szerző:
hvg.hu

A Hír TV riportja alapján emeltek kifogást a Nemzeti Választási Bizottságnál, ott nem találtak kivetni valót a dologban.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ahogy korábban a Hír TV riportja alapján megírtuk, az ukrán-magyar határnál összehangoltan és szervezetten szállították a kettős állampolgárokat szavazni. A Célpont stábja a Fidesz-KDNP egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének kampányába beépülve került kapcsolatba Kilb Józseffel, az ukrajnai Tiszaújlak korábbi polgármesterével, aki egymaga nagyjából ezer szavazót szállított a kormánypártoknak.

Célpont: Ukrajnából is buszoztatták a Fidesz szavazóit

Beépült Tilki Attila, a Fidesz-KDNP egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjének kampányába a Hír TV oknyomozó műsora. A riport szerint egy férfi ezer szavazót szállított neki és a Fidesznek az ukrán határnál.

A riport nyomán az MSZP és a Párbeszéd a helyi, majd a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult, és kérte, hogy állapítsák meg a jogszabálysértést, tiltsák el a Fideszt a jogsértésektől, továbbá

semmisítsék meg a választás eredményét és rendeljenek el megismételt szavazást

Sonkádon, Fülesden, Milotán, Csaholcon, Kispaládon, Botpaládon és Zsarolyán.

A 444.hu szúrta ki, hogy az ügyben már a Kúria is döntést hozott. Megállapította, hogy

az országgyűlési választások napján az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása a választási eljárásról szóló törvénybe ütközött, törvénysértő volt.

A Kúria szerint bár nem állapítható meg hitelt érdemlően, hogy a riportban bemutatott hangfelvételen ki beszél, vagy hogy milyen járművekkel szállították a voksolni készülőket, a videófelvétel mindenképpen bizonyítja, hogy szavazati joggal rendelkező választópolgárokat egyes szavazókörökbe szállítottak. Ahhoz sem fér kétség, hogy a szállítás szervezett volt. Így a riport összességében alkalmas volt arra, hogy egyes választási eljárási alapelvek sérelme rögzítést nyerjen.

Egyetértett a Kúria a két ellenzéki párttal abban, hogy a szervezett szállítás, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is megvalósult, ami a választás tisztaságának megsértésére alkalmas cselekmény volt.

A jogsértéstől azonban mégsem tilthat el senkit az ügyben a Kúria, és a szavazás megismétlését sem rendelheti el elegendő, megfelelő bizonyíték hiányában. Ehhez az alapelvek sérelme önmagában nem elegendő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!