szerző:
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén Patyi András elnök lemond és akár rögtön új elnököt is választhatnak – tudta meg a hvg.hu. Ezzel gyakorlatilag összenő, ami összetartozik: az elvileg független választási testület vezetője – aki ennek ellenére a kampányidőszakban Orbán Viktorral parolázott – ezzel elhárítja még egy akadályát annak, hogy a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság élére kerüljön.

„Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr!” – hangzott el az örökre bevésődött mondat tavasszal Patyi Andrástól, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökétől. A demokratikus választások törvényessége felett őrködő testület elsőszámú vezetője azért sajnálkozott megalázkodva, amiért – teljes mértékben a törvényi előírásoknak megfelelően – az NVB megbírságolta az óvodásokat biodíszletnek használó Orbán Viktort a kampányban.

A meghunyászkodó Patyit maga a kormányfő lökte a szakma és a nyilvánosság pellengérére: egyszerűen kitette az NVB-elnökhöz több mint méltatlan párbeszédről készült videót a Facebook-oldalára, megmutatva ország-világnak, hogyan froclizza és égeti le végképp a legfőbb választási szerv szolgalelkű vezetőjét. De úgy tűnik, megérte hajbókolni: a keddi ülésen Patyi leköszön és rögtön az új elnököt is megválasztanák – tudtuk meg egy testülethez közeli, névtelenséget kérő forrásból.

Ezt támasztja alá, hogy vasárnap délután kikerült az NVB honlapjára az ülés napirendje, és ebben valóban első napirendi pontként szerepel az "elnök lemondásának tudomásul vétele".

Ha Patyi így hivatalosan otthagyja a választási bizottságot, akkor elhárulhatna az utolsó akadálya is annak, hogy a találgatásoknak megfelelően valóban ő kerüljön az Orbán-kormány által tervezett új, közigazgatási bíróságok élére. A napirend alapján a keddi ülésen rögtön meg is választanák Patyi utódját.

Sietnek az új elnök megválasztásával?

Az MSZP által delegált tag, Litresits András szerint, ha az elnök nem azonnali hatállyal mond le a vezetői posztjáról, akkor etikátlan módon a keddi ülésen akár még részt is vehet saját utódjának megválasztásában. „Egyáltalán nem lenne szerencsés, ha a következő elnökről még tagként szavazna, főleg, hogy semmi nem indokolja ezt a kapkodást. Hiszen a bizottság elnök nélkül is működőképes, mert ilyen esetekben az elnökhelyettes jár el helyette” – mondta a hvg.hu-nak.

Ezért Litresits szerint akkor kellene szavazni az új elnökről, amikor az eljárási szabályoknak megfelelően Patyi helyett a parlament által még 2013-ban megválasztott póttaggal kiegészül a testület, és így az exelnök már nem venne részt a következő elnök megválasztásában. Ráadásul a keddi ülésen több ellenzék által delegált tag előre bejelentett szabadság miatt nem lesz jelen. „Az elnökválasztás annyira fontos esemény, hogy egy olyan időpontra kellene hagyni, amikor valamennyi tag jelen tud lenni. Patyi András tudomásul vehetné, hogy nem neki, mint elnöknek van egy bizottsága, hanem a bizottságnak van egy elnöke” – tette hozzá.

Ezt követően a napirenden a különféle országos népszavazási kezdeményezések szerepelnek, ezeket bírálja majd el a testület a személyi kérdések után.

Megágyaznak az új pozíciójához

Több lépésből is úgy tűnik, hogy Patyi az új közigazgatási bíróságok élére igyekszik: júliusban bejelentette, hogy lemond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Majd benyújtottak egy törvénymódosítást, aminek köszönhetően ettől kezdve pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát. Ez olyan mértékben Patyira stimmel, hogy a médiában csak lex Patyinak nevezték a majdani kinevezésének megágyazó jogszabályt.

Korábban többször írtunk arról, hogy az elvileg független NVB-elnök hogyan töltött be egyszerre több olyan posztot, amelyek mind az Orbán-kormányhoz kötik, vagy hogyan próbálta maga megakadályozni, hogy megbírságolják a nyíltan Fidesz mellett kampányoló Tv2 megbírságolását - ez utóbbi alkalommal nevezte magát "bírságkirálynak".

 

Orbán Viktor és Patyi András
©

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!