szerző:
hvg.hu

A Stop Soros csomag helyett az adótörvénnyel fogadják el a migrációt segítő szervezeteket sújtó különadót.

25 százalékos bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek – ezt is tartalmazza a kedden a parlament elé kerülő adótörvény. Erről külön közleményt is kiadott a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium. Azt írták, minden eszközzel megvédenék az országot az illegális migrációtól, így a "migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás" és a Stop Soros törvénycsomag mellett adóztatással is fellépnek a migráció szervezése ellen.

"Az illegális migráció elleni védekezés jelentős pénzügyi terheket jelent a magyar költségvetésnek, így közvetve a magyar embereknek. Ezért a kormány azt javasolja, hogy a közteherviselés jegyében a bevándorlást segítő szervezetek fizessenek bevándorlási különadót, amelynek mértéke 25 százalék. A bevándorlási különadóval kapcsolatos feladatok – mint ahogyan minden adóval kapcsolatos feladat – az adóhivatal hatáskörébe tartoznak majd."

Az adótörvény időközben felkerült az Országgyűlés honlapjára, abból úgy tűnik, nem csak a külföldről származó bevételeket sújtja. A javaslat általános indoklása szerint "az adókötelezettség kiterjed a Magyarországon zajló bevándorlást segítő tevékenység anyagi támogatására (függetlenül a támogató és a bevándorlást segítő szervezet honosságától), továbbá a bevándorlást segítő Magyarországon bejegyzett szervezet működésének anyagi támogatására (függetlenül attól, hogy e szervezet hol folytatja tevékenységét)".

Meghatározzák azt is, mi a bevándorlást segítő tevékenység. Ide tartozik

  • a bevándorlás előmozdításával összefüggő média kampányok, média szemináriumok folytatása, és az abban való részvétel,
  • a hálózatépítés és működtetés,
  • a bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység, ha ezeket a bevándorlás (emberek véglegesnek szánt áttelepülése lakóhelyük szerinti országból más országba) ösztönzése érdekében végzik.

Az előző ciklusban benyújtott Stop Soros törvénycsomagban a 25 százalékot "bevándorlási finanszírozási illeték" néven vonták volna el a szervezetektől. Ott a külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatás 25 százalékát vonták volna el. Ha nem fizettek volna, a NAV a be nem fizetett illeték kétszeresének megfelelő összegű bírságot szabhatott volna ki.

Ez a passzus a választás után beadott Stop Soros törvénycsomagból kimaradt, Tordai Csaba alkotmányjogász akkor azt mondta, ez az egyik pont, melyet a Velencei Bizottság a korábbi gyakorlata alapján kifogásolt volna.

A Velencei Bizottság végzett a Stop Soros vizsgálatával – a hivatalos jelentés jövő péntekre készül el, az előzetes változatot már megkapta a kormány –, a szervezet elnöke azt kérte, a Parlament ne fogadja el szerdán a törvénycsomagot, vagy vegyék figyelembe az észrevételeit. Orbán a HírTV-nek nyilatkozva megüzente, megvan a többség, megszavazzák a törvényt.

Arra is van forgatókönyve, ha ez esetleg nem tetszene a Néppártnak: belengette, hogy bevándorlásellenes pártformációt hoz létre a jövő évi EP-választásra.

Nem a bevétel a cél

A bevándorlást segítő szervezetek különadójából aligha számít komoly bevételre a kormány, a múlt héten benyújtott költségvetés bevételi oldalát részletező táblázatban nem is találunk ilyen sort, így azt leginkább a gazdálkodó szervezetektől származó „egyéb bevételekhez” tudnánk besorolni. Ott pedig összesen – tehát nem csupán ebből az új adónemből – egymilliárd forintos növekménnyel számolnak a tárcánál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!