szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A középszintű történelemérettségi második részében az első ipari forradalomról, a KGST-országokról, háromszáz évvel ezelőtti etnikai változásokról és a nyilasuralomról is írhatnak esszét a diákok.

Érettségi 2018
Élete első igazán komoly vizsgája vár 73 ezer végzős középiskolásra: május 7-től (a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel valójában május 4-től) tart a tavaszi érettségi nagymenet. A tét nagy, az írásbelik, szóbelik eredményétől függ, kik kezdhetik el az egyetemet ősszel, és kik szorulnak ki a felsőoktatásból. Oktatási portálunkkal, az eduline.hu-val beszámolunk a legfontosabb hírekről.
Friss cikkek a témában

Az érettségizőknek az Eduline szerint négy esszéfeladat közül kettőt kell kiválasztaniuk, egy rövidet és egy hosszút. A rövid esetében a megadott témát 100-130 szóban kell kifejteni, a hosszúról pedig egy 210-260 szavas esszét kell írniuk.

A két rövid feladat az egyetemes, a két hosszabb pedig a magyar történelemre vonatkozik – az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos.

Szabály, ha a vizsgázó a rövid esszét egy 1849 előtti korszakról írja, a hosszú esszéjének az 1849 utáni témáról kell szólnia, és fordítva.

A történelemérettségi első feladatsorát, amelyben röviden kell válaszolni az egyebek mellett egy Kádár-beszédről és az iszlámról feltett kérdésekre, itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!