szerző:
Tóth Richárd

Kassai Dániel volt az első, aki a választások előtt úgy döntött, visszalép körzetében, ezzel javítva az ellenzék esélyeit a győzelemre. Kunhalmi Ágnes MSZP-s jelölt győzött, a Fidesz mandátumot bukott itt. Kassait mégis példásan megbüntette saját pártja.

Megírtuk már korábban, hogy nagyüzemben dolgozik és hozza az ítéleteket az LMP fegyelmi bizottsága, a volt társelnököt, Hadházy Ákost két évre tiltották el attól, hogy bármilyen pártbéli tisztségért induljon. Hadházy a határozat kommunista szellemisége miatt kérte, súlyosbítsák ezt négy évre. Hadházy ellen azért indult fegyelmi eljárás, mert a párt döntéshozói testületeinek határozatai ellenére egyeztetett az MSZP-vel.

De az LMP fegyelmit indított azon képviselőjelöltek ellen is, akik áprilisban visszaléptek más ellenzéki párt jelöltje javára. Az ő ügyükben is döntés született. Információnk szerint azért épp most ült össze és hozza a döntéseket a párt fegyelmi bizottsága, mert az LMP a hétvégén tisztújítást tart, és ha más összetételű lesz a testület, „félő”, hogy nem hoznának ilyen súlyos büntetéseket.

Kassai Dániel az áprilisi választások előtt Budapest 15-ös választókerületében lépett vissza, itt Kunhalmi Ágnes legyőzte a Fidesz jelöltjét, 46,3–39,7 százalékot kapott a két jelölt. Kassait a fegyelmi bizottság öt évre eltiltotta attól, hogy a párt színeiben bármilyen választáson elinduljon, se országgyűlési, se önkormányzati, se EP-választáson nem indulhat LMP-sként. Barta Jánost, aki elismerte, hogy a Fidesz gyűjtött számára ajánlásokat, ellenben csak 1 évre büntette a fegyelmi bizottság. Kassait nem zárták ki, párton belül vállalhat tisztséget, de a választásokon nem állhat rajthoz.

A pártért dolgozhatok, de az embereket nem képviselhetem – mondta a hvg.hu-nak Kassai.

A döntés ellen fellebbez, kíváncsian várja, hogy a hétvégi tisztújítás után milyen irányvonalat fog képviselni a párt. Arra a kérdésre, hogy kilép-e az LMP-ből ilyen súlyos büntetés után, csak annyit mondott, lehet.

Kassai Dániel
©

Voltak még LMP-s visszalépők, Kassai mellett például Ábrahám Júlia (a budapesti 10-esben az MSZP–P-s Szabó Tímea javára, aki győzött) és Ságodi Zoltán (a veszprémi 2-esben, de ott a Jobbik jelöltje, Kepli Lajos kikapott végül) is, őket a fegyelmi bizottság információnk szerint felmentette, nem kaptak büntetést.

Kassai esetében ez azért nem fordulhatott elő, mert ő volt az első visszalépő, nélküle minden bizonnyal a többiek sem mertek volna visszalépni. Hivatalos indoklásában az áll, mivel ő az országos elnökség csak egy tagjával (Hadházyval) egyeztetett visszalépéséről, ezért szó sem lehetett felmentésről; a többi visszalépő több elnökségi tagnak jelezte visszalépési szándékát.

Sallai Róbert Benedeket az LMP fegyelmi bizottsága csütörtökön első fokon, nem jogerősen kizárta a pártból, mivel Kassai fegyelmi tárgyalásán nekitámadt Hadházynak, aki ennek következtében leesett a székéről, és mentővel vitték el a helyszínről.

Ha párton belül valakit elmarasztalnak, az LMP szabályzata szerint a következő büntetések léteznek: figyelmeztetés, megrovás (ezek nem többek, mint látszatbüntetések), pozíciókból, valamint az összes párttisztségéből és a kongresszusi küldöttségből való elmozdítás, pozícióktól, valamint párttisztségektől és a kongresszusi küldöttségtől való eltiltás 1 és 5 év között, országgyűlési képviselői, európai parlamenti képviselői, helyi önkormányzati képviselői, főpolgármesteri és polgármesteri jelöltségtől való eltiltás 1 és 5 év között, a párt által állami és helyi önkormányzati szervekbe és gazdasági társaságokba delegálástól való eltiltás 1 és 5 év között, legsúlyosabb esetben pedig kizárás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Gyanús pénzmozgások miatt jelentette fel egy volt tagja a Jobbikot

Gyanús pénzmozgások miatt jelentette fel egy volt tagja a Jobbikot

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül