szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyarországról való kivonulását fontolgatja a CEU, miután a kormány közel egy éve nem írja alá New York állammal azt a megállapodást, amelyet a tavalyi botrányos törvénymódosítással szabott az egyetem további működésének feltételéül. A határidő azonban a jelek szerint csak a CEUt aggasztja/sürgeti. A miniszterelnök szerint ej, ráérünk arra még, a Néppárt pedig ne szóljon bele.

A jó döntéshez idő kell – így reagált a miniszterelnök hétfőn a parlamentben a hvg.hu kérdésre, hogy mikor hozza meg a döntést a CEU további működéséhez kellő megállapodásról. (A hvg.hu információi szerint ugyanis már a CEU New York-i kampuszáról készült a jelentés is kész, kizárólag Orbán Viktoron múlik, mikor írják a New York állammal kötendő, egyébként tavaly szeptember óta kész megállapodás-tervezetet, amelyet a tavaly áprilisban elfogadott lex-CEU szabott feltételül az egyetem működéséhez.)

A miniszterelnök nem cáfolta vagy utasította vissza tehát, hogy az intézmény sorsa egyedül az ő kezében van, és a válaszból az is jól látszik, nem túlzóak az állítások, miszerint egyértelműen arra játszik, hogy a bizonytalanságot megelégelve magától szedje a sátorfáját az egyetem.

Az aláírás időpontját Orbán Viktor további kérdésekre sem árulta el, minden felvetésre az első választ ismételte kicsit másként: „Fontos, hogy jó döntés szülessen”, illetve, hogy „Fontosabb a döntés minősége, mint a sebessége”.

A felvetésünkre viszont, hogy az Európai Néppárt egy hónapja a pártcsaládban maradás feltételéül szabta a Fidesznek, hogy tovább működhessen Budapesten az egyetem, Orbán Viktor azt válaszolta:

A Néppártnak ehhez semmi köze!

Az aláírás azért lenne sürgető a CEU-nak, mert ha nyár végéig nem derül ki, hogy működhetnek-e tovább, nem tudják időben elkezdeni a hallgatók toborzását a következő tanévre és a bizonytalanság miatt oktatókat is egyre nehezebb szerződtetniük.

A CEU több mint egy éve tartó bizonytalan helyzetéről, a lehetséges forgatókönyvekről, illetve Orbán Viktornak a néppárti nyomásról vallott felfogásáról  ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

„Arab proli vagyok, akit a francia elit bűnbaknak használt”

„Arab proli vagyok, akit a francia elit bűnbaknak használt”

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből