szerző:
Tetszett a cikk?

A főigazgató a kormányközeli Origón magyarázza, mennyire elferdítve tálalta a hazai és a nemzetközi média a döntését, hogy a Magyar Idők támadó cikke után gyérítette a Billy Elliot előadásait. De legalább azt is bejelentette, hogy jövőre "nyugodtabb körülmények közt" pótolják a most törölt 15 előadást.

"Nem magyarázkodom, hanem magyarázom, mert valakik szánt szándékkal nem akarják érteni" – saját megfogalmazásával ezért kellett újabb, a kormányzati lakájmédia körébe tartozó Origón megjelent írást közzétennie a Billy Elliot darabról Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház igazgatójának. A sajátos formátumban, irodalmi utalásként Tatjána nénjének címzett cikkben terjedelmesen sorraveszi, mely médiák közöltek torzított információkat a történtekről, az RTL Klubtól kezdve az angol BBC-n át a Washington Postig. De támadja a tudósításokban nyilatkozó, szerinte nem pártatlan "szakszervezetist" éppen úgy, mint a kérdésben parlamentben felszólaló DK-s politikust.

A médiában valóban jelentek meg pontatlan megfogalmazások arra nézve, hogy a darabot "levették" volna a műsorról, miközben 15 előadás maradt el a főigazgató döntésére, amit a csekély érdeklődésrel indokolt. Csakhogy Ókovács közvetlenül azután ritkította a két éve futó darabot, hogy a kormányszócső Magyar Idők azzal rontott neki a darabnak, hogy homoszexuális utalásai veszélyesek az ártatlan „kisiskolásokra”, ráadásul „egy olyan helyzetben, amikor amúgy is csökken/elöregszik a népesség, hazánkat pedig idegen invázió fenyegeti”.

Ókovács 10 csodajel, avagy Billy Elliot mesebeli esetei a médiával címet viselő művében összeszedett vádaskodások/sérelmek/pontosítások tengeréből tényleges hírértéke a következőknek van:

Közvetlenül a botrány kirobbanása után már magyarázkodott, de most újra kijelenti, hogy a Magyar Idők állításával ellentétben "a Billy Elliot nem melegpropaganda", csak a "szabados szleng miatt kezdettől korhatáros előadás".

Mivel viszont "a történet szép, a dalok hatásosak, a tánc fergeteges, a színészek jók, a gyerekek fantasztikusak – megérdemlik, hogy folytassuk" – jelenti be, hogy az elmaradt 15 alkalmat az utolsó, a 2019 nyári sorozat keretében, "nyugodtabb körülmények között" pótolni fogják.

Végül bagatelizálni próbálja a tényt, hogy a Magyar Idők botrányt kiálltó cikkét egy beazonosíthatlan szerző, N. Horváth Zsófia jegyzi, és azon elmélkedik, hogyan lehetett az ismeretlen író rögtön "hivatkozási pont lesz a világsajtóban – természetesen a bottal sem piszkálandó kategóriában". Kajánkodva felteszi azt a kérdést is, hogyan lehet "életmű és ismertség nélkül is ekkora karriert befutni". Ezen a ponton talán érdemes lenne egyeztetnie Gajdics Ottóval, a lap főszerkesztőjével, aki a hvg.hu újságíróját támadó levelében határozottan állította, hogy a "közíró" szerző létezik, és a köznek alkot, habár ennek semmi nyoma.

Ókovács Szilveszter
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit