Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Törvénytelen és átláthatatlan Handó Tünde bírói kinevezési gyakorlata – erre jutott az OBH-elnök tevékenységét ellenőrző Országos Bírói Tanács is. Ám közben kitört a vita, hogy egyáltalán működőképes-e a testület.

Folytatódnak a hirtelen, de voltaképpen cseppet sem meglepő lemondások az Országos Bírói Tanácsban (OBT): a testület tegnapi ülése előtt két tag és öt póttag jelentette be távozását. A járásbírósági bíróként megválasztott Sarkantyu Szabolcs OBT-tagsága pedig azért szűnt meg – a törvény erejénél fogva –, mert Handó döntésével a Tatabányai Törvényszékre helyezték át. Hilbert Edit, az OBT elnöke intézkedett ugyan a póttagok behívásáról, akik közül viszont csak Csontos Katalin jelent meg. Így az eredetileg 15 fős testület a tegnapi ülésén már csak 11 fős volt.

Mindezek után senkit nem ért meglepetésként az ülésen, hogy Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője egy levélben üzente meg: álláspontja szerint működésképtelen az OBT, mert Tímár Tünde közigazgatási és munkaügyi bíró is lemondott. A törvény szerint ugyanis a bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó  15 fős testület tagjai között 1 ítélőtáblán dolgozó, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és 1 munkaügyi bírósági bírónak kell lennie. 

Az ülésen jelen lévő Darák Péter, a Kúria elnökének határozott ellenvéleménye azonban meggyőzte a 11 tagúra fogyatkozott tanácsot arról, hogy a testület működőképes, a törvény által előírt bírósági szintek szerinti képviseletet pedig póttagválasztás útján kell biztosítani. Ezért egyhangúlag felszólították az OBH elnökét arra, hogy "haladéktalanul intézkedjen a póttagválasztásról".

Az elmúlt hetekben nem véletlenül fogytak el a tagok a januárban, forradalmi hangulatban újraválasztott testületből. „Handó Tündének a gyengítése oda vezet, hogy minisztériumi igazgatás alá kerülnek a bíróságok, és nem lesz fizetésemelés” – ilyen híresztelések mellett nem csoda, hogy sokaknak hirtelen túl sok elfoglaltságot jelentett az OBT-tagság. Ki merné azt magára vállalni, hogy miatta vesszen el a bírói önigazgatás vagy a fizetéskiegészítés?  Az OBH ellenőrzésére hivatott testület – amely már januári megalakulásakor világossá tette, hogy nem lesz "bólogatójános" – épp akkor került a működésképtelenség határára, amikor Handó kinevezési gyakorlatát vizsgáló, Fatalin Judit vezette bizottság jelentése volt a téma. Nem véletlen, hogy Handó – mint környezetében többen fogalmaznak – "elszabadult hajóágyúként" igyekezett megpuccsolni az OBT-t, "mert egyszerűen nem bírja elviselni, hogy ellenőrzik őt".

Kimondták, Handó gyakorlata nem törvényes

A kép az OBT januári alakuló ülésén készült, középen Hilbert Edit OBT-elnök, jobbra Darák Péter, a Kúria elnöke
©

Az OBT-jelentés igencsak pikánsnak ígérkezett azok után, hogy már bírósági – bár még nem jogerős – ítélet is kimondja: az OBH elnöke visszaél a hatalmával. A pert amúgy az elismert büntetőbíró, Vasvári Csaba – akit az Országos Bírói Tanács tagjává is megválasztottak – indította Handóval szemben, mondván: önkényesen válogat a bírók között. Ebben pedig egyetértett vele a bíróság és most az OBT is.

Az eseti bizottság a Fővárosi Törvényszék és a Győri Ítélőtábla összbírói értekezletének beadványa nyomán vizsgálta Handó kinevezési, pontosabban a kinevezési eljárásokat eredménytelenné nyilvánító gyakorlatát. Az OBT az ülésről készült jegyzőkönyv szerint még a februári ülésén döntött az eseti bizottság létrehozásáról, amelynek elnöke Fatalin Judit, a Fővárosi Ítélőtábla bírája, tagjai pedig Rochlitz Zoltán, a Szolnoki Törvényszék tanácselnöke, Léhmann Zoltán, a Váci Járásbíróság elnökhelyettese, Matusik Tamás, a Budai Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája és Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék csoportvezető bírája, a megbízatásuk pedig április 30-áig szólt. Vizsgálatuk célja annak kiderítése volt, hogy a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság mennyire jut kifejezésre.

"Nem törvényes az OBH elnökének 2017. január 1. és 2018. február 5. között folytatott gyakorlata, amelynek során a kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetői pályázat kapcsán a pályázatot eredménytelenné nyilvánító döntését a véleményező szerv felé írásban nem indokolta meg" 

– állapította meg a testület. A bizottság megítélése szerint a vezetői kinevezések nem átlátható módon dőltek el, és az egyes pályázatoknál nem állapítható meg az sem, hogy valóban fennálltak-e azok a munkaszervezései okok, amelyekre hivatkozva eredménytelenné nyilvánította az adott pályázatot. Volt ugyanis olyan pályázat – például az, amelyen Vasvári Csaba is elindult –, amelyet ettől függetlenül nem sokkal később újra kiírt.

