szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem több milliárd forintnyi közpénz eltüntetéséről lenne szó, igazából nevetnénk a reakciókon, ahogy a kamupártok vezetői fogadták a kampánytámogatásaik elszámolását firtató kérdéseinket. Nézze végig a magyarázkodásaikat a lerázós sablonszövegtől a teljes önellentmondásig!

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

- Jó napot kívánok. X.Y vagyok a hvg.hu-tól. Azt szeretném megtudni, visszafizették-e már államkincstárnak az összesen 373 milliós állami kampánytámogatást, mivel nem érték el az 1 százalékot a választáson, illetve, hogy miként értékeli a négy évvel ezelőttinél is rosszabb, 0,02 százalékos eredményt?

- Látja, ezek jó kérdések, de inkább azon gondolkodom, akarok-e nyilatkozni egy olyan szélsőségesen liberális lapnak, mint a HVG. Nem, nem akarok: nem vagyunk egy világnézeti állásponton, úgyhogy nem kell tájékoztatást adnom önnek. Viszonthallásra.

– a fenti gyümölcsöző párbeszédet Szepessy Zsolttal, az április 8-i országgyűlési választáson 66 egyéni jelöltet indító Összefogás Párt (ÖP) elnökével folytattuk hétfőn. Az országos lista után az ÖP 306, a jelöltek után pedig 67,6 millió forint állami támogatást vehetett fel, ám mivel egyéni körzetekben összesen csak 3166 (!), listán pedig mindössze 1042 választó szavazott rájuk, a többi 1 százalékot el nem érő szervezethez (illetve 2 százalékot el nem ért egyéni képviselőjelölthöz) hasonlóan most vissza kell fizetnie a felvett kampánytámogatást.

A kérdés, hogy ezt az ÖP megtette-e, illetve amit a pártelnöknek már feltenni sem sikerült, hogy mire költötte, Szepessy Zsolt pártjánál azért sem indokolatlan, mert a volt monoki polgármester ellen számvitel rendjének megsértése miatt jelenleg is büntetőeljárás folyik, miután az ÖP 2014-es kampányelszámolásának szabálytalanságai miatt 2016-ban vádat emeltek ellene. A néhány trollkodását leszámítva magáról kizárólag négyévente hallató Összefogás Párt 59 jelöltje után négy éve 298,5 millió forint állami támogatást vehetett fel. A kampányköltségek kötelező elszámolását azonban nem bonyolította túl a 0,13 százalékot elért szervezet: „A 298 500 000 forint a 2014-es parlamenti választásokra és annak kampányára került felhasználásra az idevonatkozó törvények szerint” – írta utólagos beszámolójában.

A Magyar Államkincstár információink szerint a múlt héten küldte ki azokat a határozatokat, amelyekben a választáson 1 százalékot el nem ért szervezeteket és körzetükben 2 százalék alatt maradt egyéni jelölteket felszólítja a kiutalt kampánytámogatás visszafizetésére. Ennek apropóján, illetve mert a pártoknak jövő héten a kampányköltéseikről készült beszámolóikat is le kell adniuk, megpróbáltuk több, már a voksolás előtt is kamupártgyanús szervezet vezetőjétől is megtudni, mire, mennyit költöttek az állami támogatásból, és visszafizetették-e már az összeget.

Sok kicsi, sokra..

A mire mennyit már csak azért is érdekes, mert az 1 százalékot el nem ért szervezetek közös jellemzője volt az Együtt kivételével (erről a pártról majd később), hogy egy-egy – többnyire nevetséges – honlapot leszámítva semmilyen módon, sem plakáttal, sem szórólapokkal, sem tévé vagy online hirdetésekkel nem vetették észre magukat. A kérdéseket azonban nemcsak Szepessy Zsoltnak, de többi (kamu)párt vezetőjének és jelöltjének sem sikerült feltennünk. Vagy azért, mert elérhetetlenek – a kampányban még élő telefonszámaik már nem működnek –, vagy, mert a választás előtt készült összeállításunkhoz hasonlóan lerázós szövegek széles választékával igyekeztek lepattintani bennünket.

