szerző:
hvg.hu

A szociálpszichológus egy interjúban arról beszélt, hogy a demokráciának Magyarországon nincsenek meg a társadalmi alapjai, és míg a környező országok elindultak a nyugat-európaivá válás útján, addig a magyarok inkább kelet felé mennek.

A demokrácia kemény diónak bizonyult a magyar társadalom számára - mondta Csepeli György szociálpszichológus, az MTA doktora, volt SZDSZ-es államtitkár a Népszavának adott interjújában.

Csepeli azt mondta, szerinte négy év múlva is hasonló eredmény születik majd a választásokon, bár volt egy hosszú periódus a rendszerváltás után és 2010 előtt, amikor ő is úgy gondolta, hogy megszakad a magyar politika történetének autoriter hagyománya. "Az 1989-90-es fordulat plurális, demokratikus országot ígért, és 2010-ig, ha döcögve is, lényegében ilyen irányba haladtunk" - mondta, hozzátéve:

Kiderült, hogy a demokráciának nincsenek meg a társadalmi alapjai. (...) Úgy tűnik, hogy ez a nagyon bonyolult feladat kemény diónak bizonyult a magyar társadalom számára.

Hozzátette, szerinte nem arról van szó, hogy valaki hibás vagy nem hibás, hanem arról, hogy "senki nem tudja a saját árnyékát átlépni", és Magyarországon túl erősek voltak az autoriter politikai kultúra hagyományai.

Mint mondta, 2010-ben készítettek egy kutatás, amelyből az derült ki, hogy a magyar választók kilógnak a közép-kelet-európai mezőnyből, mert a magyarok szemében sem az egyén autonómiája, sem a tudatosság nem számított értéknek, a biztonságkeresés és a hagyományok viszont igen.

A rendszerváltás ígérete a nyugathoz való csatlakozás volt. A térség más országai elindultak a nyugat-európaivá válás útján, a magyarok, sajnos, lecsúsztak erről az útról, és egyre inkább kelet felé mennek.

Csepeli szerint a rendszerváltás sokkja, a biztonság akkori megrendülése is hozzájárult ezen folyamathoz, de Trianon emlékétől sem tudnak a magyarok még elszakadni, a holokauszt traumáját sem sikerült feldolgozni, és a magyar mentalitás része a negativizmus. "A trianoni trauma bezárta a magyar mentalitást mindennel szemben, ami a jövő. Amit jövőnek gondolunk, nem más, mint a múlt görcsös keresése. Múltba forduló jövőképünk van" - mondta.

Csepeli azt is mondta, szerinte Orbán rendszere nem fog megváltozni, amíg csak él, viszont a rendszer előbb-utóbb meg fog bukni, mert "az Orbán-rendszer nem állt be", a jelenlegi egyenlőtlenségek még nem legitimizálódtak, ezért még nem olyan stabil a mostani berendezkedés, mint amilyennek látszik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!