szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Történelminek ígérkezett az Orbán Viktor és Angela Merkel közötti sajtótájékoztató, de végül elmaradt a nagy egymásra találás, sőt: a német kancellár hangoztatta, továbbra is máshogy tekintenek a migrációra, sőt a humanitásra, de a határvédelem, az illegális migráció elleni harc fontos. Orbán Viktor szerint úgy szabad segíteni, hogy az ne vonzza Európába a menekülteket - Merkel szerint viszont elengedhetetlen, hogy a kontinens legális úton befogadjon közülük valamennyit. A feszültség tapintható volt.

Most érkezett

Ezzel lezárjuk a percről percre tudósításunkat.

Bár előzetesen úgy tűnt, Angel Merkel keményebb hangot fog megütni a migrációról, a sajtótájékoztató arról szólt, hogy az orbáni és a német megközelítés más a migrációval kapcsolatosan, a két ország között vita van, és olyan fogalmakról vitatkoztak, mint humanitás vagy szolidaritás. Az eseményen tapintani lehetett a feszültséget.

©

Percről percre
Sorrend megfordítása

Merkel: Fogadni kell a menekülteket, nincs más út

A kereskedelempolitikában teljes az összhang a két ország között, az alacsony vámok mellett áll mindkét ország, mondja Orbán.

Merkel szerint védjük a határokat, ne engedjük az illegális migrációt és az embercsempészetet. De fogadni kell a menekülteket, ez a török–EU-s megegyezés miatt is szükséges. Vannak különbségek a hotspotok tekintetében. Ha viszont egyáltalán nem tudnak Európába jönni legális módon Afrikából, nehéz lenne tárgyalni a kontinenssel.

Orbán a szolidaritásról akar beszélni. "Bánt minket, hogy megvádolnak minket a szolidaritás hiányával", mert napi 8000 emberrel védjük a határokat. Naponta 4-5000 ember érkezne Európába, a török–EU-megegyezés ide vagy oda.

Merkel ekkor elneveti magát, "és akkor most fotózkodjunk egyet".

Orbán és Merkel mást gondol a humánus segítségről

Hogy látja a V4-ekkel a lehetséges tárgyalásokat Angela Merkel?

Merkel először méltatja a külső schengeni határ védelmét, de szerinte "emberekről beszélünk", és a határ védelme nem jelenti azt, hogy elzárjuk magunkat. Azt nem szabad hagyni, hogy ezzel visszaéljenek embercsempészek. A lényeg a humanitás, ezek az emberek szükséget szenvednek, rajtuk kell segíteni, ennek kéne az alapnak lennie, és ebben nem ért egyet Orbán és ő.

Sok területen jó a viszony a V4-ekkel, folytatja Merkel, és méltatja a magyar gazdasági eredményeket.

Orbán kiemeli, hogy a V4-német kereskedelmi volumen 50 százalékkal nagyobb, mint a német–francia volumen. A jövő a német–V4-együttműködésében van. Aztán Orbán visszautal a humánum kérdésére. "Különböző válaszokat adunk arra a kérdésre, hogyan viselkedünk humánusan." Nem szabad a segítéssel idecsábítani a menekülteket, ki kell venni a pull-faktort.

Jogi vita zajlik a migrációról

Miért vár Magyarország az Ausztria és Németország közötti menekültügyi megállapodás létrejöttére? Mi lesz a Magyarországra visszaküldendő menekültekkel? – érkezik a kérdés.

Merkel: Kevés menekült jön Németországba Magyarországról, és többségük Görögországban lépett be az EU-ba.

Orbán: Évek óta ugyanazt mondjuk a migrációról, "időnként ezek szigorúan hangzó mondatok", Orbán a kerítésépítést indokolja, ezzel "végvári kapitány módjára" Németországot is védjük. De van egy vita, egy "jogi természetű vita", a nagy menekülő tömeg Görögországban lépett be az EU-ba, ahol gyakran nem regisztrálják őket. Mi regisztráltuk őket, mert "Schengennek működnie kell", de nem ismerjük el, hogy nálunk léptek be az EU-ba. Ez egy jogi vita, ez zajlik most.

 

Magyarországon lehet a NATO új hadosztály-parancsnoksága

Kérdésre Merkel elmondja, igyekszik a közös európai haderő terén előrelépést elérni, de ebbe a német parlamentnek is van beleszólása. A katonai rendszerek különbsége problémát jelent. Orbán szerint létre kell hozni egy NATO európai hadosztály-parancsnokságot, ez Magyarországon lehet, és a német–magyar hadiipari együttműködés is erősödik 2024-ig.

Orbán: Máshogy nézzük és látjuk a világot Merkellel

Nem értünk egyet a menekültpolitika területén, de összességében hasznos találkozó volt, fontos a párbeszéd fenntartása, mondja Merkel.

Orbán veszi át a szót, "intenzív megbeszélésen vagyunk túl" baráti hangvétellel. A diplomáciai tiszteletkörök után Orbán a munkaalapú társadalomról beszél, a német beruházások sokat tesznek hozzá a teljes foglalkoztatotság eléréséhez. Ő is kiemeli az innováció és a technológia terén létrehozandó szorosabb együttműködést. Fontos a közös európai védelmi politika, "európai védelmi ipart szeretnék látni", a magyar hadsereg fejlesztésében is szeretnénk együtműködni a német iparral. Orbán eldicsekszik a magyarországi német kisebbség oktatási körülményeivel.

"És szó volt a migrációról." Máshonnan nézi és látja a világot Orbán és Merkel, "erről tudok beszámolni", mondja Orbán Viktor, de az együttműködésre továbbra is kész a magyar kormányfő. Orbán örül az összeurópai egyetértésnek, ami az EU-n kívüli hotspotok létrehozásában és a határvédelemben testesül meg.

Indul a sajtótájékoztató

Merkel kezdi: voltak vitás kérdések, és azonos álláspontok. A két ország gyümölcsöző együttműködést folytat, legfőképp az autóipar területén. A technológia és a kutatások területén pedig még szorosabbra kívánja fűzni a kapcsolatokat a két ország. Merkel visszaemékezik a két német állam egyesítésében játszott magyar szerepre. Abban is egyetértenek, hogy a protekcionizmust elítélik – ez utalás az amerikai kereskedelmi politikára.

Megjöttek az első közös fotók

©
©
©
©

Merkel keményebb hangra vált – háttér

Viharos EU-csúcs után Angela Merkel német kancellár arról beszélt, politikai egyezséget kötött több EU-tagállammal a menekültekről – ezt aztán Magyarország, Lengyelország és Csehország is sietve cáfolta. Pedig igaz: Orbán Viktor hajlandó tárgyalni a menekültekről, ez volt több német lap információja. Orbán közben sietve leszögezte, senkit nem fogadunk vissza, mert egy menekült sem Magyarországon lépett be először az EU-ba, hanem Görögországban. Merkel harapófogóban volt: meg kellene állapodnia a kérdésben az egyre több populista kormánnyal teli EU-n belül, és azért is, hogy megnyugtassa belügyminszterét, a CSU-elnök Horst Seehofert, aki lemondását is felajánlotta. Végül megegyezett a két párt, és Orbán látogatása Merkelnél most azt a célt szolgálja, hogy a reálpolitikától vezérelt ideológiai pálfordulásairól híres kancellár bizonyítsa: vevő a keményebb migrációs politikára.

Itt olvashatja legfrissebb elemzésünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!