szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A diáktüntetések idején úgy tűnt, a reformlendület átragadhat a kormányra, és e szellemben készül el az új Nemzeti alaptanterv. A kultúrharc közepén vitára bocsátandó anyagnak azonban nem feltétlenül a korszerű tudás megszerzése áll majd a középpontjában.

Milyen esélyei lehetnek a jelenleg dúló kulturkampf közepén egy gyermekközpontú, a tudás megszerzése érdekében radikális változásokat hozó új Nemzeti alaptantervnek (NAT)? Az, ahogyan az oktatási tárca hónapok óta jegeli az elkészült szakértői anyagokat, arra utal, hogy nem sok. A lepel a nemzeti tanévnyitó napján, azaz augusztus 31-én lehullhat a tervekről: úgy tudjuk, Kásler Miklós miniszter maga fogja meghirdetni az egyelőre titkolt új NAT társadalmi vitáját. Addig azonban semmi sem szivároghat ki – így szól a miniszteri ukáz, és az összezárás olyan sikeres, hogy még a NAT-ügyekben korábban igen jól értesülteknek számító szakemberek sem tudnak semmiről. A nagy hallgatásnak pedig rossz üzenete van; a HVG által megkérdezettek baljós előérzetükről számoltak be.

Képünk illusztráció!
©

Pedig voltak biztató jelek. Egészen a közelmúltig úgy tűnt, a korábban néhány ügyben  még Orbán Viktort is meghátrálásra késztető diáktüntetések kiújulása nyomán, hogy az erkölcsi nevelést a középpontba helyező Hoffman Rózsa távozásával a minisztériumot is eléri a reformlendület. Erre utalt a szekértáborokon kívül állónak számító szakember, Csépe Valéria akadémikus miniszteri biztosi kinevezése, aki nagy elánnal vetette magát a munkába. Jövőbe mutató, érdemi változást ígért, érzékelve azt, hogy a magyar közoktatás iskolái – tisztelet a kivételnek – leragadtak a múlt században.

Bár a NAT-tal kapcsolatos kormányzati elvárások, miszerint „legyen kellően nemzeti, munkaalapú és családközpontú”, már előrevetítettek valamit abból, mennyire kaphat szabad kezet, Csépe a parlament szakbizottságában történt tavaly decemberi meghallgatásán is arról beszélt, hogy olyan új szemléletű alapterv készül, amelynek középpontjában a tanulás és a tanuló áll. Nem a diákokat szabják a ruhához, hanem fordítva, és a NAT tartalmát az határozza majd meg, mi az a tudás, amire a XXI. században szükség van. Csépe elrettentő példaként hozta fel, hogy vannak olyan iskolák, ahol heti 40 óra a tanítás. „Ha csak ennek a felében új ismereteket kapnak, nincs az az emlékezőrendszer, ami ezt bírja” – fogalmazott a bizottsági ülésen. A lexikális tudásanyag megrostálására utaló mondatok után valóságos hideg zuhanyként hatott, hogy a júliusban hivatalba lépett új oktatási államtitkár, Bódis József a kormánypárti Magyar Időkben már arról beszélt, hamis képzet, hogy túlterheltek lennének a diákok. Szerinte a tananyagot „elsősorban nem csökkenteni, hanem súlyozni, rugalmasan alkalmazhatóvá kell tenni”.

Részletek az e heti HVG-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!