szerző:
T. R.

Kassai Dániel felfüggesztett LMP-s politikus, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a diákok és a tanárok leterheltsége is. Hadházy Ákos a gátlástalan kormánypropaganda tiltásáért kezdeményezett referendumot.

Kassai szerint a kezdeményezéssel arra a súlyos problémára szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt években a magyar közoktatás átalakítása miatt mind a tanárok, mind a diákok óraszáma és ezzel együtt a leterheltségük elfogadhatatlan mértékben növekedett

Jelenleg a Nemzeti Alap Tanterv olyan iszonyatos mennyiségű tananyagot ír elő, hogy az nem csak megterhelő a pedagógusok és a diákok számára, hanem igazából értelme sincsen – mondta.

Kassai pedagógusokkal egyeztetve több olyan népszavazási kérdést nyújtott be a napokban a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely ezeket a terheket levenné a tanárok és a diákok válláról, méghozzá úgy, hogy maximalizálnánk a tanítási órák számát.

  • Általános iskolák alsó tagozatában a kötelező és választható tanítási órák száma egy tanítási napon nem haladhatná meg a négy tanítási órát.
  • Általános iskolák felső tagozatában a kötelező és választható tanítási órák száma egy tanítási napon nem haladhatná meg az öt tanítási órát.
  • A középiskolákban a kötelező és választható tanítási órák száma egy tanítási napon nem haladhatná meg a hat tanítási órát.
  • A pedagógusok kötött munkaideje pedig a 22 órát.

„Ezekre a lépésekre azért van szükség, mert egész egyszerűen semmi értelme nincs a hetedik, nyolcadik óráknak, ugyanis addigra a gyerekek olyan mentális és fizikai kimerültségbe kerülnek, hogy tanár legyen a talpán, aki ilyenkor tud bármi értelmeset tanítani nekik” – indokolt Kassai

Úgy véli, népszavazási kérdéseinek hatalmas társadalmi támogatottsága van, hiszen a szülők, a gyerekek, a pedagógusok, de a szakszervezetek és a diákönkormányzatok is látják, hogy mekkora terhet rak mindannyiukra a Nemzeti Alap Tanterv és ez több millió elégedetlen magyar embert jelent.

Apaként, képviselőként és zöld politikusként hiszek abban, hogy nemcsak a politika lehet más, hanem az iskoláink és gyermekeink mindennapjai is.

A kérdések már a Nemzeti Választási Iroda honlapján is megjelentek, a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van elbírálni, indulhat-e az aláírásgyűjtés.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón az LMP-ben felfüggesztett Kassai mellett a korábban párttag (és társelnök) Hadházy Ákos is bejelentette azt, amiről már korábban is beszélt, népszavazást kezdeményez a gátlástalan kormánypropaganda tiltásáért.

„A hülyeséggátló kérdések közül kettő a fizetett kormányzati hirdetések teljes tiltását írja elő, kettő pedig nagyon szigorúan meghatározza, hogy milyen esetben lehet költeni erre a célra. A kormánypropagandára költött milliárdok nemcsak az agymosást célozzák, hanem ebből a pénzből tartják el a kormány emberei által megvásárolt sajtót is. A kormánypropaganda maga a klasszikus korrupció: felesleges dolgot vásárol az állam feleslegesen drágán a kormányhoz szemtelenül közeli emberektől” – írta Hadházy.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!