szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alakíts egy pártot, állíts jelölteket és országos listát a választáson (nem kerül semmibe), vedd fel az így megszerezhető kampánytámogatást, szüntesd meg a pártot. Ezt az egyszerű receptet követte a jelek szerint az áprilisi választás indulói közül eddig is az egyik legszervezettebb kamupártnak tűnő Medete.

Nehéz nem arcátlanságnak minősíteni azt, amit a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (Medete) és vezetői műveltek a választáson induló pártoknak járó kampánytámogatással. A kezdettől kamupártgyanús szervezetről egyebek között itt és itt írtunk részletesen. A párt elnöke a bírósági cégbejegyzés szerint egy bizonyos Király Miklós, akit viszont a párt egyetlen jelöltje sem ismer, helyette cikkünk készítése során mindannyian, minden alkalommal a Medete koordinátorához, Bossányi Edinához irányítottak bennünket.

Arról is többször írtunk, hogy a saját választókörzetében választási bűncselekménybe is keveredett koordinátor hogyan menekült folyton a kérdéseink elől, válasz nélkül hagyva többek között azt a dilemmát is, hogy három, majd kettő, illetve egy héttel a választás előtt miért nem látta még senki emberfia a Medete, illetve jelöltjei egyetlen plakátját, szórólapját, hirdetését vagy rendezvényét sem. Annak ellenére, hogy a párt 40 egyéni jelöltje és országos listája után kevés híján 194 millió forint állami kampánytámogatást vehetett fel, vagyis lett volna miből népszerűsítenie magát.

Nem voltak beszédesebbek a Medete egyéni jelöltjei sem, akik minden érdeklődésünkkor egytől egyig ránk csapták a telefont. Leszámítva azt az egy, kiugrott jelöltet, aki a hvg.hu-nak részletesen elmesélte, hogyan működteti az állami támogatás felszívására létrehozott hálózatát a szervezet.

Jut is, marad is

Az április 8-i választáson a Medete aztán – a többi 13, szintén kamupártgyanús társával együtt – alaposan leszerepelt: a 8 millió magyar választóból mindössze 1292 szavazott a párt valamely egyéni jelöltjére, 1254-en pedig az országos listájára, a szervezet így mindössze 0,02 százalékot ért el, vagyis a törvény szerint vissza kellene fizetnie a felvett támogatást.

©

A választás után egy hónappal megkíséreltük felhívni Bossányi Edinát, hogy visszafizették-e vagy visszafizetik-e a pénzt, de a nő elérhetetlen volt, a jelöltek pedig, akiket sikerült elérnünk, semmit nem tudtak a pénzről: állításuk szerint még a saját, egyéni jelöltként járó egymillió forintjaikról is lemondtak, és az összes pénzzel az eltűnt koordinátor gazdálkodott. Kampányolni saját bevallása szerint egyik jelölt sem kampányolt, igaz, a fent említett kiugrott jelölt beszámolója szerint nem is kellett, sőt politikáról kifejezetten tilos volt beszélniük.

Ennek fényében egészen meglepő volt, amikor június elején a törvényes határidőre megjelent a Magyar Közlönyben a Medete választási beszámolója, amely szerint a párt – kapaszkodjanak meg – mind a 193 983 865 forintot elköltötte.

©

Hogy mire? Az összesítés szerint 1 millió 400 ezer forint ment rendezvényhelyszínek bérleti díjára, 63,9 millió adatfeldolgozásra, adminisztrációs- és telefonköltségekre, illetve előadásokra, 128,6 millió (!) forintot pedig hirdetésre, reklámköltségekre, rendezvényszervezésre, továbbá tanácsadásra költött a láthatatlan elnökű és jelöltű szervezet.

(A táblázat valóságtartalmát aligha tudja majd ellenőrizni, a felvett összeget pedig behajtani az Állami Számvevőszék, az ellenzéki pártokat szétbüntető szervezet a kamupártok 2014-ben eltékozolt támogatása után is hiába futott. Igaz, maga az ÁSZ állítja, ők, sosem szabtak ki „büntetést”, csupán kezdeményezték a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást, miután tiltott vagyoni hozzájárulás felhasználását állapították meg. Mi több - írta a szervezet cikkünk megjelenése után -, ők tulajdonképpen az egy százalékot el nem ért pártok ellenőrzése a törvények szerint nem feladatuk, feljelentései esetleges jogkövetkezményeinek érvényesítése pedig nem rajtuk múlik.)

Tovább is van, mondjam még?

Mindezt lehet még fokozni: június 21-én megjelent ugyanis a Magyar Közlönyben a határozat a párt feloszlatásáról. A Medete alig több mint egyéves pályafutása röviden tehát az alábbi ívet járta be:

megalakult – felvette a pénzt – felszámolta magát.

Az idei választáson indult 14 gyanús mikropárt összesen amúgy nagyjából 3 milliárd forintnyi támogatást vehetett fel. Közülük eddig csak a Medete szűnt meg, de a kampányköltéseiről készült beszámolót csak négy szervezet adta le, és tapasztalataink alapján alighanem ennél is kevesebben lesznek, akik vissza is fizetik a nekik kiutalt összegeket.

A kamupárti ügyeskedéseket, úgy tűnik, egyébként a Fidesz is megelégelte: a választási törvény múlt héten benyújtott módosítása szerint a jövőben nemcsak a pártok vezetőségi tagjai, hanem egyéni és listás jelöltjei is teljes vagyonukkal felelnek a visszafizetendő támogatásokért. Igaz, a TASZ szerint ez csak nagyon keveset javítana a helyzeten, érdemi változást csak a többes ajánlás megszüntetése hozhatna, hiszen enélkül, a választók személyes adataival folyó üzérkedés lehetőségének a kiiktatásával sokkal nehezebben tudnák összeszedni a szükséges 750 ajánlást, vagyis nehezebben tudnának egyéni jelölteket, illetve listát állítani a politikai tevékenység helyett haszonszerzésre alapított szervezetek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovéniában ismét kihirdették a járványhelyzetet

Szlovéniában ismét kihirdették a járványhelyzetet

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra

Oszama bin Laden unokahúga: ha Biden nyer, szeptember 11-i merényletek várhatnak az országra

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?