szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két és fél héttel a választások előtt továbbra sem tudtuk rávenni a kamupárti jelző ellen bőszen tiltakozó Medete párt és a Családok Pártja vezetőit, hogy áruljanak el végre valamit magukról és a jelöltjeikről, vagy bizonyítsák egyéb módon, hogy nem csak az állami támogatásra hajtanak. Honlapot – hogy ne érje őket a vád, hogy még az sincs – időközben mindkét szervezett indított, de bár ne tették volna.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"Törekedni szeretnénk arra, hogy a születésünk és halálunk közti időt itthon töltsük, hazánk adófizető állampolgára legyünk és annak hozadékát itt élvezzük.

A szülők betölthessék nagyszülő szerepüket, ezzel a munkahelyeken olyan munkaerőt teremtve melyre számítani és támaszkodni lehet. Ha működik a rendszer az forgatható legyen a további felnövekvő generáció részére is.

Törekedni szeretnénk arra, hogy a bölcsődék élhetők legyenek és az óvodára való felkészítési feladatát visszanyerje.

Vissza kell vezetni az Szakmunkás iskolákat iparosok támogatásával, sok gyakorlati órával, lehetőséget adva így olyan gyermekeinknek akik nem feltétlenül tudnak diplomát szerezni.

Fontosnak tartjuk szintén az egészségügy átszervezését, a korházak terheit levéve, korszerű járóbetegek befogadására alkalmas szakrendelők felépítését, fenntartását. A korszerűtlen, gazdaságtalan korházi épületek folyamatos lebontását és újjáépítését, a korházak központosítását támogatjuk, melyet már számos szakértői vélemény is alátámasztott."

Nem, ne ijedjenek meg, nem mondtak fel a korrektoraink, és nem is kényszerítettünk ötödikeseket, hogy országjobbítás témában fogalmazást írjanak. A fenti szöveg az idei választáson országos listát állító, 40 egyéni körzetben egyéni jelöltet indító Medete párt honlapján olvasható.

©

Nincs két hete, hogy részletesen írtunk a Medete és a vele megmagyaráz(hat)atlan szimbiózisban élő Családok Pártja trükkjeiről és módszereiről. A velük kapcsolatban felmerült kamupárt-gyanú egyik legfőbb jele (jelöltjeik és vezetőik ellenséges-elzárkózó nyilatkozatain túl) az volt, hogy semmilyen információ nem volt fellelhető róluk az interneten, sem honlapjuk, de még egy megveszekedett Facebook-oldaluk sem volt.

Mint látszik, három héttel a választások előtt – jobb későn, mint soha – ez változott, de hogy! A Medete oldalán már a fenti, nyelvtani és fogalmazási hibáktól hemzsegő „pártprogramról” is az rítt le, mintha egy eredendően nem magyar, valahonnan kimásolt szöveget bevágtak volna a Google Translate-be, majd ellenőrzés és javítás nélkül közzétették volna.

Ám ezen túlmenően az oldal fejléce is minimum furcsa: a Magyarországhoz, magyar választáshoz semmilyen módon nem kötődő háttérfotón „statistical analytics”, illetve „Global map” feliratú papírok láthatók, egy füllel odébb, az egyébként üres „hírek” menüpont alatt pedig – a program itthon maradást propagáló mottójával némiképp disszonanciában – New York látképe virít.

©

Az már csak hab a tortán, hogy a kapcsolat menüpont alatt telefonos kontaktszemélyként szereplő Bossányi Edinának épp csak a telefonszámát nem tüntették fel, a megadott e-mail-címre egyszerű választóként írt levelünkre pedig egy hét alatt sem válaszolt senki.

Véletlen egybeesések pártja(i)

A Medetéről időközben egyébként az is kiderült, hogy eredeti, nyíregyházi panellakásba bejegyzett székhelyét áttette a fővárosba. Mit ad isten, pont oda, ahová három nappal korábban az Ófehértón alapított Családok Pártja is bejegyeztette magát.

Csakhogy a IX. kerületi, Gát utca 21.sz alatt működő bicikligumibolttal kombinált székhelyszolgáltató információink szerint mindkét párttal azonnal szerződést bontott, miután – részben a hvg.hu cikksorozata nyomán – tudomásukra jutott, hogy a két párt jelöltjeivel szemben választási bűncselekmények gyanúja vetődött fel.

A székhelyváltással egy időben pedig a bírósági nyilvántartás tanúsága szerint elnököt is cserélt mindkét párt: a CSP elnöke az alig négy hónapja kinevezett Bíró Gyula helyett Hegedűsné Bányai Ildikó, a Medetéé pedig a pártot mindössze három hónapig „vezető” Mihály Viktória helyett Király Miklós lett.

A székhely-, illetve vezetőváltásról, a párt nem látszó, nem kampányoló jelöltjeiről, valamint a CSP és a Medete közti egyre egyértelműbben tetten érhető összefonódásokról szerettünk volna ismét kérdéseket feltenni a medetés berkekben a párt érdemi vezetőjeként megjelölt Bossányi Edinának, de nem jártunk sokkal több sikerrel, mint korábban.

A nő – akivel szemben egyébként hétfői beszélgetésünk után durva választási visszaélések gyanúja is felvetődött – ellenséges-támadó hangnemben kérte ki magának, hogy kérdésekkel „zaklatjuk”, és azt is, hogy korábbi cikkeinkben kamupártnak neveztük a Medetét.

Bossányi Edina arra ugyanakkor továbbra sem adott magyarázatot, hogy – ha nem csak a pénzre hajtanak – akkor miért nem kampányolnak, vagy miért nem élnek legalább a kínálkozó nyilvánosság lehetőségével a választókörzetüktől sok esetben több száz kilométerre élő, több helyütt hamis ajánlásokkal lebukott jelöltjeik.

„A pártvezetés nem óhajt nyilatkozni”

– hajtogatta a nő a hvg.hu-nak, de arra már nem volt hajlandó, hogy megnevezze a „pártvezetés” tagjait, vagy hogy elérhetőséget adjon hozzájuk.

„Nyomozzák ki ezt is, ha olyan okosak”

– mondta Bossányi Edina, mielőtt bontotta a vonalat.

Ööö..sszefogáspart.hu. Ja, nem

A Medetével furcsán összefonódott Családok Pártja elnökével kizárólag stílusában sikerült másmilyen beszélgetést folytatni: Hegedűsné Bányai Ildikó mézes-mázos hangnemben azzal szerelte le érdeklődésünket, hogy „hamarosan előállnak a mondanivalójukkal” (ezt ígérte mellesleg két hete is), addig is nézzük meg a párt honlapját. A pártelnök ehhez mellesleg elsőre téves címet – www.osszefogaspart.hu – adott meg, majd mikor szembesítettük vele, hogy ez a Szepessy Zsolt vezette Összefogás Párt (ÖP) honlapja, akkor nyelvbotlásra hivatkozott. (Bányai Ildikó amúgy – ahogy azt korábbi cikkeinkben megírtuk – a CSP és a Medete számos jelöltjéhez hasonlóan négy éve az ÖP színeiben indult a választáson, és a két párt egyéb szálakon is erős összefüggésbe hozható Szepessy szervezetével.)

©

Bár a CSP honlapjába első blikkre nagyságrendekkel több energiát fektettek, mint a Medetéébe, a „program” menüpont alatt itt is olyan, a társpártéhoz hasonló zagyvaságok olvashatók, mint hogy

Hozzunk életszínvonalat és béreket az ugyanazt a munkát végző és ezért a töredékét kapó polgároknak, ezzel mutassuk meg mennyire megbecsüljük őket!”,

hogy

„Pártunk egyik legfőbb célja a család egységének, épségének megőrzése ,annak építése, ezért mindent megtesz a családok segítéséért valamint szigorúan lép fel a családon belüli erőszak bármilyen nemével szemben történjen is az, akár szellemi vagy testi úton.”,

vagy, hogy

„A fiatalság nem maradhat a nélkülözhetetlen tudás nélkül, ami elengedhetetlen a munkaerőpiacon és a sikeres érvényesülésben.”

Bár a kapcsolatként megjelölt e-mail-címre egy hete írt levelünkre a Medetéhez hasonlóan semmilyen válasz nem érkezett, a „hírek” fül alól itt nem hiányzik a tartalom: a párt (!) terjedelmes sajtóközleményben részletezi, mennyire elszomorítja a címke, amit szerinte igazságtalanul aggatott rá a sajtó.

„Kikérjük magunknak a kamupárt jelzőt. Hiszen ha csak a 49 jelöltünket és annak családtagjait vesszük alapul, akik hús-vér emberek, akkor már többen vagyunk, mint egyes hírportálok teljes stábja.”

– áll a kétségkívül nehezen támadható érvelésben.  

A politikai tevékenységet nem végző, kizárólag az állami támogatás bezsebelésére létrejött kamupártok "garázdálkodását" nemrég egyébként a Kétfarkú Kutya Párt is igyekezett megakadályozni, Bár ez nem sikerült, a párt információink szerint büntetőfeljelentést is tett a két szervezet ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Az MSZP-Párbeszéd a sorozatos ajánlási botrányok miatt szeretné, ha az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) napirendre venné az ajánlóívek országos összehasonlítását. Másolt vagy hamisított ajánlásokra bukkantak immár sok helyen, a legsúlyosabbnak tűnő eset pedig a csepeli, ahol halottak sokasága szerepelt az ajánlásokon, ebben az ügyben – amelyben alaposan érintett a Medete és a Családok Pártja is – feljelentést is tett a helyi választási bizottság a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával valamennyi, összesen 14 érintett jelölőszervezet ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Halott Családok Pártja? Döbbenetes választási csalásokra derült fény Csepelen

Ipari mennyiségben hamisították az ajánlóíveikre már évekkel korábban elhunyt választók adatait és aláírását egyes kamupártgyanús szervezetek jelöltjei a csepel-soroksári választókörzetben. A fideszes Németh Szilárd 21 kihívójából tizenhárman próbálkoztak ilyesmivel, a rekorder pedig a hvg.hu által már korábban leleplezett Medete párt jelöltje (egyben egyik szervezője) lett.

hvg.hu Itthon

Politikáról egy szót se! - így működik egy kamupárt

Megdöbbentő részleteket mesélt a korábban is kamupárt-gyanús Medete párt egy már elvérzett egyéni képviselőjelöltje a hvg.hu-nak arról, hogyan működteti hálózatát a szervezet. 150 ezer forint 500 ajánlásért a hülyének is megéri, nem csoda, ha még a helyi postás is benne van az üzletben. Politikáról beszélni tilos, kampányolni minek – folytatás csak erős idegzetűeknek.

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt

Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt