szerző:
hvg.hu

Kiléptünk, aztán újra csatlakoztunk az orosz Nemzetközi Beruházási Bankhoz, amely Putyin nemzetközi befolyásának kiterjesztését szolgálja.

Az utóbbi időben mi is többször írtunk arról, hogy kezd egyre szorosabbá válni a kapcsolat Budapest és Moszkva között: Vlagyimir Putyin egyre gyakrabban találkozik Orbán Viktorral, a magyar kormány pedig egyre több téren nyújt támogatást Oroszországnak.

Most a Direkt36 szerint pénzügyi területen is egyre szorosabb az együttműködés a két ország szerint: a 444-en megjelent cikk szerint a magyar kormány jelentős szereplőjévé vált a Nemzetközi Beruházási Bank nevű orosz állami banknak. A korábban a KGST bankjaként működő pénzintézetet 2012-ben élesztette újjá Vlagyimir Putyin annak érdekében, hogy újra kiterjessze nemzetközi befolyását, ebben a folyamatban pedig lelkes partnerre találtak az Orbán-kormányban.

Magyarország 2015-ben csatlakozott az orosz dominanciával működő bankhoz, amelynek hamarosan a harmadik legnagyobb részvényese lett. A két ország együttműködése eddig főleg az energetika és a gépgyártás területén nyilvánult meg, a csatlakozással azonban pénzügyi szempontból is szorosabb lett a két ország közötti viszony.

A Direkt36 szerint az 1970-ben alapított orosz bankot a Szovjetunió szétesése után több tagállam is otthagyta, Magyarország éppen az első Orbán-kormány ideje alatt lépett ki még 2000-ben. A kormány most az újbóli csatlakozást azzal indokolta, hogy a banki tagság „illeszkedik a magyar gazdaságpolitika céljaihoz, a "keleti nyitás" politikájához”.

A portálnak több, a Nemzetközi Beruházási Bank és a magyar gazdaságpolitika működésére is rálátó forrás azt mondta: mivel pénzügyileg kevésbé jelentős a bank, így politikai okok is szóltak a csatlakozás mellett. Szerintük a bank hiteleinek segítségével olyan, akár politikailag is fontos projektek juthatnak támogatásokhoz, amelyekre az EU-tól nem lehet pénzt szerezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Putyin és Orbán 2019-ig meghosszabbították a gázszerződést

A csökkenő kereskedelmi forgalom ellenére elégedett az orosz-magyar kapcsolatok jellegével Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Orbán Viktort fogadta szerdán Moszkvában, és a hírek szerint meghosszabbították a gázszállítási szerződést a két ország között. Az orosz állami média szereti úgy emlegetni Orbánt, mint egy tüskét Brüsszel körme alatt.

A Soros-üldözött korrupt politikustól a magyar rendőrök Macedóniába érkezéséig

A Soros-üldözött korrupt politikustól a magyar rendőrök Macedóniába érkezéséig

Megszólalt a Miniszterelnökség Gruevszki-ügyben

Megszólalt a Miniszterelnökség Gruevszki-ügyben

Elképesztő mennyiségű pénzt tettek félre a magyarok a nyugdíjukra

Elképesztő mennyiségű pénzt tettek félre a magyarok a nyugdíjukra

Megvan May és az EU megállapodása a Brexitről, a keményvonalasok már akcióba léptek

Megvan May és az EU megállapodása a Brexitről, a keményvonalasok már akcióba léptek

Bosszúból feljelentette volt élettársát, de ő húzta a rövidebbet

Bosszúból feljelentette volt élettársát, de ő húzta a rövidebbet

Új önjáró trolikat kapott Budapest, egy közlekedési szervezet viszont más reformokat sürget

Új önjáró trolikat kapott Budapest, egy közlekedési szervezet viszont más reformokat sürget