Ismét előjött a bemutatkozásunk utáni „Halló! Halló, sajnos nem hallom!” – majd letesz-jelenség, a „Ne haragudjon, most nem alkalmas” (majd onnantól kezdve elérhetetlen), a „Visszahívom” (nem hív), de ennél szórakoztatóbbakba is belefutottunk.

A választáson mindössze 0,01 százalékot elért, ajánlóív-hamisítási ügybe is keveredett Magyarországi Cigánypárt elnöke Galyas István elsőre például elismerte, hogy elköltötték a kampánytámogatásként felvett 198 millió forintot, a kérdésre, hogy mégis mire ment el a pénz, viszont már azt mondta „én sem értem”, majd végén azt is letagadta, hogy az MCP elnöke lenne, azt mondta, ő csak egy magánszemély. (Az MCP négy éve csak hajszálnyival szerepelt jobban: akkor 0,2 százalékot ért el, a kampányra felvett 299 millió forinttal azonban az ÖP-hez hasonlóan nem számolt el, ezért az Állami Számvevőszék ezt a pártot is feljelentette.)

A legnagyobb várakozással Bossányi Edinát, a legnyilvánvalóbb kamupárt, az ajánlóív-hamisításban is élen járó, 40 jelöltje és országos listája után 194 millió forintot kapó Medete párt elnökét hívtuk (volna) fel, a nő korábbi telefonszámán azonban elérhetetlen.

Jobb híján a párt jelöltjeinél, illetve a magát korábban a Medete marketingeseként meghatározó Sinka Viviennél érdeklődtünk, utóbbi azonban már tagadta, hogy ő felelt volna a (nyom nélküli) kampányért: azt mondta, csak tanácsadó volt, de a javaslatait nem fogadták meg. A kampányelszámolás részleteit állítása szerint csak Bossányi Edina ismeri, a saját 1 millió forintjáról viszont, azt állította, arról lemondott a párt javára.

©

Hogy a többi Medete-jelölt is így járt-e el, azt nem tudni, mert a megkeresett hét indulóból öt ránk vágta a telefont. A rivális pártokban induló családtagjai miatt elhíresült hódmezővásárhelyi Szimandl Tamás még annyit mondott gúnyosan, mielőtt lecsapta, hogy „Vagy igen, vagy nem!”, a párt egyik Pest megyei jelöltje pedig azzal indokolta röviden, hogy a párté lett a neki járó pénz is, hogy neki nem kellett kampányolnia, „hiszen régóta ismerik a helyiek”.

Családban marad?

©

A medetés kudarcok után a szervezettel és Szepessy Zsolt pártjával gyanús szimbiózisban működő, a választáson 49 jelöltet indító Családok Pártja vezetőjénél, Hegedűsné Bányai Ildikónál próbálkoztunk, a vele folytatott szürreális párbeszédet inkább szó szerint idézzük:

hvg.hu: A honlapon kívül semmi más módon nem népszerűsítették magukat a kampányban, mire költötték a 203 millió forintos állami támogatást?

H. B. I.: Természetesen mivel szeretnénk indulni a következő választásokon is, mi kampányolunk belőle.

hvg.hu: Hogy érti, hogy kampányolnak, hiszen a választás már lezajlott?

H. B. I.: Igen, de mi nagyon szeretnénk tovább folytatni ezt a tevékenységet, mert elég jó eredményt értünk el, azt gondolom.

hvg.hu: Jónak tartja a 0,19 százalékot?

H. B. I.: Igen, nagyon jónak tartom, a be nem került pártok közül ötödikek lettünk, úgy, hogy most indultunk először, nem is ismertek bennünket a választók.

hvg.hu: Akkor miért nem kampányoltak? Volt rá 200 millió forintjuk...

H. B. I.: Erről nem szeretnék többet mondani. De, hogy értse, nekem az volt a problémám, hogy nagyon fogva volt a kezem végig, mostantól fogva próbálok majd egyedül eljárni. Az eddigiekhez nem sok közöm volt, ennyit tudok mondani.

hvg.hu: Hogy érti, hogy fogva volt a keze? Március óta ön a pártelnök.

H. B. I.: Nem szeretném túlmagyarázni, mostantól minden úgy fog működni, hogy minél többen megismerjék a Családok Pártját, mert szeretném, ha sokkal jobb eredményt érnénk el.

hvg.hu: A kampányügyekről ki tud akkor nyilatkozni, keressem Fábián Katát? (a CSP koordinátora, mellesleg Hegedűsné Bányai Ildikó lánya – a szerk.)

H. B. I.: Hát, ha Fábián Kata önnek felveszi a telefont, akkor igen, de nagyon kétlem.

hvg.hu: Akkor kit keressek?

H. B. I.: Fábián Katát próbálja meg, ő teljes körű megbízással rendelkezett, hogy mindenben eljárjon, ő fog tudni ebben tájékoztatást adni. Szabad keze volt mindenben, kérdezze meg tőle.

hvg.hu: De az előbb azt mondta, hogy nem fogja felvenni. Keressem akkor az előző elnököt, Bíró Gyulát?

H. B. I.: Nem hiszem, hogy őt érdemes lenne, de ha keresni szeretné, akkor, keresse!

hvg.hu: De akkor ki irányította Családok Pártját, mielőtt ön lett az elnök?

H. B. I.: Na, látja, ezt én is szeretném tudni.

hvg.hu: Miért, úgy vette át a pártot, hogy fogalma sem volt, ki intézte az ügyeket ön előtt?

H. B. I.: Igen, úgy, fogalmam sem volt.

hvg.hu: ???

H.B.I.: Nézze, bővebben fogok erről majd tájékoztatást adni, de most nem szeretnék, jó?

©

A Transparency International Magyarország és a Political Capital áprilisi összegzése szerint idén nagyjából 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól fényévnyi távolságra lévő formációkhoz, ennek nagy részét azonban az állam aligha tudja majd visszaszerezni, durván 2,2 milliárd forint veszendőbe, kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment.

A 16, a választáson országos listát állító, de 1 százalékos támogatottságot el nem érő szervezet közül eddig a MIÉP és a Munkáspárt fizette biztosan vissza a pénzt, ez a két párt az eredményre számítva rutinosan félretette, el sem költötte az összeget.

Nagyságrendekkel rosszabbul járt viszont az Együtt, amely ténylegesen végigkampányolta a választás előtti időszakot, ám a felvett 153 millió forintot (amellyel azóta tételesen el is számolt) most szintén vissza kell fizetnie. A szervezet öt, a pártért teljes vagyonával felelő elnökségi tagja a választás után indított gyűjtéssel mikroadományokból összeszedte az összeg kilencven százalékát. Ezt információink szerint csütörtökön át is utalják az államkincstárnak, a hiányzó nagyjából 12 millió forintra pedig részletfizetést kérnek.

Bár a 2014-ben tapasztalt visszaélések után a törvényt tavaly úgy módosították, hogy a visszafizetendő támogatást a pártok vezetőin is behajthatja a NAV, ez igazából szinte kizárólag csak az Együtt elnökségét sújthatja, a kamupártok nagy részét ugyanis eleve nincstelen magánszemélyek nevére jegyezték be.

A 2014-es választáson indult kamupártok négy éve 630 millió forinttal, illetve azok elszámolásával maradtak adósak. A legtöbb szervezet még csak arra sem vette a fáradságot, hogy megpróbáljon tisztességesnek látszani: amely párt adott is le beszámolót, az többnyire nem felelt meg a számviteli előírásoknak. A négy évvel ezelőtti vizsgálatok után az ÁSZ kilenc pártot is feljelentett költségvetési csalás, illetve a számviteli és az áfatörvény megsértése miatt, az ügyészség azonban tavaly végleg meg is szüntette a nyomozásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zárlatot rendeltek el egy bajor járásban a koronavírus ellenőrizhetetlen terjedése miatt

Zárlatot rendeltek el egy bajor járásban a koronavírus ellenőrizhetetlen terjedése miatt

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt