szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig csak gyanítani lehetett, de mostantól biztos, hogy a Fidesz indított rá azonos vagy hasonló nevű kamujelölteket a miskolci időközi választás győzelemre esélyes ellenzéki indulójára, hogy összezavarja a választókat. Az egyikről az volt a furcsa, hogy menekül, a hvg.hu most megtalálta a másodikat: évekre visszamenő Fidesz-aktivista múltja van, az áprilisi választáson a másik miskolci körzet kormánypárti jelöltjét segítette.

Nemrég írtunk róla, milyen furcsa véletlenek történnek Miskolc 12-es önkormányzati választókerületében, ahol július 15-én időközi választást tartanak, mivel a körzet eddigi képviselője, a fideszes Hubay György parlamenti mandátumot nyert áprilisban.

Az önkormányzati időközi választásoknak önmagukban nem sok hírértékük van, többnyire a helyieknek fontosak, ami miatt a miskolci mégis jelentős, pontosabban szimbolikus jelentőségű lett, az az, hogy a Hódmezővásárhelyen bevált módszert alkalmazva a teljes ellenzék az MSZP-től az LMP-n át a Jobbikig egyetlen jelölt mögé állt be, akinek így jelentősen megnőttek az esélyei a fideszes indulóval, dr. Nagy Ákossal szemben.

Az ellenzék jelöltjét – bár évekkel korábban Rokker Zsolttiként ismerte meg az ország – hivatalosan Erdei Sándornak hívják. Ez azért érdekes, mert alig egy héttel az után, hogy kiderült, teljes lett az ellenzéki egység mögötte (vagyis megnőtt az esélye, hogy Miskolc legyen az új Hódmezővásárhely), a semmiből felbukkant és nyilvántartásba vetette magát jelöltként egy másik Erdei Sándor is.

©

Róla semmi egyebet nem lehetett tudni és nem árult el a helyi választási iroda sem, mint hogy 1983-ban született, szemben az 1976-os "eredetivel". (Az azonos nevű jelölteket 2013 óta a születési évük alapján kell a választási eljárásokban megkülönböztetni.)

Hogy a névdublőr felbukkanása kizárólag a kormánypártok érdekét, vagyis a szavazólapon az ellenzéki jelöltet kereső választók összezavarását szolgálja, azt előre is lehetett sejteni: a másodikként felbukkant Erdeit senki nem ismerte a választókörzetben, semmilyen módon nem kampányolt még a szükséges ajánlások megszerzéséhez sem, de még gyanúsabb lett, hogy amikor a hvg.hu-nak sikerült megtalálnia, az egyébként Nyékládházán élő és Tiszaújvárosban dolgozó férfi tervei ismertetése helyett elutasító közleményt adott ki, hogy hagyják békén az újságírók. Majd ugyanígy reagált egy héttel később személyesen is, ami minimum furcsa egy képviselő-jelöltnél, akinek elvileg érdeke, hogy a nevét és a terveit megismerjék az emberek.

Erdei (1983) Sándor háza Nyékládházán
©

Hogy a választók összezavarása teljes körű legyen, a 2-es számú Erdei Sándor mellett felbukkant a körzet jelöltjeként egy Molnár Zsolt nevű induló is, vélhetően azért, hogy azok is tudják, hova húzzák az ikszet, akikben csak az ellenzék=Rokker Zsoltti képlet maradt meg, vagyis Zsolt keresztnevet keresnének a szavazólapon.

Őt a gyakori neve miatt nehezebb volt megtalálni, de a hvg.hu-nak sikerült: az Ongán élő fiatal férfi elismerte, hogy ő indul a miskolci 12-es körzetben, de azt mondta, nem akar nyilatkozni, majd, mielőtt kérdéseinket feltehettük volna, bontotta a vonalat.

Micsoda meglepetés

Molnár Zsolt trükkös néven futó Facebook-profilját böngészve azonban beismerés nélkül is teljesen egyértelművé vált, hogy nemcsak, hogy ismerőse a körzet fideszes jelöltjének, Nagy Ákosnak, és a szálakat információink szerint a háttérben mozgató Kovács Zsoltnak (a miskolci polgármester, Kriza Ákos formálisan már távozott, de a háttérben nagyon is aktív kabinetfőnökének), de évek óta Fidesz aktivistájaként dolgozik.

A 2018-as választási kampányban például a másik Miskolci körzet fideszes jelöltjének, Csöbör Katalinnak segédkezett: számtalan fotót is megosztott a politikus a választás előtti rendezvényeiről, eligazításairól, a szórólapjáról, illetve április 8-i győzelem utáni eredményértékelőjéről és az aktivistáknak kiosztott köszönőlevélről.

©

Hogy, hogy nem, Molnárnak van egy közös fotója Hubay Györggyel (az időközi választás előtt álló miskolci 12-es körzet parlamentbe jutott volt képviselőjével) is. Utóbbinak az az érdekessége, hogy amikor hétfőn a parlamentben megkérdeztük Hubay Györgyöt, hogy ismeri-e a körzetében induló, ellenzéki jelölt nevére hajazó jelölteket, illetve mit tud róluk, a fideszes politikus azt mondta: csak a sajtóból hallott a névazonosságokról.

„Miskolc egy százhatvanezres város, gondolja, hogy mindenkit ismerek?”

– kérdezett vissza a képviselő. Nos, a barátian ölelgetett ifjú Molnár Zsoltot a képek tanúsága szerint történetesen igen.

Hubay György (balra) és Molnár Zsolt
©

Az épp a napokban érettségizett Molnár Zsolt egyébként fiatal kora ellenére 2014-ig visszamenően felbukkan különböző fideszes rendezvényeken, Orbán Viktor évértékelőjén például, vagy a kormánypárt határon túli szövetségesei, az RMDSZ vagy a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) kampányeseményein.

A fiatalembert közelebbi szálak fűzik a fotók szerint lakhelye, Onga (hivatalosan a szerencsi választókörzet) fideszes képviselőjéhez, Koncz Ferenchez is, többször látható a politikus és szűkebb családja körében, és gyakran osztja meg fényképeit is, de Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával is van közös kép az archívumában, egy komplexebb kereséssel pedig az kiderült, hogy tagja a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) ongai szervezetének is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál