szerző:
hvg.hu

Folytatódtak a lemondások az OBT-ben, a tanács üléséről készült összefoglaló szerint Handó Tünde szerint az egész működésképtelen. Darák Péter Kúria-elnök viszont másként látja. A szerdai ülésen előkerült például az a bizottsági jelentés, amely szerint Handó kinevezési gyakorlata nem volt törvényes.

Írtunk már arról nagyjából két héttel ezelőtt is, hogy Rendeki Ágnes, Demjén Péter, Őzéné Hajdú Mária, Seres Lívia tag és Tóth Gyöngyi póttag bejelentette lemondását az OBT-tagságról. A tanács szerdán is ülésezett, az erről készült összefoglaló az első pontban közli, hogy:

Az Országos Bírói Tanács elnöke tájékoztatást ad arról, hogy dr. Hornyák Zsolt tag, dr. Tímár Tünde tag, dr. Szentgyörgyi-Bíró Enikő póttag, dr. Tóth Györgyi póttag, Gillyné dr. Malkócs Angéla póttag, dr. Varga Magdolna póttag, dr. Pál Rita póttag bejelentették lemondásukat az OBT tagságáról. Dr. Sarkantyu Szabolcs áthelyezésre került törvényszékre, így OBT tagsága megszűnt.

Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke írásban közölte erre vonatkozó álláspontját, szerinte Tímár lemondására figyelemmel az Országos Bírói Tanács működésképtelenné vált. A beszámoló ugyanakkor közli a Kúria elnökének, Darák Péternek a jogi álláspontját is, szerinte az OBT igenis működőképes. Az OBT egyhangúlag úgy határozott mai ülésén, hogy „működőképessége és jelen ülésen a határozatképessége biztosított”, felszólították Handót, tegye meg a szükséges intézkedéseket a póttagválasztás érdekében.

Az új összetételű, mára erősen megfogyatkozott létszámú Országos Bírói Tanács január 30-án tartotta alakuló ülését. Hilbert Edit, a testület elnöke az ülésen kiemelte, az új összetételű tanácsot a változás igénye hozta létre. Hilbert Handó korábbi munkatársából lett egyik legnagyobb kritikusa. Ő volt az, aki az Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy vélte, vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott OBT összetételét. Az Alkotmánybíróság formai okra hivatkozva végül nem vizsgálta érdemben beadványát.

A szerdai ülésen szóba került az is, hogy korábban a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta, jogellenes határozatokat hozott Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, amikor önkényesen válogatott a bírók és azok pályázatai között. Készült erről egy bizottsági jelentés is, derül ki az összefoglalóból, ebben kimondják például azt, hogy „nem törvényes az OBH elnökének 2017. január 1. és 2018. február 5. között folytatott gyakorlata, amelynek során a kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetői pályázat kapcsán a pályázatot eredménytelenné nyilvánító döntését a véleményező szerv felé írásban nem indokolta meg.”

De megállapítják azt is, hogy Handó egyes személyzeti ügyekben hozott határozatait a törvényi és alkotmányos követelmények ellenére nem megfelelően indokolta meg, a „vezetői pályázatok elbírálásának folyamata részben az indokolási kötelezettség nem teljesítése, részben nem megalapozott indokokra történő hivatkozás miatt nem átlátható.”

Korábban a témában interjút adott lapunknak Rajmon Balázs, a Hunvald-per egykori bírája, ő azt mondta, a bírói vezetői kinevezések ma főleg lojalitás alapján dőlnek el. Legfrissebb, csütörtökön megjelenő lapszámában pedig arról ír a HVG hetilap, hogy elképesztő ötletei vannak Orbánéknak az igazságszolgáltatás terén is, merényletet követhetnek el a bírói függetlenség ellen.

(via Bíróság)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Puzsér mögött az LMP

Puzsér mögött az LMP

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

"A csillivilli kórházakban olykor gumikesztyűre sem futja"

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó