szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Alakíts egy pártot, állíts jelölteket és országos listát a választáson (nem kerül semmibe), vedd fel az így megszerezhető kampánytámogatást, szüntesd meg a pártot. Ezt az egyszerű receptet követte a jelek szerint az áprilisi választás indulói közül eddig is az egyik legszervezettebb kamupártnak tűnő Medete.

Nehéz nem arcátlanságnak minősíteni azt, amit a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (Medete) és vezetői műveltek a választáson induló pártoknak járó kampánytámogatással. A kezdettől kamupártgyanús szervezetről egyebek között itt és itt írtunk részletesen. A párt elnöke a bírósági cégbejegyzés szerint egy bizonyos Király Miklós, akit viszont a párt egyetlen jelöltje sem ismer, helyette cikkünk készítése során mindannyian, minden alkalommal a Medete koordinátorához, Bossányi Edinához irányítottak bennünket.

Arról is többször írtunk, hogy a saját választókörzetében választási bűncselekménybe is keveredett koordinátor hogyan menekült folyton a kérdéseink elől, válasz nélkül hagyva többek között azt a dilemmát is, hogy három, majd kettő, illetve egy héttel a választás előtt miért nem látta még senki emberfia a Medete, illetve jelöltjei egyetlen plakátját, szórólapját, hirdetését vagy rendezvényét sem. Annak ellenére, hogy a párt 40 egyéni jelöltje és országos listája után kevés híján 194 millió forint állami kampánytámogatást vehetett fel, vagyis lett volna miből népszerűsítenie magát.

Nem voltak beszédesebbek a Medete egyéni jelöltjei sem, akik minden érdeklődésünkkor egytől egyig ránk csapták a telefont. Leszámítva azt az egy, kiugrott jelöltet, aki a hvg.hu-nak részletesen elmesélte, hogyan működteti az állami támogatás felszívására létrehozott hálózatát a szervezet.

Jut is, marad is

Az április 8-i választáson a Medete aztán – a többi 13, szintén kamupártgyanús társával együtt – alaposan leszerepelt: a 8 millió magyar választóból mindössze 1292 szavazott a párt valamely egyéni jelöltjére, 1254-en pedig az országos listájára, a szervezet így mindössze 0,02 százalékot ért el, vagyis a törvény szerint vissza kellene fizetnie a felvett támogatást.

©

A választás után egy hónappal megkíséreltük felhívni Bossányi Edinát, hogy visszafizették-e vagy visszafizetik-e a pénzt, de a nő elérhetetlen volt, a jelöltek pedig, akiket sikerült elérnünk, semmit nem tudtak a pénzről: állításuk szerint még a saját, egyéni jelöltként járó egymillió forintjaikról is lemondtak, és az összes pénzzel az eltűnt koordinátor gazdálkodott. Kampányolni saját bevallása szerint egyik jelölt sem kampányolt, igaz, a fent említett kiugrott jelölt beszámolója szerint nem is kellett, sőt politikáról kifejezetten tilos volt beszélniük.

Ennek fényében egészen meglepő volt, amikor június elején a törvényes határidőre megjelent a Magyar Közlönyben a Medete választási beszámolója, amely szerint a párt – kapaszkodjanak meg – mind a 193 983 865 forintot elköltötte.

©

Hogy mire? Az összesítés szerint 1 millió 400 ezer forint ment rendezvényhelyszínek bérleti díjára, 63,9 millió adatfeldolgozásra, adminisztrációs- és telefonköltségekre, illetve előadásokra, 128,6 millió (!) forintot pedig hirdetésre, reklámköltségekre, rendezvényszervezésre, továbbá tanácsadásra költött a láthatatlan elnökű és jelöltű szervezet.

(A táblázat valóságtartalmát aligha tudja majd ellenőrizni, a felvett összeget pedig behajtani az Állami Számvevőszék, az ellenzéki pártokat szétbüntető szervezet a kamupártok 2014-ben eltékozolt támogatása után is hiába futott. Igaz, maga az ÁSZ állítja, ők, sosem szabtak ki „büntetést”, csupán kezdeményezték a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást, miután tiltott vagyoni hozzájárulás felhasználását állapították meg. Mi több - írta a szervezet cikkünk megjelenése után -, ők tulajdonképpen az egy százalékot el nem ért pártok ellenőrzése a törvények szerint nem feladatuk, feljelentései esetleges jogkövetkezményeinek érvényesítése pedig nem rajtuk múlik.)

Tovább is van, mondjam még?

Mindezt lehet még fokozni: június 21-én megjelent ugyanis a Magyar Közlönyben a határozat a párt feloszlatásáról. A Medete alig több mint egyéves pályafutása röviden tehát az alábbi ívet járta be:

megalakult – felvette a pénzt – felszámolta magát.

Az idei választáson indult 14 gyanús mikropárt összesen amúgy nagyjából 3 milliárd forintnyi támogatást vehetett fel. Közülük eddig csak a Medete szűnt meg, de a kampányköltéseiről készült beszámolót csak négy szervezet adta le, és tapasztalataink alapján alighanem ennél is kevesebben lesznek, akik vissza is fizetik a nekik kiutalt összegeket.

A kamupárti ügyeskedéseket, úgy tűnik, egyébként a Fidesz is megelégelte: a választási törvény múlt héten benyújtott módosítása szerint a jövőben nemcsak a pártok vezetőségi tagjai, hanem egyéni és listás jelöltjei is teljes vagyonukkal felelnek a visszafizetendő támogatásokért. Igaz, a TASZ szerint ez csak nagyon keveset javítana a helyzeten, érdemi változást csak a többes ajánlás megszüntetése hozhatna, hiszen enélkül, a választók személyes adataival folyó üzérkedés lehetőségének a kiiktatásával sokkal nehezebben tudnák összeszedni a szükséges 750 ajánlást, vagyis nehezebben tudnának egyéni jelölteket, illetve listát állítani a politikai tevékenység helyett haszonszerzésre alapított szervezetek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Összeütközött két gép a frankfurti repülőtéren

Összeütközött két gép a frankfurti repülőtéren

Dízel, kombi és mellesleg közel 400 lóerős ez az új Audi S4

Dízel, kombi és mellesleg közel 400 lóerős ez az új Audi S4

Ez történt: közzétették a legerősebb androidos telefonok listáját

Ez történt: közzétették a legerősebb androidos telefonok listáját

Podcast: Elon Musk a sci-fiből csinált valóságot

Podcast: Elon Musk a sci-fiből csinált valóságot

Kiengedték a Viking Sigyn kapitányát, de nyomkövetőt kell viselnie

Kiengedték a Viking Sigyn kapitányát, de nyomkövetőt kell viselnie

"Vissza kell találni a néphez" - Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban

"Vissza kell találni a néphez" - Orbán politikáját kritizálják a kormánylapban