szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új vezéreszme Orbán szerint a kereszténydemokrácia lesz, amely megvédi a határokat és az egy férfi–egy nő kapcsolatára épülő családeszmét is.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy szerinte kevés országban fordulhat elő olyasmi, hogy a miniszterelnököt megbírságolják a kampányban, mert óvodásokkal fotózkodik. "Ennyit a magyar demokrácia állapotáról" – kommentálta a dolgot. Hozzátette, most visszatért Dadra az óvodásokhoz egy legális közös fotót készíteni velük, és nagy örömmel fogadták.

Orbán a beiktatási beszédéről, amiben azt mondta, hogy 2030-ig tervez, most azt mondta, bár a mandátuma 4 évre szól, 2022-ig, de ezt egy 2030-ig szóló nagyobb tervbe kell beleilleszteni, mert választ kell adni az embereknek arra is, hogy hova vezet minden mostani döntése a kormánynak. "Ez az időtáv belátható, itt még nem felelőtlen dolog erről a jövőről beszélni" – tette hozzá.

Orbán megint szólt a "demográfiai kérdésről", és azt mondta, ugyan a kormánynak korlátozottak a lehetőségei, de azért vannak, és azt szeretnék elérni, hogy 2030-ra Magyarország olyan ország legyen, amely képes fenntartani és reprodukálni magát, vagyis legalább ugyanannyian születnek, mint ahányan meghalnak. Bejelentette, komoly családpolitikai intézkedéseket akarnak bevezetni, amelyet megelőz majd

egy nemzeti konzultáció a gyermekvállalásról és gyermeknevelésről.

Hozzátette, bár a férfiak véleménye is fontos, de főleg a nőkére kíváncsiak ebben az ügyben.

Orbán beszélt a technológiai fejlődéssel kapcsolatos céljairól is, mint mondta, a mesterséges intelligencia kutatását és az innovációt nagyon fontosnak tartja, ezért hozták létre az innovációs minisztériumot Palkovics László vezetésével.

"Új vezéreszmére van szükség"

A kereszténydemokráciáról mint új hívószóról azt mondta, a liberális demokrácia kiüresedett, ezért "új vezéreszmére" van szükség. "Ennek az ideje eljött, Magyarországon mindenképpen, de talán egész Európában is, mert a liberális demokrácia kiürült. "Mint eszme lehet, hogy megállja a helyét, de a gyakorlati világban jól látom, hogy ezeknek az eszméknek a jegyében nem lehet eredményes politikát folytatni, mert vannak olyan kérdések, amelyekre a liberális demokrácia nem ad választ" – mondta.

Orbán szerint ilyen a migráció kérdése, mert a liberális demokrácia támogatja és elfogadja a migrációt és nem védi meg a határokat. Szerinte a liberális demokrácia nem véd a családok világában sem, mert azt mondja, hogy sokféle család van, és ezért tartunk most ott, ahol. Orbán szerint van egy olyan kultúra, amely védelemre szorul, ez a keresztény kultúra, amelyet a liberális demokrácia nem véd meg, ezért van szükség egy új, kereszténydemokrata vezéreszmére.

Hozzátette, le kell porolni a kereszténydemokrácia eszméjét, új formákat kell neki adni, mert ez az az eszme, amely

megvéd a migrációtól, megvédi a határokat, és megvédi az egy férfi–egy nő kapcsolatára épülő családokat.

"Stop Soros" és a véleménynyilvánítás helye

Orbán elmondta, Emmanuel Macron francia államfővel való találkozásakor is rögzítette, hogy Magyarország nem akar befogadni migránsokat, majd ennek kapcsán elmondta, ha ezt belefoglalják az alkotmányba is, akkor sokkal könnyebben lehet ezt az elvet megvédeni itthon és külföldön is, ezért akarják módosítani az alkotmányt.

Mint mondta, a jövő hét elején nyújtják be a "Stop Soros"-féle alkotmánymódosítást a parlamentnek, ennek keretében módosítják majd a büntető törvénykönyvet is.

Hozzátette, ki akarják mondani "generális elvként" azt is, hogy ne lehessen zargatni otthon az embereket – ne lehessen tüntetni a házuk előtt –, mert mindenkinek szüksége van a nyugodt otthonra.

Egy rendes országban a véleménynyilvánításnak megvan a helye, de nem tartozik hozzá a szabadsághoz az, hogy ne lehessen otthon tartózkodni nyugodtan

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy vele is előfordult már, hogy a házánál tüntettek, de ez nem csak politikusokat érint.

Arról, hogy a Human Rights Watch szerint a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból, Orbán azt mondta, a HRW is egy Soros Györgyhöz tartozó szervezet, amely nyomást akar gyakorolni.

A menekültekről, "migránsokról" azt mondta, nem csak úgy maguktól jutnak el a magyar határra, "hanem őket oda vezetik", jogsegélyt kapnak és segítséget, amely szerinte nemzetbiztonsági kérdés, és nem emberi jogi, ezért meg kell akadályozni, hogy bejussanak az országba, mert az bűncselekmény, hogy behozzák őket ide.

A "Stop Soros" a saját bicepszünket is erősíti, és ez a fontos

– mondta Orbán arra a felvetésre, hogy ez növelni fogja-e a nemzetközi kritikákat.

A gazdasági terveiről Orbán azt mondta, azt akarja, hogy júliusig legyen Magyarországnak költségvetése, amelyben garantálják a béreket, növeljék a kétgyermekes családok adókedvezményét, amely 40 ezer forint lenne havonta, legyen elég az innovációra és kutatás-fejlesztésre, emeljék a nyugdíjakat és osszanak nyugdíjprémiumot. Orbán azt mondta, a gazdasági növekedés lehetővé fogja tenni, hogy megint osszanak nyugdíjprémiumot.

Orbán azt is bejelentette, hogy óvoda- és bölcsődeépítési programot fognak folytatni, mert az ő fiatalkorához képest az emberek és a nők is másképp gondolkodnak már, és úgy látja, hogy "a nők nem egyszerűen gazdasági kényszerből, hanem személyes ambícióból fakadóan is akarnak dolgozni", ezért szükség van több bölcsődére és óvodára, ahol biztonságban tudhatják a gyerekeiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Netflix, Spotify és YouTube is lesz az érkező PlayStation 5-ön

Netflix, Spotify és YouTube is lesz az érkező PlayStation 5-ön

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Beárazták a 462 lóerős új zöld rendszámos VW Touareget

Beárazták a 462 lóerős új zöld rendszámos VW Touareget