szerző:
Tóth Richárd

A harmadik Fidesz-kétharmad gyors egymásutánban háromszor is utcára vitte az embereket, először egy héttel a választások után, utoljára akkor, amikor esküt tett Orbán. De azóta nem hallani arról, hogyan tovább. A kormányfő eddig nem segített azzal, hogy kiprovokálta volna az ellene irányuló tüntetést. Talán majd a Stop Sorossal. Ez a hvg.hu heti politikai elemzése.

Alig egy héttel a választások után az egyik legnagyobb tüntetést szervezték az Orbán-rendszerrel szembenállók. Soha nem érdeklődtek még annyian ellenzéki tüntetés iránt, mint április 14-én, százezren lehetek az utcán. Akkor még elsősorban a csalódottság vezette a tömeget, a demonstrálók a szavazatok újraszámolását, új választás kiírását követelték. A tüntetés legnagyobb újdonsága az volt, hogy együtt vonult és követelt változást jobbikos, szocialista, DK-s, idős, fiatal, Kárpátia pólós és szivárványos kitűzős, városi és vidéki. Ez a heterogén tömeg azóta többször is együtt tüntetett, mindenféle probléma nélkül. Bebizonyosodott, a választók az összefogásban előrébb tartanak, mint a pártok.

Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért 2018. április 14-én
©

Egy hétre rá újra az utcán volt több tízezer ember, ekkor már ellenzékváltó volt a hangulat, a vereséget szenvedő pártok között akartak együttműködést kicsikarni a demonstrálók és a felszólalók, elsősorban Márki-Zay Péter. „Arra kell rávennünk a pártokat, hogy egységesen lépjenek fel a fideszes kétharmad ellen” – szólt az egyik követelés. De a tömegben állva azt lehetett érezni, hogy végtelenül magányos emberek a demonstrálók, nincs vezér, nincs már nagyon kitűzött cél sem, Orbán az, aki miatt utcán ennyi ember. Valaki ellen, nem valaki mellett.

Amikor Orbán Viktor letette esküjét és negyedjére – sorozatban harmadjára kétharmaddal – miniszterelnök lett, szintén a Kossuth téren volt több tízezer ember. Az időpont magától értetődő volt, de ügy nemigen akadt.

A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői Budapesten
©

„Nem hagyhatjuk, hogy Orbán korrupt rendszere miatt elveszítsük a szabadságunkat, az EU-s támogatásokat vagy hazánk helyét Európában. Hozzák nyilvánosságra a miniszterelnök vejének cégéről szóló OLAF-jelentést, és csatlakozzunk a felálló Európai Ügyészséghez. A hatalmat ellenőrző sajtó legyen szabad. A közmédia ne a kormánypropagandát szolgálja. Megvédjük a civileket, az önkormányzatokat és a bíróságokat! Az ellenzék tegye a dolgát. Belharcok helyett közös erővel lépjen fel a hatalom önkényével szemben. Felelősek vagyunk a hazánkért, tegyünk érte! Legyünk aktív, cselekvő polgárok a tüntetéseken kívül is! Legyünk szolidárisak azokkal, akiket a hatalom magára hagy: a kilakoltatás előtt állókkal, a szegényekkel, és mindenkivel, akinek a hatalom elveszi a jövőjét.”

A tüntetés Facebook-oldala szerint ez volt a május 8-i demonstráció célja. Vegyes felvágott. A délutáni tüntetést elverte az eső, de nem csak ezért érezhette úgy a tömeg, hogy ennek úgy lett vége, ahogy arra eddig nem volt példa. Nem lett úgy tüntetés meghirdetve, nem lett újabb mérföldkő, nem voltak újabb követelések. Május 18-án Orbán negyedik kormánya egyetlen ellenzéki fütty nélkül alakult meg.

A tüntetéssorozat másik sajátossága az volt (a sokszínű összetétel mellett), hogy a Fidesz nem hátrált meg, az újabb kétharmaddal a háta mögött nagyjából észre sem vette a demonstráló tízezreket, az egyértelmű cél a kifárasztás volt. Nagyjából úgy, mint ahogy egy doppingoló biciklis csinálja ellenfeleivel hegymenetben – tudja, hogy vetélytársa egy idő után elfárad és lemarad.

Ráadásul ahhoz, hogy tüntetni lehessen, nem árt, sőt, egyenesen használ, ha van egy ügy is. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet mozgalomkutatója erre azt mondta, amíg a netadós tüntetéseknél volt egy meghatározott szakpolitikai követelése a tömegnek, most ez hiányzott, csak a választási csalódottság volt. Szerinte törvényszerű volt, hogy előbb vagy utóbb kifulladnak a tüntetések, ahhoz pedig, hogy újra tízezrek menjenek utcára, kellene egy ügy. „Új sérelemre van ehhez szükség, a belebegtetett Alaptörvény-módosítás ilyen lehet” – mondta. Úgy látja, az oktatás is lehet tüntetést kiváltó ügy, ha Kásler Miklós minisztersége alatt megindul a kereszténydemokrata nevelés.

Mi vagyunk a többség 3.0 a Kossuth téren 2018. 05.08-án
©

Arra a kérdésre nehéz válaszolni, hogy elértek-e sikert a tüntetők. Mikecz szerint ezeknél a megmozdulásoknál érdemesebb inkább eredményről, mint sikerről beszélni. „Már az eredmény, ha megerősödik a civil öntudat és csökken a szembenállás a Parlamenten belüli és kívüli ellenzék szembenállása, idegenkedése egymás iránt” – tette hozzá.

Gulyás Balázs, a tüntetéssorozatok egyik szervezője május 9-én azt nyilatkozta, hogy most a „pártokon a sor, megmutathatják, hogy nem akarják folytatni azt a politizálást, amely a fejünkre hozta a harmadik fideszes kétharmadot. Ennek igazolására jó alkalomnak kínálkoznak az időközi választások.” Ennek fényében eredményéként könyvelhető el az, hogy a józsefvárosi időközi választáson a baloldali pártok beálltak egy civil, Győri Péter mögé, a Jobbik pedig nem indít saját jelöltet, így van esély elhódítani a polgármesteri széket a Fidesztől.

Gulyás Balázs 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráción
©

Gulyás arról is beszélt a harmadik tüntetés másnapján, hogy a Mi vagyunk a többség egyelőre nem szervez újabb demonstrációt, bíznak abban, hogy az ellenzéki pártok önmaguk is boldogulnak. „Ha mégsem így lesz, akkor segítünk” – tette hozzá. Ez az álláspont a szervezők között azóta annyit puhult, hogy információnk szerint folyamatosak az egyeztetések a hogyan továbbról, van, aki folytatná az utcai akciókat, más inkább másra helyezné az erőforrásokat.

„Hogy kifulladtunk vagy elértük a célunkat, ez nem egyértelmű. De itt vannak az időközi választások, ha a sok tízezer tüntetőből csak ötszáz megjelenne aktivistaként és kampányolna, már nyert ügyünk lenne”

– mondta az egyik szervező.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
24 év után végre sikerült: az IBM bebizonyította, hogy mire képes a kvantumszámítógép

24 év után végre sikerült: az IBM bebizonyította, hogy mire képes a kvantumszámítógép

Elítélték az első hajléktalant Budapesten, figyelmeztetést kapott

Elítélték az első hajléktalant Budapesten, figyelmeztetést kapott

Beperelte az eBay az Amazont, mert ellopta az eladóit

Beperelte az eBay az Amazont, mert ellopta az eladóit

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók