szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdekes publicisztika jelent meg Spanyolország legnagyobb napilapjában, az El Paísban a katalán válságról, Lengyelországról, Magyarországról és a mindezt béna kacsaként néző Európai Unióról.

Hosszú vajúdás után megalakult a katalán kormány, a kabinet tagjai között két bebörtönzött volt miniszter, illetve a Spanyolországtól való elszakadási kísérlet óta száműzetésben élő két másik politikus is van. A tartományi parlament által hétfőn megválasztott Quim Torrát elődje jelölte ki erre a tisztségre, az a Puigdemont, aki ma is "legitim elnöknek" tartja magát.

Puigdemont közben Németországban várja, hogy a bíróság döntsön a spanyol igazságszolgáltatás kiadatási kérelméről, amely lázadás miatt akarja más szakadár vezetőkkel együtt felelősségre vonni. A katalán függetlenség keményvonalas támogatójának számító Torra felszólította a madridi kormányt, hogy vessen véget a közvetlen kormányzásnak a tartományban, valamint meg is látogatta elődjét Berlinben.

Madrid és Mariano Rajoy, a jobbközép Néppárt (Partido Popular) miniszterelnöke azonban megakadályozná a katalán kormány megalakulását. Merthogy a kabinet addig nem léphet hivatalba, amíg a kinevezéséről szóló rendelet nem lép hatályba, illetve meg nem jelenik meg a spanyol közlönyben. Tegyük hozzá: mind a kormányzó Néppárt, mind Rajoy népszerűsége történelmi mélyponton van. A PP jelenleg csak a harmadik a Cuidadanos liberális, centrista párt és a szociáldemokrata Podemos, a kormányfőt pedig még a néppárti szavazók 63 százaléka is elküldené.

Látva a minden bizonnyal újra kialakuló patthelyzetet, az El Paísban Antonio Navalón spanyol (de Mexikóban élő) kolumnista arról írt: Spanyolország két lehetséges út közül választhat. Vagy a katalánok változnak, vagy alkotmányt kell módosítani. Az előbbire aligha van esély, utóbbira talán.

Mindeközben az Európai Unió karba tett kézzel néz. Ugyanis

egész Európát a saját a problémái terhelik, ahogy Orbán Viktort mondta, az EU-t meg kellene reformálni, újra ki kellene találni.

Navalón az európai reformok szükségességével egyetért, azonban Orbánnal és lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel az a problémája, hogy az ő javaslatuk a kirekesztés Európája, nem pedig a befogadásé. Írását a publicista azzal zárja, Európa egykor politikai, jogi, filozófiai és kereskedelmi eszmény volt, de

ma egy olyan hely, amely tele van elveszett bürokratákkal, akiknek nincs válaszuk Magyarország, Lengyelország és Katalónia problémájára. És legkevésbé a saját problémájukra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit

Úttörő gyógyszeres kezeléssel növelik a mellrákban szenvedők életesélyeit