szerző:
hvg.hu

Csak beton és fű – nagyjából ennyiből áll kesznyéteni óvoda udvara. Egy óvónő az interneten kér segítséget, mert a foglalkozásokhoz sincs elég játék.

„Az udvarunkon semmi játék nincs, csak beton és fű” – ezt írta ki a közösségi oldalra egy Kiscsécsen dolgozó óvónő. Így szeretett volna az intézményen segíteni, mert, ahogy fogalmazott, nagyon nehéz játékok nélkül megoldani, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és hasznosan teljen az idejük. Az óvónő elsősorban olyan minőségi játékokat kérne az adományozóktól, amiknek a gyerekek hasznát veszik, áll a HírTV riportjában.

A Borsod megyei Kiscsécsen működő óvoda a közeli Kesznyéteni Óvoda kihelyezett csoportja, az anyaintézetben is hasonló a helyzet. A 1979-ben elkészült épület nagy részét soha nem újították fel, de a 2001-ben átadott új terasz is használhatatlanná vált. Az udvar tágas, játék azonban kevés van benne, régi mászókákat és mérleghintákat használnak a gyerekek. „Minden mozgásfejlesztő játék érdekelne bennünket, a rollertől a bicikliig, a különböző mászókákig, csúszdákig, amely megfelel az EU-s követelményeknek” – mondta a csatornának az intézményvezető.

De nemcsak az udvaron, hanem az épületen belül is rossz a helyzet, a nyílászárók régiek, akárcsak az öltözőszekrények is cserére várnak. Azonban pénz erre sincs. Az intézményvezető szerint folyamatosan pályáznak, de kevés sikerrel. Az utóbbi években sikerült egy tornaszobát kialakítaniuk, és a tervek szerint idén az ajtókat és ablakokat is lecserélik.

Az óvoda az önkormányzat fenntartásában működik, ami azonban az állagmegóvást is alig tudja kigazdálkodni. A polgármester szerint ráadásul az is probléma, hogy aki megteheti, a 6 kilométerre lévő Tiszaújvárosba járatja a gyerekét.

„Kesznyétenben zömmel a hátrányos helyzetű családok gyerekei maradnak, tehát egyfajta szegregációs nyomás nehezedik nemcsak az óvodára, hanem az iskolára is ebből a szempontból, hiszen a gyerekek közel 90 százaléka már mind a két intézményben a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek közül kerül ki, ami pluszproblémákkal és nagyon sok pluszfeladattal jár a pedagógusok számára. Nagyon nehéz az iskolába is tanárt, tanítót keríteni, az óvodába pedig óvodapedagógust” – mondta a polgármester. Korábban mi is írtunk arról, hogy van Borsod megyei település, ahol félmilliós fizetésért sem találtak óvónőt.

A kesznyéteni óvoda négy helyi és egy kihelyezett csoporttal működik. A 115 gyerekre 10 nevelő jut.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mizsur András Itthon

Félmilliós fizetésért sem talál óvónőt a borsodi Tornanádaska

Az önkormányzat kész mélyen a zsebébe nyúlni, de volt jelentkező, aki még többet kért. Országos óvónőhiány még nincs, de 4-5 év múlva a kisebb települések bajba kerülhetnek, mert hamarosan sok szakember nyugdíjba megy, utánpótlás pedig nincs.