szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német belpolitikai válság és az európai nézetek közeledése közepette tett látogatást a magyar miniszterelnök Berlinben. Hiú ábránd volt, hogy egy erős Orbán végre megmutatja a legyengült Merkelnek, mi az a magyar virtus. Európa vezetője még mindig a német kancellár, bár sokan megpróbálják megnehezíteni a dolgát. Gyorselemzés a Merkel-Orbán sajtótájékoztató után.

Az EU-s csúcs után gondolkodás nélkül elbeszélt egymás mellett a saját pozícióit védő, az akkor még belügyminiszterével és az ősi koalíciós partner CSU elnökével, Horst Seehoferrel hadakozó kancellár és a káröröm édes ízével öblögető Orbán Viktor. Megállapodást akkor nem kötöttek a Németországban menedékjogért folyamodó bevándorlók befogadásáról, de politikai egyezséget igen. Orbán azóta hangoztatja ugyan, hogy senkit sem fogadunk se be, se vissza, de a csütörtöki találkozóra rányomta a bélyegét az, hogy soha nem volt ilyen közel a közös európai fellépés menekültügyben. Ha ez tényleg megtörténne, a magyar miniszterelnöknek is engednie kell álláspontjából, amihez az előző nyolc évben nem szokott hozzá.

A csütörtöki sajtótájékoztató ennek megfelelően a párhuzamos világokról és az udvariasságról szólt. Nem lett igaza azoknak, akik azt mondták, Orbán, a keménykezű, menekültellenes populista végre Európa egyik legfőbb színpadán mutathatja meg Merkelnek, itt van a kontinens védelmezője, ugyanakkor a német kancellár sem ostorral a kezében érkezett – Orbán ellen ugyanis nincs eszköz, Merkel jobban tette, hogy nem kereste a konfliktust a Seehoferrel jó kapcsolatot ápoló Orbánnal.

A találkozót felvezető írásunkban Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója is azt mondta, szimbolikus találkozó lesz, a kancellár azt üzeni ezzel a német választóknak, hogy kormánya nem áll szemben a menekültválság elleni kemény, rendpárti fellépéssel. Ugyanakkor hiába mondta el Merkel, hogy a kereskedelmi volumen 15 milliárd eurós Magyarország és Németország között, országunk vonzó célpont, a hangulat feszült volt.

Folyamatos volt a jogállami, demokratikus kérdésekre vonatkozó adok-kapok, Merkel sajnálatát fejezte ki, hogy az említett jogállamiságot és a Velencei Bizottság javaslatait Orbán teljesen másként látja, mint ő, ezzel utalt a civilek vegzálására és a Stop Soros-törvénycsomagra. Nem véletlenül mondta azt a magyar kormányfő:

Világossá vált, amit eddig is tudtunk: a kancellárasszony és én másképpen látjuk a világot.

És ez volt ennek a találkozónak a kulcsmondata, mert hiába tette hozzá, hogy ennek ellenére Magyarország kész együttműködni és együtt dolgozni, Orbán ezzel jókorát lökött a menekültválságra adott európai válaszon és megoldáson, jelezve, hogy Merkel gyenge, ő pedig az olaszok, keménykedő belügyminiszterük, Salvini és az osztrákok, Kurz kormányfő oldalán áll, nélküle nem lesz egyezség. Orbán és Merkel teljesen másként látják azt, hogyan kell emberségesnek lenni a menekültekkel, mit jelent a humánus magatartás.

Merkel szerint ugyanis:

Nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó, akik hozzánk jönnek, és ez összefüggésben áll Európa egyik alapelvével, a humanitással.

Míg Orbán azt mondta:

Méltánytalannak érezzük, hogy Magyarországot gyakran megvádolják a szolidaritás hiányával Németországban, de ha nem állnának katonák ezrei a magyar határon, akkor naponta több ezer menekült érkezne a Németországba. Ez a szolidaritás.

Miközben Németország és Európa a magyar tranzitzónákhoz hasonló zárt menekülttáborokon gondolkodik, Orbánnak még arra is volt ideje és lehetősége a sajtótájékoztatón, hogy a magyar kerítést dicsérje, és sokadik alkalommal tüntethesse fel magát végvári kapitányként, a kontinens védelmezőjeként.

Merkel erre csak annyit mondott mosolyogva, inkább fotózkodjanak egyet. A német kancellár ráadásul Theresa May brit miniszterelnökkel is tárgyal csütörtökön.

*

Obama korábbi tanácsadója, Benjamin J. Rhodes nemrég megjelent könyvében azt írta, Angela Merkel 2016-ban döntött úgy, hogy újabb négy évre vállalja a kancellárságot Németországban, ehhez pedig Barack Obamának is volt köze. A kancellár 2016 novemberében fogadta Obamát egy búcsúlátogatáson, Merkel pedig állítólag elmondta, nyár óta vívódik, vállaljon-e még négy évet. De Donald Trump győzelme után elhatározta, el kell indulnia.

Amióta Trump hivatalban van, a francia elnök, Emannuelle Macron pedig még kezdő politikusnak számít, a szabad, nyugati, liberális világ Angela Merkelben látja utolsó mentsvárát, Obama is arról beszélt korábban, egyedül maradt Merkel. A feladat és a felelősség azonban egyre inkább nyomja a kancellár vállát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!