szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Stop Soros csomag helyett az adótörvénnyel fogadják el a migrációt segítő szervezeteket sújtó különadót.

25 százalékos bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek – ezt is tartalmazza a kedden a parlament elé kerülő adótörvény. Erről külön közleményt is kiadott a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium. Azt írták, minden eszközzel megvédenék az országot az illegális migrációtól, így a "migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás" és a Stop Soros törvénycsomag mellett adóztatással is fellépnek a migráció szervezése ellen.

"Az illegális migráció elleni védekezés jelentős pénzügyi terheket jelent a magyar költségvetésnek, így közvetve a magyar embereknek. Ezért a kormány azt javasolja, hogy a közteherviselés jegyében a bevándorlást segítő szervezetek fizessenek bevándorlási különadót, amelynek mértéke 25 százalék. A bevándorlási különadóval kapcsolatos feladatok – mint ahogyan minden adóval kapcsolatos feladat – az adóhivatal hatáskörébe tartoznak majd."

Az adótörvény időközben felkerült az Országgyűlés honlapjára, abból úgy tűnik, nem csak a külföldről származó bevételeket sújtja. A javaslat általános indoklása szerint "az adókötelezettség kiterjed a Magyarországon zajló bevándorlást segítő tevékenység anyagi támogatására (függetlenül a támogató és a bevándorlást segítő szervezet honosságától), továbbá a bevándorlást segítő Magyarországon bejegyzett szervezet működésének anyagi támogatására (függetlenül attól, hogy e szervezet hol folytatja tevékenységét)".

Meghatározzák azt is, mi a bevándorlást segítő tevékenység. Ide tartozik

  • a bevándorlás előmozdításával összefüggő média kampányok, média szemináriumok folytatása, és az abban való részvétel,
  • a hálózatépítés és működtetés,
  • a bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység, ha ezeket a bevándorlás (emberek véglegesnek szánt áttelepülése lakóhelyük szerinti országból más országba) ösztönzése érdekében végzik.

Az előző ciklusban benyújtott Stop Soros törvénycsomagban a 25 százalékot "bevándorlási finanszírozási illeték" néven vonták volna el a szervezetektől. Ott a külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatás 25 százalékát vonták volna el. Ha nem fizettek volna, a NAV a be nem fizetett illeték kétszeresének megfelelő összegű bírságot szabhatott volna ki.

Ez a passzus a választás után beadott Stop Soros törvénycsomagból kimaradt, Tordai Csaba alkotmányjogász akkor azt mondta, ez az egyik pont, melyet a Velencei Bizottság a korábbi gyakorlata alapján kifogásolt volna.

A Velencei Bizottság végzett a Stop Soros vizsgálatával – a hivatalos jelentés jövő péntekre készül el, az előzetes változatot már megkapta a kormány –, a szervezet elnöke azt kérte, a Parlament ne fogadja el szerdán a törvénycsomagot, vagy vegyék figyelembe az észrevételeit. Orbán a HírTV-nek nyilatkozva megüzente, megvan a többség, megszavazzák a törvényt.

Arra is van forgatókönyve, ha ez esetleg nem tetszene a Néppártnak: belengette, hogy bevándorlásellenes pártformációt hoz létre a jövő évi EP-választásra.

Nem a bevétel a cél

A bevándorlást segítő szervezetek különadójából aligha számít komoly bevételre a kormány, a múlt héten benyújtott költségvetés bevételi oldalát részletező táblázatban nem is találunk ilyen sort, így azt leginkább a gazdálkodó szervezetektől származó „egyéb bevételekhez” tudnánk besorolni. Ott pedig összesen – tehát nem csupán ebből az új adónemből – egymilliárd forintos növekménnyel számolnak a tárcánál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben