szerző:
G. M.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"Sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére" – döbbent rá pénteken Bősz Anett, és felrobbantotta a Párbeszéd frakcióját, mielőtt a valódi parlamenti munka elindult volna, de miután már azok az alkuk megköttettek, ami alapján tucatnyi ember a következő négy évre eltervezte életét. Magyarán, amikor a döntés érintettjeinek az a legjobban fáj.

Két lehetőség van:

  • elfogadjuk, hogy egészen csütörtök estig Bősz még reménykedett, hogy lesz politikai szándék a liberalizmus képviseletére a magyar parlamentben,
  • vagy nevetünk egy jót ezen az átlátszó szövegen.

Még mielőtt a kacagásra áttérnénk, talán szögezzük le: a liberális értékek képviseletére a szavazók mondtak nemet. Ezt egyetlen párt látta előre, méghozzá éppen a Liberálisok, hiszen ezért elégedtek meg azzal, hogy megalázó körülmények között az MSZP–Párbeszéd-listáján vágjanak neki a választásoknak. Azt is lenyelték, hogy elnökük, Fodor Gábor juszt se kapott helyet a szövetséges képviselőjelöltjeinek névsorán (Fodor politikai teljesítménye abból áll, hogy az ellenzék dajcstomijaként mindig hozzáfér mások jóvoltából annyi poszthoz, hogy sütkérezzen az élet napos oldalán). 

A liberálisok tehát mind az öten (talán hatan) tudták, hogy a magyar politikai liberalizmus halott (újabban már Orbánnak sem kell ellenségnek, így megvált az „illiberális” jelzőtől). Akik mégis hivatkoztak hellyel-közzel a liberalizmusra, azok leszerepeltek. Gyurcsányék alig hozták a minimumot, Juhász Péterék pedig a kétfarkúakat sem tudták megelőzni.

Így amikor Bősz rácsodálkozik, hogy nincs politikai szándék a liberális értékek képviseletére, akkor az evidenst mondja ki. Azt, amit a magyar választópolgárok akartak.

Hogyan tehetett volna mégis valamit Bősz azért, hogy ez megváltozzon? Legkönnyebben úgy, hogy dolgozik a Párbeszéd frakciójában, amelyet négy további képviselőtársával alkotott volna. Mert a következő technikai erőforrásokon osztozkodhatott volna, ha velük koordinálva politizál tovább (a felsorolást részben az Indextől vettük át):

  • többször volna lehetősége napirend előtt felszólalni és interpellálni, mint ahányszor majd függetlenként teheti,
  • a frakció tagjaival egyeztetve reagálhat a kormányzati felszólalásokra, amit függetlenek nem tehetnek soha,
  • szavazati joga lenne a Házbizottságban a frakciójának,
  • dolgozhatna bizottságokban,
  • az ötfős csapattal évi 135 millió forintos támogatáson osztozhatna,
  • és a frakció által felvehető munkatársak közül nyilván neki is lehetne embere.

De Bősz azt akarja, hogy elhiggyük, jobb helyzetben van a „technikai erőforrások” tekintetében a hazai liberalizmus a fenti lehetőségek nélkül. A nulla forint több, mint 135 millió ötöde négy éven át. A nulla munkatárs több mint a frakcióként alkalmazható emberek száma. A kormány hozzászólásaira adott nulla hozzászólási lehetőség erősebb képviseletet jelent, mint ha öt percet kapna Orbán Viktor beszéde után.

A liberalizmus úgy követel magának több képviseletet, hogy épp dacosan követeli magának a nullát. És ezen a ponton jogosan kérdezi mindenki,

kinek a csicskapártja a Magyar Liberális Párt?

Két értelmezhető magyarázat van arra, amit pénteken Bősz bejelentett: valami előnyért teszi, vagy a legmélyebbről feltörő gyűlöletből. Mert ezzel a lépéssel megannyi más politikusnak árt, akivel végigcsinálta a kampányt.

Belerúg Szabó Tímeába, aki így nem lesz frakcióvezető, nem építheti ezzel pártját, nem kap ezért többletjavadalmat. Akadályozza, hogy a Párbeszéd lábra álljon, mert nem lesz lehetősége politikusainak megmutatni magukat, nem kapnak pénzt az építkezésre, és nem tudnak munkatársakat fizetni. Pofon vágja Burány Sándort, aki hatszor nyert egyéniben mandátumot, és a frakcióalakítás és a többletpénz érdekében lett „párbeszédes”, és most ülhet fél évig a függetlenek szégyenpadján. Elvette az egzisztenciáját azoknak, akik a frakciónak dolgoztak volna, holott Bősz tudhatja a legjobban, hogy ez a hatalom minden ellenzékiséget üldöz, ha lehet, az emberek munkahelyéig. Igen, vannak olyanok, akiknek nagyon jól jött volna a frakciói állás védelme. Akik megérdemelték volna ezt. És nem mellesleg a lépés tovább mélyíti az MSZP válságát, mert növeli a jelenlegi pártvezetés totális tévedéseiből összeálló bűnlajstromát.

Igen, a Párbeszéd és az MSZP sem érdemel mást a választás eredménye szerint. Ha azt hitték, hogy elsunnyoghatják, mekkora vereséget szenvedtek el a választásokon, akkor most Bősz Anett belelőtt a plafonba. Épp mint Michael Douglas az Összeomlás című filmben.

Megérdemlik egymást. És az összeomlást.

Lábjegyzet: A döntés kapcsán beszélni kéne Fodor Gáborról, akinek politikai bosszúja kézen fekvő, korrumpálhatósága pedig sokak által biztosra vett. Ezért aki akarja, a fenti szövegben helyettesítse be Bősz helyére a Fodor nevet. Nálunk marad lábjegyzetben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!