Révész Sándor
Révész Sándor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzék az emberség ellen fog össze a Jobbikkal.

A Jobbik 2018-as választási programjában ez áll: "2015-től kezdődően nem menekültek befogadásáról van szó, hanem egy többmilliós népvándorlás következményeinek felszámolásáról, illetve a további migrációs folyamatok visszaszorításáról. A migránsáradat drámai módon növelte a terrorfenyegetettséget, és tömeges emberáldozatokat követelő akciókhoz vezetett, emellett komoly gazdasági terhet ró a befogadó államokra, valamint veszélyezteti az európai identitást, kultúrát. Az Unió vezetői és különösen annak parlamentje még a helyes diagnózis felállításáig sem jutott el, fő törekvése a migráció 'kezelése', kötelező kvóták alapján a tagországok befogadásra kényszerítése. A Jobbik elsőként állt ki déli határunk fizikai, technikai, jogi megerősítése mellett, biztosította a kormány számára a vonatkozó törvények meghozatalához szükséges parlamenti támogatást. A kabinet akaratával szemben továbbra is elvárjuk az önálló határőrség felállítását. Sem szegény, sem gazdag migránsok befogadását nem tesszük lehetővé."

Ez világos beszéd. Világosabb nem is lehetne.

A kormánypártok és a Jobbik egy oldalon áll, csak a Jobbik még inkább. Azon az oldalon, ahol ezek állnak, a leggyalázatosabb módon elárulják és rágalmazzák azokat, akik a legszörnyűbb helyzetben vannak. Az a kérdés, hogy azok, akik a demokratikus ellenzékhez tartozónak vélik magukat, csatlakoznak-e hozzájuk. Ha ez még kérdés egyáltalán.

A legszörnyűbb helyzetben azok vannak, akiknek a hazáját évek vagy évtizedek óta százezreket elpusztító háborúk dúlják, akik az életveszélyből, a legszörnyűbb bestialitásra képes martalócok hatóköréből, normális életre alkalmatlanná vált területekről érkeznek és az élhető élet lehetőségét keresik. Őket azonosítják ellenségeikkel és azok közéjük beépített embereivel. A gyilkost az áldozattal.

Ezeknek az áldozatoknak a valamelyest demokratikus és humánus országok normái szerint is és az 1951-es menekültügyi egyezmény (a genfi konvenció) szerint is menedéket kell adni. Minden ország szuverén módon dönthet, hogy csatlakozik-e ehhez az egyezményhez, vagy kizárja magát abból a világból, amelynek alapértékeit, normáit a genfi konvenció kifejezi.

Az EU egésze ennek a világnak a része, a genfi konvenció az EU valamennyi tagállamában érvényben van. A menedék megtagadása és az uniós tagság, valamint az azzal járó (Magyarország számára létfontosságú) anyagi előnyök élvezete összeegyeztethetetlen.

Az összeegyeztethetetlen összeegyeztetésének aljas módszere a menekültek puszta létének a tagadása. Ezt a kormánypropaganda is módszeresen műveli, de a Jobbik ebben a tekintetben is túltesz a Fideszen. Csak a Jobbik fogalmazott ennyire egyértelműen, hogy ti. 2015 óta nincsenek menekültek csak migránsok, akiknek semmilyen kategóriáját be nem fogadjuk.

Nem jelent semmit, ha azokban az ügyekben áll ki egy ellenzéki párt a demokratikus és jogállami normákért, amelyekben ezek sérelme őt és választóit sérti. Ehhez semmiféle demokratikus elkötelezettség nem kell, ehhez az önérdek iránti elkötelezettség is elég. A menekültek nem szavaznak, az ő jogaik képviselete politikai előnyt nem ígér. A demokrácia ellenségei az ő ügyükben elárulják magukat, kimutatják a foguk fehérét.

Amilyen sokat foglalkozott a "migránstémával" a kormánypárt, olyan keveset az ellenzék. Nyoma nem volt komolyabb ellenállásnak a brutális kormányzati propagandával szemben. Sőt, többnyire segítettek elködösíteni a lényeget, elmosni a különbséget a menekültek és a többi migráns között. Ennek szimbolikus példája a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban elhelyezett "migránsszámláló", mely egyazon kormányzati bűn két tételeként számlálta a letelepedési kötvényes migránsokat és azokat a menedékkérőket, kiknek kérelmét még ennek a kormánynak a hivatalnokai is kénytelenek voltak jogosként elismerni. Az ellenzékben nem a menekültek jogainak határozott képviselete mellett és annak alárendelve, hanem inkább a helyett beszéltek arról, hogy a kormány maga telepít be a letelepedési kötvényekkel egy csomó gyanús alakot, továbbá titokban megadja a menekültkérelmet a kérelmezők egy részének. De hányan hangsúlyozták, hogy milyen irreálisan csekély arányban minősítik indokoltnak még most is a menedékkérelmeket, s milyen brutálisan akadályozzák egyáltalán azok benyújtását? Arról hallottunk eleget, hogy mennyire hazug az a plakát, amelyen az ellenzéki pártvezetők Sorossal együtt akarják lebontani a határzárat (annak leglelkesebb hívével, Vona Gáborral együtt…). De mennyit hallottunk arról, hogy milyen lehetetlen és embertelen állapotokat alakítottak ki a lezárt határon?

Már nem is érdemes arról vitatkozni, hogy a Jobbik cukisági stratégiáját mennyire lehet hitelesnek tekinteni. Mert a "jóhiszeműség" feltétele ebben az esetben a menekültek elárulásában való bűnrészesség. Hiszen arról nem lehet vitatkozni, hogy a Jobbik a "migránsokról" azt mondja, amit mond.

Minden, ami a Jobbik szalonképesítése és az ellenzék egységesítése ügyében történik, ennek a bűnrészességnek a megerősítése. Márpedig ebben az ügyben súlyos dolgok történnek. Nagy kézfogás, összeborulás a hódmezővásárhelyi migráns-számláló gazdájának vezényletével a téren, ellenzéki kerekasztal intézményesítése a parlamentben.

Formálódik a menekültellenes, emberségellenes, jogállamellenes politikai konszenzus. Lassan a bennszülött demokratáknak sem lesz ebben az országban menedék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A macedón kormány reméli, hogy Magyarország nem fogja rejtegetni Gruevszkit

A macedón kormány reméli, hogy Magyarország nem fogja rejtegetni Gruevszkit

Mi ez a színes izé ma a Google főoldalán? És mi az az Arecibo üzenet?

Mi ez a színes izé ma a Google főoldalán? És mi az az Arecibo üzenet?

Gulyás Gergely elárulta, hogyan érkezett útlevél nélkül Gruevszki Magyarországra

Gulyás Gergely elárulta, hogyan érkezett útlevél nélkül Gruevszki Magyarországra

Bagolynak szánták, óriási fallosz lett belőle – nagyon félresikerült egy szobor a Vajdaságban

Bagolynak szánták, óriási fallosz lett belőle – nagyon félresikerült egy szobor a Vajdaságban

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

Leopárd ölt meg egy nepáli kislányt

Leopárd ölt meg egy nepáli kislányt