Az OBH nem hagyja annyiban

"Az OBT létszáma 15 fő. A sarkalatos törvény azt is előírja, hogy valamennyi ítélkezési szintről megadott számú tagja van.

Jelenleg az OBT nem rendelkezik 15 taggal, és egyes bírósági szintek képviselete nem biztosított, ezért a testület működése nem tekinthető törvényesnek" 

– tartotta szükségesnek megerősíteni álláspontját az OBH, amelynek elnöke, Handó Tünde jelenleg kéthetes szabadságát tölti. Az OBH szerint a jogszabályok szövegének értelmezésében mindig lehetnek értelmezési különbségek, a valóban hiteles véleményt az Alkotmánybíróság fogalmazhatná meg. A bírói, bírósági vezetői pályázatok elbírálásával kapcsolatban elbírálásában azt közölték, hogy tavaly 274 bírói pályázat elbírálására került sor, melyekre összesen 1919 pályázó jelentkezett. A pályázatok 94,5 százaléka eredményesen zárult. "Az OBT-nek az erről szóló részletes tájékoztatót az OBH már 2018. március 28-án megküldte, amelyet azonban az OBT sajnálatosan még nem vett napirendre" – írja az OBH közleménye. Az OBT igencsak kritikus véleményével pedig még nem foglalkoznak, mint írják, arról akkor tudnak majd nyilatkozni, "amikor az alapul szolgáló jelentést véleményezésre megkapják".

Nem csak Handó jövője a tét

©

Az ügynek lehet egy súlyosabb megítélése is. Egyre több büntetőbíró osztja ugyanis Sándor Zsuzsa, kényszernyugdíjazott bíró azon érvelését, miszerint hivatali visszaélést követett el az OBH elnöke a bírói álláspályázatokkal összefüggésben.

"Handó Tünde hivatalos személy. Ehhez nem is férhet kétség. Handó visszaélt a jogával azért, hogy Vasvári ne kaphassa meg az ítélőtáblai állást. Ezzel Vasvári bírónak jogtalan hátrányt okozott. A törvény indokolása szerint „a hátrány lehet akár anyagi, akár erkölcsi, személyi jellegű is”. Ez esetben mindkettő megvalósult. Egy ítélőtáblán dolgozó bírónak magasabb a fizetése, vagyis akit ettől jogtalanul elzárnak, az anyagi hátrányt szenved. Az erkölcsi hátrányt talán nem is kell magyarázni. Aki képességei, kvalitásai és kollégáinak szakmai véleménye alapján kétszer is pályázatot nyer, de a döntést hozó személy önkénye alapján mégsem kaphatja meg az állást, nyilvánvalóan erkölcsi, személyi hátrányt is szenved" – írja blogján Sándor, levonva a konklúziót: az OBH elnökének eljárása alkalmas a Btk. 305. §-ába ütköző hivatali visszaélés bűntettének megállapítására. Sándor – mint írja – kíváncsian várja, mikor mond le Handó vagy mikor emelnek vádat ellene.

A jelenlegi viszonyok között, a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelme után egyik forgatókönyv sem túl valószínű. Handó szorosan kötődik vezető kormánypárti politikusokhoz, a kormányfőhöz és feleségéhez is, korábban maga mondta barátainak őket. Az viszont borítékolható, hogy miután két kormányzati ciklus után már csak az igazságszolgáltatás hiányzik a kormányzat skalpgyűjteményéből, az újabb kétharmad birtokában a bíróságok bedarálása csupán idő kérdése. Az e heti HVG ír azokról az elképesztően hangzó ötletekről, amelyek e körben már felmerültek. Az, hogy a bíróságon megint – vagy még mindig – áll a bál, kapóra jöhet Orbánnak a bírósági rendszer átszabásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálmai Erika Itthon

Menekülnek a bírák az ország legnagyobb bíróságáról

Egyetlen hónap alatt négy 35 és 45 év közötti, tapasztalt bíró jelentette be a lemondását a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – értesült a hvg.hu. Ha az elvándorlás ilyen tempóban folytatódik, az lassan rendkívüli helyzetet teremthet az ítélkezésben.

Pálmai Erika Itthon

Rajmon Balázs: A bírói vezetői kinevezések ma főleg lojalitás alapján dőlnek el

A Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal nem szakmai kérdésekre koncentrál, hanem a bíróságok egyfajta értékrend szerinti átalakítását próbálja meg elérni – véli Rajmon Balázs többek között a Hunvald-per egykori bírája, aki szerint eközben a bírósági rendszer minden szempontból elképesztően elmaradott.

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani