szerző:
hvg.hu

Beépítik a hazai jogba a Marrákesi szerződést. A cél, hogy a szerzői jogi törvény módosításával segítsék a különböző fogyatékossággal élők hozzájutását a különböző szellemi termékekhez.

Elindítja a kormányzat a Marrákesi szerződés ratifikálási folyamatát. A 2013-ban elfogadott dokumentum lényege, hogy a különböző fogyatékossággal élők (vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelenek) számára megkönnyítse a jogvédett szellemi termékekhez való hozzáférést. Mindezt a szerzői jogi törvény módosításával teszik lehetővé.

A Marrákesi szerződés engedélykérés nélkül tenné lehetővé többek között a könyvek, hangoskönyvek, Braille-írással készült nyomtatványok előállítását és nemzetközi cseréjét anélkül, hogy ezzel bárki megsértené a szerzői jogi törvényt. Így a fogyatékossággal élők könnyebben juthatnak hozzá a művekhez, mivel nem kell engedélyt kérni a szerzőtől az átalakításra.

Az országon belüli és az országok közötti cseréhez és közvetítéshez sem kell majd engedély abban az esetben, ha a jogvédett műveket fogyatékosok számára közvetítik. Ilyen tevékenységeket viszont csak az erre jogosult szervezetek végezhetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!