Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

Durvul a vita Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és az őt ellenőrizni hivatott Országos Bírói Tanács között.

"Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg.

Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését"

– áll az OBT tegnapi üléséről készült összefoglalóban. Eszerint a tanács gondolkodik Handó menesztésében is. Az idézett, a Bíróságok szervezetéről és igazgatásáról (Bszi.) szóló törvény szerint "tisztségtől való megfosztással szűnik meg a megbízatás, ha az OBH elnöke neki felróható okból 90 napon túlmenően nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak, továbbá ha valamely cselekménye, magatartása vagy mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált. A tisztségtől való megfosztást a köztársasági elnök vagy az OBT a tagjai kétharmadának szavazatával meghozott határozatával indítványozza az Országgyűlésnél."

Handó és az OBT vitája január óta súlyosbodik, azóta, hogy a bírósági körökben forradalminak nevezett választás nyomán egy kritikusnak ígérkező testület állt össze, amely már az alakuló ülésen leszögezte, hogy nem fog mindenre bólogatni. „Alkotmányos kötelezettségeink teljesítése során elsődleges feladatunknak tekintjük a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság érvényre juttatását” - ez áll az év elején megválasztott új OBT tagjainak a nyilatkozatában. A felek között azóta kialakult hangulatot jól szemlélteti, hogy Handó hónapok óta nem jár az OBT ülésekre, miközben sajtóközleményben a párbeszéd fontosságáról értekezik.

Az egyre elmérgesedő helyzetben kezdődtek a hirtelen, de voltaképpen cseppet sem meglepő lemondások is OBT-ben: volt olyan tag, akinek a lemondása miatt szűnt meg a megbízatása, míg másnak az előléptetése okán. Emiatt hetek óta zajlik számháború Handó és az OBT között. Handó egy levélben üzente meg: álláspontja szerint működésképtelen az OBT, mert Tímár Tünde közigazgatási és munkaügyi bíró is lemondott. A törvény szerint ugyanis a bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó  15 fős testület tagjai között 1 ítélőtáblán dolgozó, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és 1 munkaügyi bírósági bírónak kell lennie. Ám Darák Péter, a Kúria elnökének határozott ellenvéleménye meggyőzte a tanácsot arról, hogy a testület működőképes, a törvény által előírt bírósági szintek szerinti képviseletet pedig póttagválasztás útján kell biztosítani. Ezért egyhangúlag felszólították az OBH elnökét arra, hogy "haladéktalanul intézkedjen a póttagválasztásról".

A meghekkelni nem tudott ülésen került terítékre az a bizottsági jelentés, amely szerint Handó kinevezési gyakorlata nem volt törvényes. A legutóbbi, tegnapi ülésen pedig bírósági vezetők vizsgálatára vonatkozó kötelezettségének teljesítéséről kért tájékoztatást, amit Handó többszöri felszólítás ellenére sem teljesített.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálmai Erika Itthon

Az Alkotmánybíróságtól kérik, hogy vessen véget Handó Tünde önkényének

A törvény kijátszásával dolgoztatnak ítélkező bírákat az Országos Bírósági Hivatalban – ezért fordult az Alkotmánybírósághoz egy fővárosi másodfokú bírói tanács a hvg.hu értesülése szerint. A Handó Tünde által alkalmazott trükknek komoly következménye van: ezzel ugyanis utasítási jogra tett szert ítélkező bírók felett. Ez pedig törvénytelen.

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Lendületes visszapattanásra számít az Airbnb

Lendületes visszapattanásra számít az Airbnb

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó