szerző:
Gergely Zsófia

A főigazgató a kormányközeli Origón magyarázza, mennyire elferdítve tálalta a hazai és a nemzetközi média a döntését, hogy a Magyar Idők támadó cikke után gyérítette a Billy Elliot előadásait. De legalább azt is bejelentette, hogy jövőre "nyugodtabb körülmények közt" pótolják a most törölt 15 előadást.

"Nem magyarázkodom, hanem magyarázom, mert valakik szánt szándékkal nem akarják érteni" – saját megfogalmazásával ezért kellett újabb, a kormányzati lakájmédia körébe tartozó Origón megjelent írást közzétennie a Billy Elliot darabról Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház igazgatójának. A sajátos formátumban, irodalmi utalásként Tatjána nénjének címzett cikkben terjedelmesen sorraveszi, mely médiák közöltek torzított információkat a történtekről, az RTL Klubtól kezdve az angol BBC-n át a Washington Postig. De támadja a tudósításokban nyilatkozó, szerinte nem pártatlan "szakszervezetist" éppen úgy, mint a kérdésben parlamentben felszólaló DK-s politikust.

A médiában valóban jelentek meg pontatlan megfogalmazások arra nézve, hogy a darabot "levették" volna a műsorról, miközben 15 előadás maradt el a főigazgató döntésére, amit a csekély érdeklődésrel indokolt. Csakhogy Ókovács közvetlenül azután ritkította a két éve futó darabot, hogy a kormányszócső Magyar Idők azzal rontott neki a darabnak, hogy homoszexuális utalásai veszélyesek az ártatlan „kisiskolásokra”, ráadásul „egy olyan helyzetben, amikor amúgy is csökken/elöregszik a népesség, hazánkat pedig idegen invázió fenyegeti”.

Ókovács 10 csodajel, avagy Billy Elliot mesebeli esetei a médiával címet viselő művében összeszedett vádaskodások/sérelmek/pontosítások tengeréből tényleges hírértéke a következőknek van:

Közvetlenül a botrány kirobbanása után már magyarázkodott, de most újra kijelenti, hogy a Magyar Idők állításával ellentétben "a Billy Elliot nem melegpropaganda", csak a "szabados szleng miatt kezdettől korhatáros előadás".

Mivel viszont "a történet szép, a dalok hatásosak, a tánc fergeteges, a színészek jók, a gyerekek fantasztikusak – megérdemlik, hogy folytassuk" – jelenti be, hogy az elmaradt 15 alkalmat az utolsó, a 2019 nyári sorozat keretében, "nyugodtabb körülmények között" pótolni fogják.

Végül bagatelizálni próbálja a tényt, hogy a Magyar Idők botrányt kiálltó cikkét egy beazonosíthatlan szerző, N. Horváth Zsófia jegyzi, és azon elmélkedik, hogyan lehetett az ismeretlen író rögtön "hivatkozási pont lesz a világsajtóban – természetesen a bottal sem piszkálandó kategóriában". Kajánkodva felteszi azt a kérdést is, hogyan lehet "életmű és ismertség nélkül is ekkora karriert befutni". Ezen a ponton talán érdemes lenne egyeztetnie Gajdics Ottóval, a lap főszerkesztőjével, aki a hvg.hu újságíróját támadó levelében határozottan állította, hogy a "közíró" szerző létezik, és a köznek alkot, habár ennek semmi nyoma.

Ókovács Szilveszter
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyurcsány képeket posztolt a porig égett irodáikról

Gyurcsány képeket posztolt a porig égett irodáikról

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Hajléktalan-ügy: Tarlós személyesen kérte az aluljárok éjszakai lezárását

Hajléktalan-ügy: Tarlós személyesen kérte az aluljárok éjszakai lezárását

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Videó: Ezt az autóreklámot már a mesterséges intelligencia írta. Rosszabb vagy sem, mint bármelyik reklám?

Videó: Ezt az autóreklámot már a mesterséges intelligencia írta. Rosszabb vagy sem, mint bármelyik reklám?

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit