szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Emlékeznek még, amikor egy hete lelepleztük, hogy a miskolci időközi választás egyik, függetlenként induló névdublőr jelöltjét a Fidesz küldhette rá a győzelemre esélyes ellenzékire? Most a másik "fura" jelölt baráti köre tűnik erősen árulkodónak. És a háttérben felbukkan Tállai "benzinárcsökkentő" András is.

Alig két hét van hátra a július 15-én tartandó miskolci időközi önkormányzati választásokig, de egyetlen plakátját, szórólapját, fórumát (egyáltalán: megnyilatkozását) nem látták még az ott élők a függetlenként induló Erdei Sándornak.

Mármint a másodikként nyilvántartásba vettnek, merthogy – amint azt korábban többször megírtuk – a választáson két Erdei Sándor is jelölt. Az „eredeti”, az évekkel ezelőtt Rokker Zsolttiként ismertté vált humorista már másfél hónapja bejelentette indulását, a második viszont csak egy héttel azután jelentkezett be, hogy névrokonáról kiderült: a hódmezővásárhelyi stratégiát követve, az MSZP-től az LMP-n át a Jobbikig a teljes ellenzék támogatja, így meglehetősen jók az esélyei a Fidesz jelöltjével, Nagy Ákos ügyvéddel szemben.

A két Erdeit pillanatnyilag csak a születési évszámuk különbözteti meg a szavazólapon: Rokker Zsoltti emiatt már kampányolni is a megkülönböztető jelzésével, Erdei Sándor (1976)-ként kampányol, a másik, az 1983-ban született pedig, ahogy említettük, sehogy.

©

Bár az kezdettől egyértelmű volt, hogy a választók megzavarására alkalmas névazonosság elsősorban a kormánypártok érdeke lehet (hiszen ha csak néhány száz embert sikerül eltéríteni a győzelemre esélyes ellenzéki jelölttől, már az is Nagy Ákos malmára hajthatja a vizet), létező kapcsolatot nem lehetett felmutatni a jelölt és a kormánypárt között.

Gyanús jelek az indulás körül azért voltak: az például, hogy a férfi, akiről a hvg.hu kiderítette, hogy Nyékládházán él és Tiszaújvárosban dolgozik, vagyis semmi köze Miskolchoz, egyik napról a másikra letörölt, illetve zárttá tett minden korábbi képet és bejegyzést a Facebook-profilján. Ezt követően nemcsak telefonon zárkózott el a nyilatkozattól, de beazonosítása után rögtön egy közleményt is kiadott, hogy ne zaklassa a sajtó, majd előáll, ha mondavalója lesz. Később személyesen, nyékládházi otthonánál is próbáltuk kifaggatni a terveiről és a motivációjáról, de akkor és azóta sem volt hajlandó erről semmit mondani.

Hiányzik a szikra (is)

Információink szerint ugyanakkor nem is nagyon lenne mit: több mint egy tucat, őt és a helyi viszonyokat is ismerő nyékládházival beszéltünk ugyanis az elmúlt napokban – köztük a helyi közélet résztvevőivel és a férfi egészen közeli ismerőseivel –, akik egybehangzóan állítják: a 35 éves Erdei sosem politizált. Bár édesapja, a már elhunyt Erdei József MDF-alapító, helyben nagyon aktív MDF-es képviselő volt, a fiában, azt mondják, sosem látták ezt a szikrát.

A kétgyerekes, műszaki végzettségű Erdeit átlagos, csendes férfiként ismerik, úgyhogy a beszámolók szerint még a család közeli barátai, sőt, rokonai is meglepődtek, mikor kiderült, hogy jelölt lett Miskolcon. Az indulással ugyanis nemhogy nem dicsekedett, de kifejezetten titkolta még előttük is. Amióta pedig kiderült az ügy, a korábbinál is kevesebbet mutatkozik.

©

Forrásaink állítják, a férfit Nyékládháza fideszes országgyűlési képviselője, Tállai "benzinárcsökkentő" András, és a város vele évek óta jó kapcsolatot ápoló, ugyancsak fideszes polgármestere, Surmann Antal segítségével „találta meg” a Fidesz, amikor biztossá vált a kormánypárti jelöltre veszélyes miskolci ellenzéki összefogás, és a pártban kiötlötték, hogy egy névrokonnal kellene voksokat szipkázni az „igazi” Erdei Sándortól.

Az ötlet információink szerint a Miskolcon mostanában gyakran felbukkanó Kubatov Gábor pártigazgatóé, a „kivitelezés” pedig úgy került a Surmann–Tállai-különítményhez, hogy – amikor Miskolcon nem találtak hirtelen előhúzható másik Erdei Sándort – ők tudtak szállítani egyet.

Surmann Antal a nyékládházi Fidesz-szervezet vezetője is, Tállai pedig a térség fideszes választókerületi elnöke, aki korábban volt, hogy a munkatársaként mutatta be Surmannt (aki amúgy csak az előző polgármester lemondása miatt tartott, április 22-i időközi választás óta vezeti a várost, előtte a település alpolgármestere, még korábban önkormányzati képviselője volt). A helyiek beszámolója szerint Tállai Andrást csak azóta látni Nyékládházán, amióta Surmann előrelépett, azóta viszont nagyon gyakran: a volt NAV-elnök személyes Facebook-oldala is tele van a nyékládházi eseményeken készült közös fotóikkal.

Surmann Antal és Tállai András Nyékládházán
©

A „kapocs” a nyékládházi Erdei Sándor és a Fidesz között a polgármesterrel való személyes ismeretségen túl információink szerint az, hogy Erdei Sándor jó barátja Surmann Antal öccsének és a polgármester egyik legfontosabb háttérembere, Kublik Zoltán fiának is. Az idősebb Kublik korábban maga is önkormányzati képviselő volt a településen – természetesen a Fidesz színeiben.

Az összefüggésekről megkérdeztük Tállai Andrást és Surmann Antalt is: Tállai azonban úgy tett, mintha még azzal sem lenne képben, hogy egyáltalán időközi választás lesz Miskolcon, a nevekről és kapcsolatokról azt állította, hogy végképp nem tud semmit, ahogyan nem ismeri állítása szerint az ál-Erdei Sándort sem.

Surmann Antal ez utóbbit ugyan nem tagadta a hvg.hu-nak, de minden mást igen: a polgármesternek állítása szerint fogalma sincs, hogy miért indul a férfi egy miskolci választáson, mert erről nem beszélt vele, a névrokon-stratégiáról pedig, azt mondta, most hall először, és tagadta, hogy közreműködött volna benne.

Tállai András és Surmann Antal
©

A miskolci időközi másik kamujelöltjét, az ál-Erdei Sándorral egy napon nyilvántartásba vett Molnár Zsoltot már korábban lebuktatta a hvg.hu: a mindössze 19 éves, Ongán élő férfiról (akit gyaníthatóan azért indítottak el, hogy azokat az ellenzéki szavazókat is összezavarják, akikben csak az „ellenzék=Rokker Zsoltti"-képlet maradt meg, vagyis Zsolt keresztnevet keresnének a szavazólapon) kiderült, hogy évek óta a Fidesz aktivistájaként ténykedik, tagja helyi Fidelitasnak és az ongai Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek, a Facebook-profiljára feltöltött képein pedig vezető fideszes potentátok mellett az a Hubay György is ölelgeti, akinek helyéért az időközi választást rendezik és aki a hvg.hu-nak korábban azt állította, hogy nem is ismeri. Molnár Zsolt mellesleg még arra sem ügyelt, hogy letörölje oldaláról azokat a bejegyzéseket, amelyekben a voksolás fideszes jelöltjét – vagyis a saját riválisát – népszerűsíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek