szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyarországról való kivonulását fontolgatja a CEU, miután a kormány közel egy éve nem írja alá New York állammal azt a megállapodást, amelyet a tavalyi botrányos törvénymódosítással szabott az egyetem további működésének feltételéül. A határidő azonban a jelek szerint csak a CEUt aggasztja/sürgeti. A miniszterelnök szerint ej, ráérünk arra még, a Néppárt pedig ne szóljon bele.

A jó döntéshez idő kell – így reagált a miniszterelnök hétfőn a parlamentben a hvg.hu kérdésre, hogy mikor hozza meg a döntést a CEU további működéséhez kellő megállapodásról. (A hvg.hu információi szerint ugyanis már a CEU New York-i kampuszáról készült a jelentés is kész, kizárólag Orbán Viktoron múlik, mikor írják a New York állammal kötendő, egyébként tavaly szeptember óta kész megállapodás-tervezetet, amelyet a tavaly áprilisban elfogadott lex-CEU szabott feltételül az egyetem működéséhez.)

A miniszterelnök nem cáfolta vagy utasította vissza tehát, hogy az intézmény sorsa egyedül az ő kezében van, és a válaszból az is jól látszik, nem túlzóak az állítások, miszerint egyértelműen arra játszik, hogy a bizonytalanságot megelégelve magától szedje a sátorfáját az egyetem.

Az aláírás időpontját Orbán Viktor további kérdésekre sem árulta el, minden felvetésre az első választ ismételte kicsit másként: „Fontos, hogy jó döntés szülessen”, illetve, hogy „Fontosabb a döntés minősége, mint a sebessége”.

A felvetésünkre viszont, hogy az Európai Néppárt egy hónapja a pártcsaládban maradás feltételéül szabta a Fidesznek, hogy tovább működhessen Budapesten az egyetem, Orbán Viktor azt válaszolta:

A Néppártnak ehhez semmi köze!

Az aláírás azért lenne sürgető a CEU-nak, mert ha nyár végéig nem derül ki, hogy működhetnek-e tovább, nem tudják időben elkezdeni a hallgatók toborzását a következő tanévre és a bizonytalanság miatt oktatókat is egyre nehezebb szerződtetniük.

A CEU több mint egy éve tartó bizonytalan helyzetéről, a lehetséges forgatókönyvekről, illetve Orbán Viktornak a néppárti nyomásról vallott felfogásáról  ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz