figyelmébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!