szerző:
hvg.hu

A Nobel-díjas közgazdász szerint ha a novemberi választásokon Amerikában nyernek a republikánusok, akkor az USA egy új Magyarországgá válhat.

Ismét Magyarországról ír véleménycikkében Paul Krugman, a Nobel-díjas közgazdász és a New York Times kolumnistája, aki azt veti fel, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is teret hódíthat az illiberalizmus.

A cikkben Krugman felidézi, hogy egy barátja a berlini fal leomlásakor már azzal viccelt, hogy a kommunista ideológia bukásával Kelet-Európa visszatérhet a történelmi gyökereihez, amely a fasizmus, majd összefoglalja, hogy Lengyelországban és Magyarországon is olyan "illiberális" rendszerek alakultak ki, amelyek fenntartják ugyan a formális választásokat, de megszüntették az igazságszolgáltatás függetlenségét, elnyomják a sajtószabadságot, intézményesítették a korrupciót és delegitimálták az egyet nem értést, ezzel egy egypártrendszerhez hasonló uralmat építve ki.

Krugman azt írja, bár Amerikában sokáig azt gondolták, hogy az ottani demokratikus és szabad hagyományok miatt nem lehetséges egy hasonló eltolódás a zsarnokság felé, szerinte aki ma is ezt mondja, az szándékosan becsukja a szemét, az amerikai republikánus párt ugyanis nagyon is szívesen lenne a lengyel Jog és Igazságosság, vagy a magyar Fidesz amerikai verziója.

Krugman ezután példákat hoz erre a republikánusok intézkedései közül: Észak-Karolinában, miután demokrata kormányzót választottak, az utolsó pillanatban olyan jogszabályt fogadtak el, amely megvonja a kormányzó hatalmának egy részét; Georgiában a fekete kerületekben szavazóhelyiségeket próbáltak bezárni; Nyugat-Virginiában pedig a teljes állami legfelsőbb bíróságot lecserélték párthű emberekre. Krugman szerint ezek a példák arra utalnak, hogy a jelenlegi republikánus párt nem tartja magát a demokratikus hagyományokhoz, és mindent megtesz, hogy megtartsa a hatalmát.

A közgazdász szerint országos szinten sem jó a helyzet, és ha a novemberi félidős törvényhozási választásokon a republikánusok megtartják a szenátusban és a képviselőházban is a többségüket, akkor az USA "egy új Lengyelországgá vagy Magyarországgá válik, hamarabb, mint azt el tudnánk képzelni".

Krugman szerin Trump volt kampánymenedzserének, Paul Manafortnak múlt heti elítélése, vagy volt ügyvédjének, Michael Cohennek a vallomása sem rendítette meg Trump hatalmát, és a kiderült ügyek ellenére is összezárt mögötte a pártja, amely láthatólag mindent megtesz, hogy megőrizze és megerősítse az elnök hatalmát.

Az okokat keresve a közgazdász leszögezi, hogy nem gazdasági kérdések állnak a háttérben, Lengyelország ugyanis növekedési pályán volt, miközben antidemokratikus fordulatot vett. Krugman arra jut, hogy ahogy több kutatás is kimutatta, sokkal inkább a rasszista érzelmek hajtják Trump szavazóit, a fehér nacionalizmus az egész országban terjed, ez pedig már többször végzett a demokráciával nyugati országokban is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!