szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hagyományos pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök beszélt a kormányalakításról és -menetrendről, valamint az uniós költségvetés tervezetéről is.

Mindig a kabáthoz keressük a gombot, és nem fordítva; azért lesznek új miniszterek az új kormányban, mert bár a célok változatlanok, minden ciklusnak megvan a maga karaktere, feladata – mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Olyan kormánya lesz Magyarországnak, amelyet hét profi és hét, tapasztalatait, elismertségét a saját szakterületén megszerzett miniszter alkot majd. A miniszterelnök szerint az akadémia, a gazdaság, a szellem, a kultúra világa mélyen különbözik a politikáétól, ott az elért teljesítmény automatikusan hozza magával az elismerést. Azokat azonban, akik politikai pályára lépnek, azonnal megtámadják. "Szép szakma, de valójában ez a harcosok klubja" – jelentette ki Orbán, megjegyezve, hogy aki ezt nem bírja, úgy gondolja, hogy hátráltatja a szakmai munkájában, nem is szabad belépnie.

A kormányfő korábban azt mondta, eddig vezette, mostantól irányítani akarja a kormányt. Most elmagyarázta, hogyan értette ezt. A korábbi ciklusokban mindig akadt valami, ami a személyes energiái nagy részét elvonta a kormány közvetlen működtetésétől, ami miatt az ország érdekében kellett máshogy megosztani az idejét – a Bokros-csomag kijavítása, a globális pénzügyi válság, az alkotmány átalakítása, a migrációs válság –, most azonban nem számít ilyen rendkívüli fejleményre. Ebben a négy évben konkrét, pontos feladatokat ad majd a kormányának, és azok végrehajtását behajtja.

Ebben lesz szerepe a Miniszterelnöki Kormányirodának, ami közvetlenül az ő irányításával működik majd. Ez koordinálja a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak munkáját, ide lesz bekötve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, illetve ennek keretein belül megalakul egy egységes hírszerzési központ is.

A helyetteséről is kérdezték Orbánt, aki közölte: három is lesz neki. Az egyik, az általános, ahogy eddig, a KDNP elnöke, Semjén Zsolt, aki a nemzetpolitikáért, az egyházakért és a magyarországi kisebbségekért is felel. A két új pedig Pintér Sándor és Varga Mihály, előbbihez a nemzetbiztonsági, utóbbihoz a gazdasági ügyek tartoznak.

A kormányfő arról is beszélt, mindig is büszkén vallotta, hogy a kormányai mindig a leginkább keresztény lelkületűek voltak Európában.

Mi nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk, hanem kereszténydemokráciát építünk. (...) Mi itt egy kereszténydemokrácia felépítésén dolgozunk, európai hagyományokban gyökerező, azt is mondhatnám, régi vágású kereszténydemokráciájén"

– hangsúlyozta.

Orbán szerint a Kúria elvett a Fidesztől egy mandátumot egy hibás döntéssel, amit már nem lehet kijavítani, mivel a mai naptól a törvény szerint jogerős a választás eredménye. Így 133 képviselővel vágnak neki a következő négy évnek.

Valamit nagyon félreértettek a Fideszben

A kormánypárt szerint a Kúria döntésével egy halom szavazatot és egy mandátumot is elvettek tőlük. Csakhogy a Fidesz valamit nem jól értelmez.

Az új kormány első konkrét lépései az alkotmány hetedik módosítása, valamint a Stop Soros-törvénycsomag elfogadása lesz. Ez utóbbival kapcsolatban arról beszélt, hogy Soros Györgynek Magyarországon működik egy árnyékhadserege, és szeretné, ha ennek tagjai feljönnének a fényre.

Az Európai Néppárt vezetőivel szerdán tartott egyeztetéséről azt mondta Orbán, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokra való felkészülésről volt szó. A voksolás legfontosabb témája szerinte a migráció lesz.

Arról az uniós költségvetési tervezetről, amely a jogállamiság megőrzéséhez kötné az EU-s pénzek lehívását, a miniszterelnök azt mondta: hosszú vita és tárgyalássorozat vár még rájuk emiatt. Ő már ismeri ennek csínját-bínját, a legfontosabb tanácsa pedig az: csigavér. "Mindenfajta szamárság meg okos dolog is el fog hangzani, mire meglesz a költségvetés" – magyarázta, hozzátéve: a költségvetést valamennyi tagállamnak el kell fogadnia, így amíg a magyarok nem hagyják jóvá, addig nem készül el.

A jogállamiság megőrzésével kapcsolatban megjegyezte: a magyarok megnyugodhatnak, 2013-ban az EU vizsgálta ezt nálunk, papírunk van róla, hogy ezen a téren nincs probléma, így minden ilyen vita előtt nyugodtan állunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!