szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Kassai Dániel felfüggesztett LMP-s politikus, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a diákok és a tanárok leterheltsége is. Hadházy Ákos a gátlástalan kormánypropaganda tiltásáért kezdeményezett referendumot.

Kassai szerint a kezdeményezéssel arra a súlyos problémára szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt években a magyar közoktatás átalakítása miatt mind a tanárok, mind a diákok óraszáma és ezzel együtt a leterheltségük elfogadhatatlan mértékben növekedett

Jelenleg a Nemzeti Alap Tanterv olyan iszonyatos mennyiségű tananyagot ír elő, hogy az nem csak megterhelő a pedagógusok és a diákok számára, hanem igazából értelme sincsen – mondta.

Kassai pedagógusokkal egyeztetve több olyan népszavazási kérdést nyújtott be a napokban a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely ezeket a terheket levenné a tanárok és a diákok válláról, méghozzá úgy, hogy maximalizálnánk a tanítási órák számát.

  • Általános iskolák alsó tagozatában a kötelező és választható tanítási órák száma egy tanítási napon nem haladhatná meg a négy tanítási órát.
  • Általános iskolák felső tagozatában a kötelező és választható tanítási órák száma egy tanítási napon nem haladhatná meg az öt tanítási órát.
  • A középiskolákban a kötelező és választható tanítási órák száma egy tanítási napon nem haladhatná meg a hat tanítási órát.
  • A pedagógusok kötött munkaideje pedig a 22 órát.

„Ezekre a lépésekre azért van szükség, mert egész egyszerűen semmi értelme nincs a hetedik, nyolcadik óráknak, ugyanis addigra a gyerekek olyan mentális és fizikai kimerültségbe kerülnek, hogy tanár legyen a talpán, aki ilyenkor tud bármi értelmeset tanítani nekik” – indokolt Kassai

Úgy véli, népszavazási kérdéseinek hatalmas társadalmi támogatottsága van, hiszen a szülők, a gyerekek, a pedagógusok, de a szakszervezetek és a diákönkormányzatok is látják, hogy mekkora terhet rak mindannyiukra a Nemzeti Alap Tanterv és ez több millió elégedetlen magyar embert jelent.

Apaként, képviselőként és zöld politikusként hiszek abban, hogy nemcsak a politika lehet más, hanem az iskoláink és gyermekeink mindennapjai is.

A kérdések már a Nemzeti Választási Iroda honlapján is megjelentek, a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van elbírálni, indulhat-e az aláírásgyűjtés.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón az LMP-ben felfüggesztett Kassai mellett a korábban párttag (és társelnök) Hadházy Ákos is bejelentette azt, amiről már korábban is beszélt, népszavazást kezdeményez a gátlástalan kormánypropaganda tiltásáért.

„A hülyeséggátló kérdések közül kettő a fizetett kormányzati hirdetések teljes tiltását írja elő, kettő pedig nagyon szigorúan meghatározza, hogy milyen esetben lehet költeni erre a célra. A kormánypropagandára költött milliárdok nemcsak az agymosást célozzák, hanem ebből a pénzből tartják el a kormány emberei által megvásárolt sajtót is. A kormánypropaganda maga a klasszikus korrupció: felesleges dolgot vásárol az állam feleslegesen drágán a kormányhoz szemtelenül közeli emberektől” – írta Hadházy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amiről nem tudtuk, hogy szükségünk van rá: jön az Avatar 2.

Amiről nem tudtuk, hogy szükségünk van rá: jön az Avatar 2.

Holnaptól már nem éri meg az éves autópálya-matrica idénre

Holnaptól már nem éri meg az éves autópálya-matrica idénre

A lakáshitelek kamata is emelkedik az MNB rejtett kamatemelése miatt

A lakáshitelek kamata is emelkedik az MNB rejtett kamatemelése miatt