szerző:
hvg.hu

Közvélemény-kutatások, felmérések, adatok, számsorok – pillanatképek, amelyek a Fidesz győzelméhez vezethettek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Ténygyár – aminek a kutatásvezetője Závecz Tibor – szedte össze egyetlen cikkbe azt a tíz számot, ami a Fidesz harmadik kétharmados győzelméhez vezethetett.

2016-ban a Tárki felmérésén a megkérdezettek 53 százaléka utasította el, hogy be kellene fogadnunk akár egyetlen menedékkérőt is Magyarországra. További 46 százalék szerint kellene mérlegelni, hogy befogadjuk-e a menekülteket, és csupán 1 százalék szerint kellene Magyarországnak mindenkit befogadnia.

A Závecz Research kutatása a választások előtt egy hónappal azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek 47 százaléka szerint a Fidesz nem leváltható az április 8-i választáson.

13,3 volt a GKI üzleti bizalmi indexe, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdasági élet szereplői meglehetősen derűlátóan tekintettek a jövőbe a 2018-as választások előtt. A fogyasztói bizalmi index 2002-ben volt utoljára magasabb, mint a választások előtt.

27 százalékkal csökkent Magyarországon a demokratikus rezsim, vagyis a rendszerváltással létrejött „létező demokratikus berendezkedés” támogatottsága. Felmérések azt mutatják, a magyarok elégedettek a rendszerváltás után létrejött berendezkedéssel.

Az Átlátszó egy korábbi gyűjtése szerint az összes magyarországi médiaelérés 59 százaléka a Fideszhez köthető tulajdonosok újságjainak, televízióinak és rádióinak tartalma volt. Ezzel szemben az ellenzéknek 21 százalék jutott.

100 százalék a Fidesz-kézben lévő megyei lapok aránya Magyarországon.

6 az a szám, ami az 1 százalékot meghaladó támogatottsággal rendelkező, vagy egyéni képviselőt a parlamentbe juttatni képes baloldali vagy balliberális pártokat, illetve pártszövetségeket jelöli. Ezzel szemben a jobboldalon kettő párt van, a baloldali szavazatok megosztottsága nyilvánvalóan hozzájárult a Fidesz választási sikeréhez.

3 362 224 ember szavazott nemmel a 2016-os kvótanépszavazáson.

65 milliárd forintot költött az Orbán-kormány csak 2017-ben teljesen legálisan arra, hogy a migráció veszélyeiről és az úgynevezett Soros-tervről „tájékoztassa” az embereket.

465 944 plusz szavazatot húzott be listán a Fidesz 2014-hez képest.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Fejenként 1 milliárd dollárt kapott tegnap a világ 10 leggazdagabb embere

Fejenként 1 milliárd dollárt kapott tegnap a világ 10 leggazdagabb embere

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Egy részeg állt be forgalmat terelni, miután a pizzásautó belerohant a gyrososba

Egy részeg állt be forgalmat terelni, miután a pizzásautó belerohant a gyrososba

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése