szerző:
hvg.hu

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor csak a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jutna parlamenti székhez.

A Vasárnapi Hírek megrendelésére dolgozó Publicus Intézet azt mérte legfrissebb kutatásában (amit a Népszava idéz, a teljes adatsor majd a hétvégén), hogy a DK és az LMP támogatottsága nemcsak a teljes népesség, de a biztos pártválasztók körében is beesett 5 százalék alá. Az ellenzéki térfél így kétszereplős lenne, az MSZP (járulékosan a P, ami a Párbeszéd rövidítése) és a Jobbik jutna be. Előbbi az összes megkérdezett között 9, a biztos pártválasztóknál 15 százalékon; utóbbi 10, illetve 16 százalékon ebben a két szegmensben.

Az LMP-t tehát árpilis óta megviselte az, hogy önmagát emészti fegyelmi ügyekkel, kizárásokkal, távozásokkal, adott esetben a Jobbik felé húzás is roncsolja a tábort, ugyanis a Publicus úgy találta, hogy az LMP szavazógárdája balra húz. Összességében a 450 ezres tábor felét bukta az LMP. (Az LMP az összes megkérdezett között 3, a biztos pártválasztók között 4 százalékon.)

A DK-ról. Azt írja a Népszava és a Publicus, ez a párt valós támogatottsága, ami az összes megkérdezett között 2 százalékot, a biztos pártválasztók között 4 százalékot jelent.

Hízik a Fidesz-tábor és a bizonytalanok is egyre többen, júniusban 42, augusztusban pedig már 49 százalékos volt. Nem véletlen, hogy a választási részvételi kedv meglehetősen renyhe (69 százaléks) – a leginkább pedig a Jobbik tábora mellőzne egy voksolást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!