szerző:
hvg.hu

A betegek száma jelentősen nőtt, de az ellátórendszert eközben nem bővítették. Legalább ezer diabetológusra lenne szükség itthon, de 600-nál is kevesebben praktizálnak most.

Nincs elég idejük a betegekre, mert túl kevés a diabetológus, miközben a cukorbetegek száma 71 százalékkal nőtt 13 év alatt – ezt mondta az RTL Híradónak a Magyar Diabetes Társaság elnöke. A szakember úgy számol: évente egy óra jut egy cukorbetegre, ami nem elég.

Most körülbelül 600 diabetológus van itthon, de ennél kevesebben praktizálnak, pedig legalább ezer szakemberre lenne szükség.

Kempler András, a Magyar Diabetes Társaság elnöke elmondta: 2001 és 2014 között 71 százalékkal bővült a betegek száma, 2014-ből nagyjából 772 ezer páciensről tudnak, akik valamilyen terápiát kapott. Eközben az ellátórendszer egyáltalán nem bővült, vagyis ugyanannyi orvosra sokkal több cukorbeteg jut – magyarázta.

A diabetológia a belgyógyászat egyik ága, több kórházban is keresnek belgyógyászt, és van, ahol kifejezetten a diabetológiára.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nagyjából ötezer orvos hiányzik a magyar egészségügyből, és minden orvosi szakma hiányszakma. Éger István ezek közül kiemelte a háziorvosi szakmát, a gyermekgyógyászatot és a patológiát. Az érsebészet helyzetét pedig „csődközelinek” nevezte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától úgy reagáltak írásban: a szakemberhiányt a balliberális kormányoktól örökölték, de a mostani kormány idején az orvosok bérét megemelték, és szerintük egyre kevesebben mennek külföldre dolgozni. 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Jegyezze fel a dátumot: újabb gépeket jelent be hamarosan az Apple

Jegyezze fel a dátumot: újabb gépeket jelent be hamarosan az Apple

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón