szerző:
Tetszett a cikk?

Mindent elmond a hatályos választási rendszerről és az e fölött őrködő NVB-ről, ahogy maga az elnök, Patyi András próbálta megakadályozni a Tv2 megbírságolását. Visszanéztük az ülésről készült felvételt, ami alapján egyértelmű, hogy Patyi és az elvileg független tagok érveltek amellett, hogy teljesen rendben van, ha Marsi Anikóék belemondják a kamerába: Orbán Viktorra szavaznak. Azt is az elnök javasolta, hogy Vajnáéknak végül kisebb bírságot kelljen csak fizetni, sőt véletlenül majdnem megfeledkezett a pénzbüntetésről.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Két oldal – a döglődő választási honlapra kikerült hivatalos jegyzőkönyvben mindössze ekkora terjedelmet érdemelt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésének az a része, amikor az Orbán Viktor mellett kampányoló Tv2-műsorvezetők ügyét tárgyalták. Ahogy a hvg.hu elsőként megírta, végül 3,45 milliós bírságba fájt a már nem is kozmetikázott politikai propaganda, amit valószínűleg röhögve fog kifizetni Andy Vajna horribilis állami reklámköltéssel kitömött csatornája.

Csakhogy maga a bírságról szóló vita valójában ezerszer tanulságosabb, mert megerősítette azt az évek óta egyre erősödő véleményt, hogy nemcsak a választási rendszer, de a legfőbb választási szerv is a Fidesznek kedvezően működik. Az ál-függetlenségre számos jel utal, így már 2016-ban írtunk arról, hogy az elvileg kizárólag törvényeknek alárendelt testület vezetője, Patyi András három olyan további posztot birtokol, amik a kormányhoz kapcsolódnak.

A szélesebb nyilvánosság viszont erre csak a mostani kampány finisében csodálkozott rá, például amikor a dömpingszerű szalagvágás-cunami egyik állomásaként Orbán Viktor a Ludovika campust adta át. Az NVB-elnök Patyi ugyanis az intézmény felállítása, 2012 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, ebben a minőségében Orbán és Tarlós István társaságában vonult fel az új campus átadására. Emiatt utólag képes volt kb. azzal mentegetőzni, hogy ő csak a kampányszagú esemény biodíszlete volt.

Tarlós István, Orbán Viktor és Patyi András az átadón
©

Pont Orbántól jött a legnagyobb pofon

Ennél is jobban példázta a választások felett őrködő testület vezetőjének és a miniszterelnöknek a viszonyát az a videó, ami Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalára került ki a kampányhajráról. Ebben szerepeltek a campusátadás ceremóniájának kulisszája mögött elcsípett jelenetek is, amelyek Patyira nézve kínosabbak nem is lehetnének. Az összes választópolgár végignézhette, hogyan mentegetőzik feszengve, amikor a kormányfő gyakorlatilag csicskáztatja, amiért az NVB megbírságolta az óvodában, gyerekek bevetésével tolt kampányért. Amikor az ezért – a törvények alapján teljes joggal – kiszabott 345 ezer forintos bírságot Orbán szóvá tette, az NVB-elnök válasza erre az volt: „Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr”.

Csakhogy a fő probléma az, hogy az NVB üléseit évek óta ez a csinovnyik-szellemiség hatja át, és ez a mostani kampány idején a korábbinál is erőteljesebben mutatkozott meg. Forrásaink szerint ennek ékes példája volt a Tv2-s ügy tárgyalása, ami azért is emblematikus, mert évek óta tart a média kormánypárti bekebelezése. Ennek szakaszhatára volt, ahogy a Vajna tulajdonába került országos tévécsatorna arcai nyíltan, főműsoridőben felsorakoznak Orbán mellett – a kiegyensúlyozott tájékoztatást előíró törvények kendőzetlen lábbal tiprásával. A hírek csak az emiatt kiszabott bírságról szóltak, de látva Patyi behódoló viselkedését Orbán videóján, adódik a kérdés: az elnök egy ilyen durva törvénysértést látva pontosan hogyan kezelte a Fidesz szekerét toló Marsi Anikóék ügyét?

Egyszerűen kiderülhetne, hiszen az ülésen készül hangfelvétel, csakhogy ezt nem teszik közzé, sőt miután legyártották belőle – a nem szó szerinti – jegyzőkönyvet, információink szerint egyszerűen törlik. Az MSZP-PM által delegált tag, Litresits András javasolta korábban, hogy a hangfelvételeket tegyék nyilvánossá, de ezt az ügyrendmódosítást még csak napirendre sem vették.

Visszanéztük és rácsodálkoztunk

Szerencsé(tlenségük)re az RTL végig forgatott az április 10-i ülésen, és a rendelkezésünkre bocsátották a felvételt. Ebből utólag teljesen egyértelmű, hogy Patyi eleve olyan határozattervezetet vitt az NVB elé, amely nem akarta megbírságolni a Tv2-t, hanem szemet huny a propagandaadó eddigi legerősebb húzása felett.

A kifogást az MSZP-s Harangozó Tamás nyújtotta be többek közt a médiatörvényre hivatkozva, ami világosan kimondja, hogy hírműsorban „műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatárs” politikai hírhez nem fűzhet „véleményt, értékelő magyarázatot”. Ezért élcelődtek az RTL Klub konkurens műsorában azzal, hogy ők „híradós”-nak tartják magukat, ezért nem véleményezik a politikai csatát.

©

Az NVB az utólag kizárólag a felvételből rekonstruálható ülésen meg is nézte a riportnak álcázott kampányt, amit közvetlenül a vasárnapi szavazás előtt, a szombati főműsoridőben sugároztak. Az egyoldalú tájékoztatás még laikusok számára sem volt kérdés, ahogy a beadványban is kiemelték, a riportban először a Fideszre szavazó, ismert embereket – Pataki Attilát, Böde Dánielt, Sasvári Sándort – mutogattak, majd olyanokat, akik a Jobbikra szavazástól óvnak. Ebbe szerkesztették bele Marsi Anikó, Andor Éva és a többi lakájmédiás arc „én Orbán Viktorra szavazok” propagandáját.

Meg tudták magyarázni

Az ülést vezető Patyi viszont a már előkészített, Tények-riportot rendben találó határozattervezetében azt javasolta, utasítsák el a kifogást, mire a rendszeresen kormánypárti érdekeknek megfelelően működő más tagok is mellé álltak. Többek közt a következő jogi érveket dobták be:

  • A Tv2 „egyetlen műsorszámáról van szó, a kiegyensúlyozottságot nem lehet ez alapján megítélni” (mintha amúgy nem a hónapok óta a "Soros megölte volna az anyját" jellegű riportok futnának a Tényekben – a szerk.).
  • „Nem állami, nem önkormányzati fenntartási médiumról” van szó, és mind az alaptörvény, mind a média- és sajtótörvény alapján megilleti őket a szerkesztési szabadság.
  • A parlament által választott tag, Tóta Áronné – aki képes volt a kopaszbalhét is megmagyarázni a kopaszok pártjára állva – arra hivatkozott: csak az tilos, hogy politikai hírhez véleményt fűzzenek, de ez szerinte „nem tekinthető ennek”.
  • Boda Pál erre azzal kontrázott, hogy a gyakorlatuk alapján egy műsor még kevés egy ilyen döntéshez. Ehhez szerinte akkor ragaszkodni kell, ha ez egy olyan televízió, amit „sokan nem szeretnek”, ezért egyetért Patyi javaslatával – hozzátéve, hogy „természetesen”.

A Kétfarkú Kutya Párt delegáltja, Fazekas Tamás viszont arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a Tv2-es kampány világosan sérti a médiatörvényt. Litresits András pedig azt is megjegyezte, hogy a Vajna-pénzből élő tévések feltételezhetően „nem önként és dalolva tettek eleget egy munkáltatói felkérésnek, aminek nehéz lenne ellentmondani”.

„Tőlem bírságolhatunk” – így duzzog egy NVB-elnök

Végül 11-en úgy látták, hogy a Tények riportja minden, csak nem kiegyensúlyozott tájékoztatás, míg 8-an arra voksoltak, hogy teljesen rendben van a szavazás előestéjén sugárzott politikai sugalmazás. A Tv2 mellett többek közt felsorakozott az elnök, Bozsoki Éva elnökhelyettes, Tóta Áronné, Boda Pál, Sasvári Róbert, ahogy a Fidesz-KDNP által beültetett Sárhegyi Zoltán is.

A felvételen Patyi nem tűnik boldognak, amiért a javaslata ellenére elmarasztalták a Tv2-t, gyorsan kihirdeti a döntést, és már menne is tovább a következő ügyre. Az ellenzéki delegált Litresitsnek szabályosan emlékeztetnie kell, hogy „és mi lesz a bírsággal”. Mire Patyi mogorván valósággal felcsattan azzal, hogy „tőlem bírságolhatunk, úgy vonulok be a történelembe mint a bírságkirály”. Mutatjuk:

Végül az elnök ezen a ponton még egyszer keresztbe feküdt: hiába bólintott rá a többség a kifogásra, „elnöki javaslatként” bedobja, hogy az abban szereplő maximális bírság helyett elégnek tartja a középmértékű bírságot. Vagyis a Tv2 így kapott végül 3,45 millió forintos pénzbüntetést, mert ezek után 12 NVB-tag egyetértett az engedékeny elnökkel. Természetesen Patyi is saját elnöki javaslata mellett voksolt, vagyis kétszeresen is a Vajna-csatorna mellett szavazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája

Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

Demeter Szilárd zenekara is fellép a saját intézménye által támogatott rendezvényen

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja