szerző:
hvg.hu

Legalábbis ezt a verziót támogatja a főpolgármester által felállított, a gát nyomvonalát vizsgáló szakmai grémium. A véleményt a jövő héten tárgyalja a fővárosi közgyűlés.

Tavaly decemberben döntötték el Tarlósék, hogy egy szakmai grémiummal vizsgáltatják meg, hogy a korábban a főváros által támogatott, közvetlenül a part mentén vezetett, vagy annál távolabb, a civilek által preferált Nánási–Királyok útja mentén, vagy esetleg máshol építsék meg a Római-partra tervezett védművet.

A szakmai testület mostanra döntött az ügyben – ugyan nem hozott egyhangú döntést, azonban a többség a védvonalat a Duna-parton, de a kerítések mentén, azaz nem az ártéri fák vonalában javasolja felépíteni. Ezt az állásfoglalását viszik a jövő szerdára összehívott rendkívüli fővárosi közgyűlés elé Tarlósék.

Ez tehát változás a korábbiakhoz képest, hiszen nem a közvetlenül a part menti, és nem is a Nánási–Királyok útja menti verzió győzedelmeskedett, hanem a harmadik, korábban Bús Balázs óbudai polgármester által felvetett köztes megoldás érvényesült. Figyelemre méltó, hogy a Duna-partra tervezett nyomvonalat egyöntetűen elvetette a szakmai bizottság.

Úgy tudjuk, a parton a kerítésvonalra, és a Nánási–Királyok útja mentén építendő gát terveinek elkészítését egyaránt elrendelte a főváros. Az előterjesztésből ugyanis az derül ki, hogy kettős árvízvédelmet terveznek a Rómain, azaz a kerítésvonali mellett a Nánási út–Királyok útja mentén egy kiegészítő védelemi vonalat is építenének.

A gát-párti Római-partért Egyesület Facebook-oldalán már korábban kiborult az elképzelésen. Azt írják: a Tarlós István által felállított áltudós bizottság "egy kretén terv alapján" a parti tulajdonosok kerítésének vonalán méteres betonfalat húzva 80 ingatlan 23 ezer négyzetméterét akarja kisajátítani.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!