szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A HVG több részletet is megtudott arról, mit mondott Palkovics László az MTA elnökségének múlt héten.

Két tárgyalási fordulón van túl a Magyar Tudományos Akadémián Palkovics László miniszter, azonban a HVG információi szerint alig engedett a kormány eredeti elképzeléséből. A jövő évi költségvetési törvényből derült ki, hogy az MTA kutatóintézeteinek járó pénz nagy részét a jövőben a Palkovics vezette minisztériumon keresztül kapják meg. Információink szerint Palkovics a tárgyaláson annyit lengetett be, hogy az MTA-tól 2016-ban elkerült, alapkutatásokat finanszírozó program, az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) visszakerülhetne a testület költségvetési sorára.

Bár Palkovics a nyilvánosság előtt azt mondja, a pénzt továbbra is megkapja az MTA, és a jövőben is önállóan dönthet a kutatóintézeteinek finanszírozásáról, a zárt ajtók mögött nem volt ennyire diplomatikus. Információink szerint azt mondta, eddig alanyi jogon járó támogatást kapott az MTA, most bevételhez jut, amiért "jár valami szolgáltatás".

A HVG úgy értesült, egy meggyőződéses kormánypártiként ismert akadémikus egyenesen a miniszterelnök feleségéhez fordult segítségért. További részletek a HVG e heti számában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!